pieczywo - 17769 przepisów (strona:609/1185)

Żeberka w kapuście – kociołek 209

height: 1em; max-height: 1em;" /> To by było na tyle , danie gotowe , takie powolne duszenie w warzywkach powoduje ,że mięsko rozpada się samo i smakuje obłędnie, szczególnie z domowym pieczywem ziołowym . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Żeberka w kapuście – kociołek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Książęce Śniadanie lub Lunch do pracy - Marynowane Krewetki na Guacamole 207

nienasycone tłuszcze omega 3 i 6. Tę sałatkę Guacamole wzbogaciłam chrupiącą rzodkiewką, która oryginalnie nie jest dodawana, a jest jedynie moją dzisiejszą "zachciewajką", by zastąpić nią tosta lub chrupkie pieczywo. Takie krewetki na guacamole, można zabrać do pracy na lunch. Na jedną porcję trzeba oczywiście składniki zredukować o połowę. Jakowoż krewetki trzeba zamarynować, najlepiej zrobić to dnia poprzedniego aby marynowały

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasta awokado z serkiem i czosnkiem 90

cytryny. Dzięki temu zatrzymamy piękny, zielony kolor. Dodajemy serek, drobno pokrojone liście bazylii, oliwę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku, całość mieszamy. Podajemy z pieczywem. Kanapeczki ozdabiamy malutkimi listkami bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
Oregano i parmesan – włoskie bułeczki 145

drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki z oregano Składniki

codojedzenia
pasta jajeczna ze szparagami 158

smacznej, pozostali tylko z mniejszym, lub większym powodzeniem go naśladują, ja również... Dziś przygotowałam pastę jajeczną z dodatkiem szparagów, lżejsza niż tradycyjna, bardzo smaczna. Świetna z dodatkiem domowego pieczywa. Ciekawe, co Brat powiedziałby na tę wersję! Pastę przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , podobne znajdziecie u: Dorotki , ... składniki: 4 jaja 5 szparagów pęczek szczypiorku sól, pieprz cytrynowy do smaku

6niebo
Chleb zapiekany z żółtym serem 137

żółty ser (w plasterkach) 2-3 ząbki czosnku cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem) sól, pieprz Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła dodać cebulę oraz czosnek. Całość ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć folię (błyszczącą

Ugotować
Dorsz w salsie pomidorowej ze świeżymi kurkami 187

chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę lub jako obiad do ryżu czy ziemniaków. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Bitki schabowe w młodej kapuście. 393

bitki schabowe. I to był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!   BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.           Składniki na 6 porcji: około 750 g schabu  około 700 g młodej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pasta z wędzonego łososia i twarogu 137

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Pasta jest pyszna, prosta i idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Chyba niczego więcej nie muszę dodawać?    100g wędzonego łososia 150g białego sera (mielonego) 1 ząbek czosnku (mały) 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sól, pieprz   Wszystkie składniki zmiksować (blenderem/malakserem) do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę doprawić do smaku

Di gotuje
Eterno kolejne pyszności :) 136

Ostatnie trzy: Truskawella z czekoladą - skład: truskawki 70%, cukier, kakao, cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa. Zastosowanie: do deserów, kanapek. Konfitura malina z pigwą - skład: malina, pigwa, cukier. Zastosowanie: do deserów, pieczywa i słodkich przekąsek. Chrzan z żurawiną - chrzan 50%, żurawina 45%, cukier, ocet, kwasek cytrynowy. Zastosowanie: dodatek do potraw

kruche babeczki
Lemon Curd 137

znalazłam tutaj . Jest on w miarę szybki do zrobienia, w smaku słodkawo - kwaśny, cytryna w końcu. Krem pasuje do wszystkiego, bo można go wykorzystać do ciasteczek, naleśników, różnego rodzaju pieczywa (ja najpierw spróbowałam z waflami ryżowymi  Britta ) . Zastosowań jest wiele. Do przygotowania nie potrzeba też nie wiadomo ilu składników, bo masło, cytryny, cukier i jajka.  Składniki

kruche babeczki
Hummus z bobu i zielonej pasty curry 273

gęstą masę, po czym dolewam wody, taką ilość, by pasta uzyskała lekkiej i puszystej konsystencji. Przekładam do miseczki, polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowany hummus podaję ze świeżym pieczywem i harissą , warzywami (bardzo dobrze smakuje z zielonym ogórkiem i rzodkiewką), spróbujcie też do grillowanych warzyw lub karkówki. Co tu dużo mówić: palce lizać! ps. Pewnie ciekawi Was dlaczego dodaję zielone

Ale Proste
Domowe Burgery Wołowe 151

ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce, ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Nowy post Domowe Burgery Wołowe pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Wiosenny Cezar 151

musiał przygotować coś, z tego co zostało. I tak za sprawą przypadku, z resztek powstała sałatka, którą dziś zna cały świat.  Składniki: sałata rzymska grzanki z pszennego pieczywa grillowana pierś kurczaka plasterki parmezanu natka pietruszki pieprz bratki do dekoracji Sos cesarski: 75 ml oliwy 1 jajko (całe) 2 fileciki anchois 1 łyżeczka musztardy dijon ząbek czosnku (rozgnieciony) 1 łyżeczka

Smakowity Blog Kulinarny
Bajgle 320

Bajgle to rodzaj pieczywa wywodzący się z tradycji żydowskiej, charakteryzujący się miękko-gumowatym i zbitym środkiem oraz lśniącą skórką. Bajgle bardzo często mylone są z obwarzanki, które również obgotowuje się w wodzie. Przepis, moim zdaniem idealny, znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Po kilku małym modyfikacjach postanowiłam się Wam z nim podzielić. Zapraszam do lektury

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania