pieczywo - 17769 przepisów (strona:606/1185)

Szybkie curry z kurczaka 202

typowych dla kuchni indyjskiej, w Polsce kojarzy nam się raczej tylko z mieszanką przypraw. To świetny sposób przyrządzenia kurczaka, którego możecie podać z ryżem, kus-kusem ulubioną kaszą lub pieczywem. Szybko się przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru

Cooking Monster
Marokańska shakshouka 442

Dzisiaj zapraszam na pyszne, kolorowe śniadanie w stylu marokańskim. Pikantny sos pomidorowy przełamany delikatnością na wpół ściętych jajek w towarzystwie aromatu świeżych ziół i przypraw, podany z chrupiącym pieczywem to doskonały pomysł na rozpoczęcie pysznego dnia. Danie banalnie proste w przygotowaniu, zdolne zaspokoić głód i dać prawdziwą rozkosz podniebieniu. Do przygotowania dania użyłem: 4 dużych jaj, 1 puszki pomidorów

Wyprawy kulinarne
Wieprzowa wątroba po bretońsku 176

minut , żeby wątróbka doszła ( przestała być krwista ) , ale się nie wysuszyła . Jeszcze mała uwaga na koniec , wątroba nie może być solona podczas smażenia, bo zrobi się twarda . Podajemy z pieczywem lub wedle uznania . Jest pyszna nawet sama . Smacznego ! Post Wieprzowa wątroba po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tosty francuskie czyli tosty z chałki 139

mleka ulubione owoce Przygotowanie Jajka,  mleko, cukier waniliowy i sól  dokładnie wymieszać. Przelać masę jajeczną na głęboki talerz. Niewielką ilość masła rozgrzać na patelni, kromki pieczywa zamaczać z obu stron w masie jajecznej i smażyć na patelni po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty nabiorą złotego koloru. Ubić śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos z młodej kapusty z botwinką. 186

pociąć na kawałki. 15 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną botwinkę. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany koperek i wlać ocet winny. Podawać ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
FIT pasta z bobu do kanapek 194

cytryny sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Bób miksujemy z umytą rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym (najlepiej pełnoziarnistym :)) pieczywem.  Pasta wystarcza na około 8 kanapek :) Smacznego!   Cała pasta ok. 200 kcal - porcja na około 8 kanapek -czyli ok. 25 kcal na kanapkę :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego z pastą

Moje Kuchenne Rewelacje
Udziec z kurczaka w sosie szczawiowym. 205

sosu, dolewamy więcej wody i delikatnie zagęszczamy go mąką. Mąkę mieszamy w wodzie i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszna pasta z makreli, orzechów włoskich i jajek z suszonymi pomidorami 179

cebulę i suszone pomidory, orzechy włoskie, jajka pokrojone w ćwiartki, kozi ser, jogurt, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji musu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Podajemy na pieczywie kładąc na nią plasterki ogórka i rukolę i (ewentualnie) pieprząc wierzch. Smacznego zdrowego

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe bułeczki 145

Brak pieczywa na śniadanie , kolację? jest na to szybki sposób...bułeczki szybko się zagniata i od razu wstawia do zimnego piekarnika..w sumie zajmuje to coś około 40 minut...a warto je zrobić bo są pyszne...następnym razem zrobię z jakimiś nasionkami..przepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam  tutaj .. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży

Moje domowe kucharzenie
Szparagi z jajkiem sadzonym 93

ostatni przepis na szparagi w tym sezonie. Tym razem postawiłam na klasykę czyli szparagi z jajkiem sadzonym (od szczęśliwych kurek) podane w towarzystwie świeżych pomidorów i grzanek z domowego pieczywa. Gdyby tak jeszcze pomidory i szparagi były z własnego ogródka to już byłaby uczta na całego. Ale i tak było bardzo smacznie. Danie idealne na śniadanie lub lekki obiad.” Czytaj

Wiem co jem
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową 176

piekarnika na 30 minut. Salsa truskawkowa kilka truskawek kilka kropli octu balsamicznego świeżo mielony pieprz pół łyżeczki miodu Składniki wymieszać. Ser podawać z salsą i świeżym pieczywem.      Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową

Kuchnia na wzgórzu
matiasy z octem jabłkowym w oleju... 213

cebule i wymieszać, przełożyć do naczynia lekko dociskając, wlać olej rzepakowy do zakrycia maiasów, przykryte odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny matiasy z octem jabłkowym są smaczne do pieczywa razowego, pszennego i do zakąski i na kolację.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami 203

solą i pieprzem. Do powstałego sosu możemy dodać świeże zioła, bądź ulubione przyprawy.  Na talerzu rozsmarowujemy sos jogurtowy, układamy kilka kotlecików i sałatę. Kotleciki świetnie smakują ze świeżym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
Tosty z pastą z awokado, rukolą i pomidorami / Avocado, arugula and tomato toasts 233

odrobinę soku z cytryny do skropienia awokado ¼ łyżeczki czosnku granulowanego ½ szklanki octu balsamicznego lub gotowy balsam z octu balsamicznego do skropienia 1-2 pomidory, pokrojone w plasterki 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego lub 2-3 świeże bułki, podpieczone tosterze 1-2 garście rukoli sól i pieprz Przygotowanie: Włóż miąższ awokado w małej miseczce i rozetrzyj widelcem do otrzymana jednolitej pasty. Skrop

karmelowy
Euro 2016: biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 173

przygotowanej rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami - moje są ustawione tak, jak grają nasi piłkarze. Biało-czerwone przekąski podajemy od razu i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Bardzo dziękuję za pomoc w ustawieniu zawodników na boisku z rukoli mojemu osobistemu ekspertowi ds. piłki nożnej, który od wielu lat odkrywa przede mną tajniki tego sportu :) Piłkarze grają w następującym

My Chcemy Jeść