miseczki mieszamy razem, listki laurowe pokruszyć. Każdy kawałek słoniny obtoczmy mieszanką z ziół. Układamy słoninę w słoiku zamakając szczelnie.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podajemy z pieczywem krojąc bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego
kgwjanczewoletnim i słonecznym kolorze. Króluje w niej żółty i biały, ale nie kolor jest najważniejszy. Najważniejszy jest smak. I właśnie ta sałatka go ma. Sałatka pysznie smakowała z chrupkim pieczywem kukurydziano-gryczanym Tovago . Składniki: 1 słoik selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 3 jajka ugotowane na twardo 50 g sera żółtego w plasterkach 3 ząbki czosnku
Ala piecze i gotujedżemy , miód , jogurt i różnego rodzaju sery . Jako przegryzki serwowane są kapary , suszone pomidory , oliwki , a poza tym orzechy , daktyle i figi . Do każdego śniadania Turcy spożywają duże ilości pieczywa , a chociażby poğaça , börek i simit . Nie można zapomnieć też o czarnej, mocnej i słodkiej herbacie [źródło: kuchnia-turecka.blogspot.com ; blogstar.pl ] Moja propozycja na dziś jest jedynie częścią tradycyjnego, tureckiego śniadania
Grunt to przepis!tarce. Składniki sosu mieszamy w misce. Wszystkie składniki układamy w podanej kolejności w misce, następnie umieszczamy w lodówce na kilka godzin by smaki się przegryzły. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadodajemy do rozgniecionych widelcem sardynek. Do miski dodajemy masło, ketchup i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki i ponownie mieszamy. Pasta najlepiej smakuję na świeżym pieczywem i z plasterkami ogórka kiszonego. Smacznego
Symfonia smakowaprzepis na pyszną wytrawną galaretkę z dodatkami. Galaretka ta wielokrotnie gości na moim stole. Jest trochę pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart poświęcenia. Galaretkę podaję z pieczywem, skropioną octem lub cytryną. SKŁADNIKI: 2 nóżki wieprzowe, 2 udka z kurczaka, 1 golonka przednia bez skóry i kości, 1 marchew, 1 pietruszka, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
Tradycyjna kuchnia Kasikuchni nie korzystaliśmy. Od tej pory jestem uczulona na każdego robaczka jakiego spotkam. W naszym domu wszystko, ale to wszystko jest w słoikach. Herbata, przyprawy, makarony, ryże, kasze, pieczywo chrupkie. Wszystko! A dlaczego w słoikach a nie w plastiku? Nie wiem na ile często się to zdarza, ale jak spotkacie na swojej drodze naprawdę głodne larwy/mole
Gotowanie i blogowanieZiemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych. Każdą kulkę obtoczyć w ulubionych przyprawach/ziołach. Podawać, np. na szpinaku, sałacie lub przyprawioną kulką posmarować kawałek pieczywa. Po lewej - kulki bez przypraw, po prawej - obtoczone w mieszance pomidorów suszonych, czarnuszki i czosnku niedźwiedziego Po lewej - kulki obtoczone w ostrej papryce, środkowe- pokryte posiekaną zieleniną
Ugotowaćaromatyczna i smaczna że aż niebezpieczna czyli może zniknąć za szybko a to źle wróży ha ha. Można ją zajadać z warzywami nabierając jak hummus, można nią smarować pieczywo albo podać do makaronu czy ryżu, będzie pysznie. Róbcie, polecam gorąco. Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWcale tak nie jest! Owszem, dobrze zrobiona wymaga odrobiny czasu, ale to co potem ląduje na Waszym talerzu, to niebo w gębie. Kanapka z wołowiną może być mega prosta (pieczywo, wołowina, dodatki), albo może być totalnym zaskoczeniem i dla Was i dla Waszych gości – tak jak nasza kanapka z wołowiną warstwowa. Ma aż siedem warstw i ostatnio robi ogromną
Pociąg Do Kuchnipodobnie jak ogórki (te już mogą być grubsze). Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, doprawić do smaku pieprzem. Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Post Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniprzepis podawałam ostatnio tutaj. 8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków ;) Podstawowy przepis z wszelkimi uwagami znajdziecie tutaj. Mam nadzieję, że znaleźliście na tej liście coś, czego jeszcze nie jedliście i skorzystacie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERyba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również bardzo
O kuchni z uczuciemDziś na tapecie szybka pasta z tuńczyka. Doskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity