pieczywo - 17769 przepisów (strona:608/1185)

Żytni zakwas chlebowy 117

Drugi stopień wtajemniczenia w wypiekaniu domowego pieczywa to zakwas ;) i ja się właśnie o taki swój zakwas pokusiłam ;) Jako dziecko nie lubiłam smaku chleba na zakwasie, a teraz często kupuję właśnie taki i właśnie dlatego postanowiłam wyhodować sobie swój ;) wybrałam mąkę żytnią razową otrzymaną od Młynomag . Składniki: mąka żytnia razowa T-2000 woda przegotowana letnia Sposób przygotowania: Przygotowanie swojego zakwasu

Kolorowy Przepisownik
Zupa jarzynowa (warzywna) 205

ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie pieczywa. Smacznego

Słodkie okruszki
Papryczki w oleju nadziewane serkiem 194

Papryczki nie tylko ładnie wyglądają, ale również zachwycają swoim smakiem. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka oraz zwykła domowa przekąska. Świetnie smakują w wersji solo oraz ze świeżym pieczywem. Gotowe papryczki można kupić w sklepie, ale domowe są o wiele lepsze i dużo tańsze. 10 papryczek czereśniowych 150-200g serka śmietankowego (dowolna kompozycja smakowa, może być też ser feta

Di gotuje
Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem 234

Bułki z oliwkami, pasternakiem, marchewką i rozmarynem czyli bardzo aromatyczne pieczywo dobre na każdą okazję. Wyrabianie klejącego się ciasta bywa męczące, zwłaszcza kiedy nie używamy do tego maszyny ale efekt wynagradza naszą cierpliwość. Idealnie smakują już same lub posmarowane masłem ale można je też zapiec z serem lub podawać z szynką.   SKŁADNIKI / 24 bułeczki: * 1 kg mąki pszennej

Mohiella
INDYK A ' LA BOUEF STROGONOW Z CHLEBEM - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 223

pozostałym  oleju udusić  pokrojone warzywa - cebulę , pieczarki , paprykę.Wszystko razem połączyć ,przyprawić ,zalać wodą tak ,aby lekko zakrywało warzywa i dusić do miękkości .Podawać z pieczywem i sokiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa z czerwonej soczewicy 271

pomidorów, soczewica dalej pozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny z drobno pokrojonymi warzywami) * 1 szklanka czerwonej soczewicy

Mohiella
Prosta sałatka śledziowa 155

wrzątkiem ze szczyptą soli. Po 10 minutach odcedzić i dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, schłodzić. Podawać do wędlin i pieczywa

Czerwień i błękit
Szaszuka - Jajka sadzone w pomidorach 334

bardziej wyszukane śniadanie.  Szaszuka z powodzeniem nadaje się także na lekki obiad czy kolacje więc nie koniecznie musimy się ograniczać do śniadania. Podajemy ją oczywiście z pieczywem, ja dorzuciłam do pochrupania jeszcze miks sałat każdemu na talerz. Porcja dla 2 osób Składniki: 4 jajka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 5 pomidorów lub 1 puszka krojonych 1 czerwona papryka

W kuchennej krainie
Bezglutenowy chlebek jaglany 138

Dość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki

Roślinna - blog wegański
Twarożek ze szczypiorkiem, prażoną cebulką i orzechami 207

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Pyszny twarożek, który idealnie smakuje w wersji solo, jak i ze świeżym pieczywem. 200g białego sera 50-100 ml słodkiej śmietanki (może być mleko 3,2% lub jogurt naturalny) 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki prażonej cebulki 2-4 łyżki posiekanych orzechów (użyłam orzechów włoskich i macadamia) sól, czarnuszka (zamiast pieprzu

Di gotuje
Jajecznica z wędzonym łososiem 186

dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy do ścięcia jajek. Nakładamy na talerz, posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Kawa, tost lub wytrawne słone pieczywo. Dobrze tak zacząć dzień. Zjecie sami, przy stole, z poranna gazetą czy jednak zaniesiecie komuś do łóżka? :) SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ 3 jajka rozmiaru M 2 łyżki śmietanki

Karo in the Kitchen
Jajeczna pasta kanapkowa (na serkach topionych) z ogórkiem i rzodkiewką 231

jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki, rzodkiewkę i serki topione. Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Bagietki pszenne 203

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra

Marder&Marder Manufacture
Pudding jaglany z czekoladą i borówkami 146

Pudding to chyba najpopularniejszy deser Wielkiej Brytanii. Angielski pudding najbardziej kojarzy mi się z deserem zrobionym z pieczywa tostowego albo chałki. U nas się przyjęło nazywać tak desery o konsystencji budyniowej.  Puddingi robi się z ryżu, kaszy manny, czekolady i jajek, nasion chia (moja wersja chia ). A dzisiaj na blogu wersja z kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady i borówek

Bon appetit mon amie