pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:66/159)

Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 155

możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki 25 dag mięsa mielonego z  łopatki 2 cebule 3/4 szklanki kefiru 1 mały pęczek pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Dodatkowo olej do smażenia. WYKONANIE Przygotowanie ciasta(...)dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi ruskie 250

każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem.  Ze względu na to te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe(...)/maszynke do mielenia mięsa. Twaróg również warto zmielić, wtedy jego konsystencja będzie wspaniale aksamitna.  Do przemielonych ziemniaków i twarogu dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy farsz jest już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi. Wszystkie składniki

W mojej holenderskiej kuchni
Pierogi ze szpinakiem i botwiną 191

Pierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną. składniki: ciasto na pierogi 700 g mąki pszennej 400

Monia miesza i gotuje
Pierogi z serem i jagodami 188

tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane słodką śmietanką. Dziś połączyłam te dwa smaki w jedno danie

Wędrówki po kuchni
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 135

kuchennym recyklingiem, czyli sposobem na ekonomiczne, ekologiczne i smakowite wykorzystanie resztek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie ugotowanego  lub upieczonego mięsa (z rosołu lub pieczeni) jest zrobienie mięsnego farszu. Taki farsz z "resztek" idealnie nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry(...)wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 200 g ugotowanego/upieczonego mięsa, następnie zmielonego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz 3 łyżki rosołu lub wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Do zmielonego mięsa

Smakowity Blog Kulinarny
kluski ziemniaczane z mięsem z rosołu 134

pomysł na zrobienie pyz z mięsem wziął się z konieczności wykorzystania mięsa z rosołu. wieki temu była sobie akcja " rosół i co dalej? " organizowana przez pincake. wówczas zgłosiłam do niego pierogi z kurą rosołową ,  zapiekankę oszczędna wg Pani Rejentowej  ( Nowa Kuchnia Polska )  i kurę po hindusku , potem testowałam pasztet . postanowiłam iść krok dalej i zrobić(...)coś, czego jeszcze nie robiłam i tak moje kluskowe doświadczenie wzbogaciło się o pyzy z mięsem. wbrew pozorom nie było to trudne zadanie, choć trochę czasu zajęło. pyzy z mięsem 75 dag gotowanych ziemniaków, 250-300 g mąki pszennej, 100 g maki ziemniaczanej farsz: 60 dag zmielonego mięsa z rosołu, 1 jajko, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki bulionu

Eksperyment sobotni
Surówka z kiszonej kapusty 70

Wiecie, magiczny proces zwany przegryzaniem musi zajść. Do czego podawać taką surówkę? Ja ją jem jak chipsy, ale idealnie będzie pasowała do pierogów (odsmażanych zwłaszcza), do poczciwego schabowego, pieczonej bądź smażonej ryby, do wszelkich grillowanych mięs i kiełbasek. Do wszystkiego, może oprócz deserów, ale umówmy się, jak ktoś ma ochotę na biszkopt z kiszoną kapustą, to kimże jestem, żeby

ladykitchen
Jak zrobić puree z zielonego mrożonego groszku? 176

puree z groszku po prostu uwielbiam, robię go na trzy sposoby dzisiaj mój ulubiony. Puree z groszku może służyć, jako dodatek do mięs, ryb, może również pełnić rolę farszu czy to naleśników, czy to do pierogów. Jest aromatyczne, pyszne i sycące. PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU - 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (zazwyczaj 500 g) - 1-2 ząbki czosnku - 2 solidne

SMYKWKUCHNI
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką - wege bigos 190

przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku tak prostego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 147

pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, pieczone mięsa w Pierwszy Dzień Świąt czy wreszcie domowe wypieki takie jak sernik, makowiec czy korzenne pierniczki … Mmm… Aż ślinka cieknie na samą myśl

Szalona Kuchnia Eweliny
Mój rosół... królewski, to mój sposób na przeziębienie i poprawę nastroju 430

zostało po przecedzeniu, dla mnie najlepsza jest marchewka, którą chętnie dodaję do rosołu, kiedy wlewam go na talerz. Jeśli zostanie jakieś mięso  (zależy jakiego użyjemy do gotowania rosołu), można wykorzystać go do zrobienia np. pierogów Na wierzchu posypuję natkę pietruszki i.... gotowe. Teraz zimna pogoda sprzyja temu, żeby taki rosół gotować częściej niż tylko na niedzielę

Kuchnia u Krysi
Rosół z trzech mięs 269

woda sprawi, że wszelkie szumowiny opadną na dno garnka. Przygotowany w ten sposób rosół ma złocisty kolor (dzięki cebuli) i jest klarowny. Mięso i warzywa z rosołu można wykorzystać do przygotowania potrawki drobiowej, krokietów czy pierogów. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Czekoladowa tapioka z truskawkami 147

można zwiedzić lochy i sam pałac. Bizony amerykańskie - można się wybrać na safari miedzy bizonami, zjeść steka z bizona, pizzę, pierogi (polecam dla mnie rewelacja :), kupić kabanosy z bizona, kiełbaskę, smalec z dodatkiem mięsa z bizona. Na miejscu znajdziemy też labirynt z kukurydzy, mini zoo, plac zabaw dla dzieci i możemy wypocząć w spokoju i ciszy :-)) Polecam

kruche babeczki
Zupa grzybowa 140

opłukać, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ugotować  na średnim ogniu. Ja często do takich zup używam mięsa (najczęściej kawałka karkówki), które później wykorzystuję jako bazę do przygotowania farszu do pierogów, naleśników lub uduszenia w białym sosie śmietanowym. Marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna