wiśni W tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy do garnka
Miód i pieprzWierzcie lub nie, ale grill jest najlepszym urządzeniem, w którym można zrobić pizze. Wysokie temperatury uzyskiwane w grillach gazowych i suche powietrze to idealne warunki do wypieku pieczywa. Polecamy podstawowy przepis na ciasto na pizze, który pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar grillowania. Składniki: 4 szklanki mąki 1 ½ szklanki ciepłej wody 2/3 filiżanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek
naRuszcieprowansalskie. Następnie glazurą balsamiczną malujemy fantazyjne wzory. Na tak przygotowanej rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami. Biało-czerwone przekąski podajemy od razu i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Domowe lody kokosowo-truskawkowe 300 g truskawek 1 puszka mleczka kokosowego 1 laska wanilii 1 łyżka nasion chia 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze
My Chcemy Jeśćschować do lodówki na minimum 6 godzin (do 24). Piec na grillu, lub w piekarniku pod grillem rozgrzanym do 230 - 240 stopni, około 25 minut. Podawać z ryżem lub pieczywem i raitą
zadanie-gotowanieczyli raita, jest idealnym dodatkiem do pikantnych dań kuchni indyjskiej. Ma za zadanie złagodzić ich ostry smak. W upalny dzień może występować w roli chłodnika. Natomiast w towarzystwie białego pieczywa będzie fajną przekąską. Przygotowałam ten dip z zamiarem podania go do curry z kurczaka. Jego orzeźwiający smak bardzo dobrze komponował się z daniem głównym. Do tego ryż basmati i osiągamy
zadanie-gotowaniemniejsze cząstki). Posolić i popieprzyć, wymieszać smażyć około 20 minut podlewając lekko wodą. Następnie wlać śmietanę, poddusić całość jeszcze 10 minut. Posypać posiekanym koperkiem lub natką. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Walijskie Pichceniepiekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę. 5. Złóż burgery - przełóż każdy kotlet na bułkę, polej sosem, dołóż warzywa, zamknij górną częścią pieczywa. Smacznego! ps. kotlety możesz też zamrozić i sięgać po nie kiedy tylko najdzie Cię ochota na "fast-foody" :) *Ten genialny przepis na kotlety pochodzi stąd, lekko go zmodyfikowałam
Powiedz dietom nieKlasyczna bruschetta to zapiekanka na pieczywie z oliwą i pomidorami, najczęściej z dodatkiem bazylii. I tu pojawia się pewien problem jeśli chodzi o mnie, bo ani nie jestem miłośniczką bazylii, ani pomidorów na ciepło :-( Ale ogólna koncepcja dania bardzo mi się podoba :-) Dlatego też wymyśliłam sobie taką trochę inną bruschettę bez bazylii, a ponad to oliwę zastąpiłam awokado, bo też
Czary - gary w kuchnimasalę i zamieszać. Po kolejnej minucie dodać wątróbkę, wymieszać aby pokryła się przyprawami. Dodać wodę i smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą przed końcem smażenia. Podawać z ryżem lub pieczywem
zadanie-gotowaniemiękki, ale nie rozpadnie. W razie konieczności dodawać więcej bulionu. Po zdjęciu z ognia dodać szpinak i dobrze wymieszać. Podawać z dużą ilością jogurtu, w towarzystwie ryżu lub indyjskiego pieczywa
zadanie-gotowanieGotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut. Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce
zadanie-gotowanieidealne na każdą okazję. Dzisiaj przygotowałam świetną pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką, którą podałam do ulubionych ostatnio przeze mnie podpłomyków. To dobry pomysł na szybkie pieczywo z patelni, gotowe w kilka chwil! Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 1/4 małej czerwonej papryki 2 łyżki organicznego oleju arganowego tłoczonego
Moja smaczna kuchniaPrzekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy odłożony bób. Pastę można skropić oliwą z oliwek. Ja dodatkowo udekorowałam swoją kiełkami jarmużu. Pasta z bobu i awokado świetnie smakuje na chrupkim pieczywie lub na grzankach. Post Pasta z bobu i awokado pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusmaku Wykonanie: 1 Bób ugotuj, a następnie obierz. Przenieś go do miski lub malaksera. 2 Dodaj pozostałe składniki i zblenduj masę na gładko. Notes Polecam podawanie na świeżym pieczywie w towarzystwie pomidora i ogórka. Podoba Ci się przepis na pastę z bobu? Chcesz więcej przepisów? Kliknij „Lubię to”, a jeszcze lepiej „Udostępnij”. Będzie to dla mnie
Blendman