plasterki. Każą kiełbaskę owijamy cukinią. W innej wersji cukinie możemy zastąpić cienkimi plasterkami boczku. Kiełbaski grillujemy obracając ostrożnie na boki, tak aby farsz nie wypadł z kiełbasek. Serwujemy z pieczywem i sałata z świeżych warzyw
Pyry na GazZupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką. Na patelni zrumienić (na łyżce oliwy) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do bulionu. Gotować ok 10 minut na średnim
Tagebuch po polskuLekkie i zdrowe śniadanie. Można je jeść bez niczego lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Szybko się robi, a składniki łatwo dostępne;) Składniki: 200 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego - ja użyłam gęstej Bakomy mniejszy pęczek szczypiorku 2 mniejsze zielone ogórki gruntowe 1 mała cebula sól, pieprz wedle uznania do smaku Wykonanie: Twarożek układamy w misce, dodajemy jogurt
Zasmakuj KuchniSłodkie, ciemne pieczywo pszenne z rodzynkami. Dawniej bardzo popularne w moich okolicach, obecnie mniej, ale pewnie jeszcze gdzieś można je dostać. W Łodzi zwane "żulikiem". Przepis znalazłem na stronie mojewypieki.com . Proporcje na 2 chlebki tureckie: 500 g mąki pszennej, typ 650, 750 7 g suchych drożdży 330 ml mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki melasy 4 łyżeczki kawy
Przepisy na domowy ser i chlebkolacj ę, ale również na niedzielne śniadanie zamiast typowej jajecznicy. Cocotte podaje z sa ł at ą i świeżym pieczywem. Smacznego :) SKŁADNIKI na 2 porcje 2 jaja 100 ml śmietany 75 gr ricotty 1 łyżka maki pszennej 2 łyżki startego parmezanu oliwa
La grande e la piccola cuocapodsmażonej cebulki i botwinki dodać 4 łyżki posiekanego szczypiorku, a po chwili wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu, gdy jajecznica się zetnie. Podawać posypaną szczypiorkiem i ze świeżym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychIdealne wiosenne kanapki - chrupiące, opieczone w tosterze pieczywo, kremowa prosta pasta z awokado, nieco mozzarelli i rzodkiewka. Takie śniadanie przygotujecie w kilka chwil a umili nie jeden poranek
Milion Smakówmłodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki 1/2 główki młodej
Ugotowaćciemnego kakao Banany i awokado obieramy i kroimy w grubą kostkę. Następnie dodajemy kakao i całość miksujemy na gładką jednolitą masę. Tak przygotowanym kremem możecie smarować wafle ryżowe, pieczywo chrupkie lub andruty i podawać z owocami. Możecie też krem zmiksować z płatkami owsianymi i jogurtem lub mlekiem kokosowym - powstanie fantastyczny koktajl na śniadanie :-) Jeszcze inna możliwość to zmieszanie kremu
Czary - gary w kuchniApetyczny, chudy, doskonały do pieczywa na kanapki i na zimną przekąskę dla miłośników i smakoszy dziczyzny, polecamy! Składniki: 1 kg schabu z dzika przyprawy 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4-5 ziaren jałowca 1 łyżka majeranku 4 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej wlewamy do miseczki dodajemy czosnek
kgwjanczewolubimy na oleju podsmażyć cebulę, dodać pieprz mielony, kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędigotuje.blogspot.com Lubicie krewetki? Jeśli tak - to koniecznie musicie spróbować tej wersji! Są przepyszne i idealnie łączą się z sosem śmietanowo-musztadowo-miodowym. Idealnie pasują do świeżego pieczywa, które można maczać w tym rewelacyjnym sosie. Dodatek białego wina sprawia, że całość jest bardziej kusząca i aromatyczna. Polecam! 250g krewetek (świeżych lub mrożonych) (*) 100-150 ml białego wina
Di gotujecoś konkretnego na ciepło. Za radą specjalistów od żywienia staram się na wieczór nie szaleć z węglowodanami - moje kolacje to najczęściej białko z warzywami z rozsądną ilością ciemnego pieczywa lub makaronu. Ostatnio moim kolacyjnym faworytem jest omlet z szynką, młodym szpinakiem i pomidorkami... Składniki: 2 jajka garść młodego szpinaku 2 plastry chudej szynki kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku
Kulinarne InspiracjeDelikatne puree z kalafiora z pomarańczą , oliwą, gałką muszkatołową, tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu, danie całkowicie bezglutenowe, ale dla osób nie stroniących od pieczywa, puree będzie znakomitą kolacja z grzanką z grilla posmarowaną czosnkiem. kalafior oliwa z oliwek szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku skórka otarta z pomarańczy świeży tymianek
AZgotuj!średnik ogniu. Jajka wbijamy do kubka/miseczki i doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na patelnię i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania preferowanej konsystencji. Pod koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy z ulubionym pieczywem - najlepiej pełnoziarnistym :) Smacznego :) Korzystajcie w pełni z sezonu szparagowego!!! 1 porcja jajecznicy - 199 kcal (+ kromka chleba pełnoziarnistego - około 300 :)) - białko - 15 g - tłuszcz - 14 g - węglowodany
Moje Kuchenne Rewelacje