Pyszna i aromatyczna pasta z cieciorki z dodatkiem tahini, czyli masła sezamowego. Świetny dodatek do chlebowych grissini, czy innych przekąsek chlebowych. Polecam na śniadanie czy kolację, posmarujcie nią pieczywo a sami przekonacie się jaka jest pyszna. Smakuje z dodatkiem pomidora lub ogórka, świeżego koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy
Zasmakuj Kuchniprzekręcamy krewetki na drugą stronę i gotujemy jeszcze minutę. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Od razu podajemy z ugotowanym makaronem (należy go wmieszać) lub pieczywem. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Warto podać też cząstki cytryny, aby można było ewentualnie doprawić danie dodatkowym sokiem. Post Krewetki w sosie maślano-czosnkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumiodową glazurą,posypujemy tymiankiem dość obficie i piec w naczyniu żaroodpornym lub grillu,obracając co jakiś czas i polewając oliwą z dodatkami.Do dania podajemy przypieczone np.na ruszcie lub patelni pieczywo lub puree z ziemniaków oraz grillowane warzywa.Ja do glazury dodałam pikantny ketchup i chili.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiminut. Po tym czasie dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie dodaj puszkę pomidorów i wyciśnij czosnek - gotuj do momentu zgęstnienia sosu. Podawaj z ulubionym pieczywem, makaronem lub z kaszą np. kuskus :) * Zamiast kiełbasek sojowych można użyć pieczarek, kotletów sojowych, tofu czy ciecierzycy lub po prostu zrobić pyszne leczo warzywne :) Smacznego
wegujemysobą połączone - przed ułożeniem obcinamy końcówki, ogonki zostawiamy. Polać oliwą, posypać grubą solą i pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Podawać z kawałkami cytryny i białym pieczywem. Smacznego
Stare Garypasuje do rzodkiewki ale smakuje genialnie w połączeniu z nią. To taka kanapka, którą zdecydowanie je się za pomocą noża i widelca. I zdecydowanie smakuje wyśmienicie. Składniki: 2 kromki pieczywa ulubionego garść ugotowanego i obranego bobu 2 plastry boczku 2-3 rzodkiewki 2 łyżki musztardy dijon 2 jajka 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Boczek smażymy na suchej patelni
Mango Papajakrótkim czasie. Takie kanapki na ciepło można podać lub posmarować pastą z bobu z czosnkiem i czarnuszką . Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Składniki: 2 kromki ciemnego pieczywa z ziarnami 1/2 cukinii 1 garść żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek sól do smaku Przygotowanie: Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy
Moja smaczna kuchniastopni. Kurczaka kroimy na kawałki i podajemy wraz z czosnkiem i sosem z pieczenia. Miękki czosnek spożywamy wyciskając go z łupinki. Ma pyszny, orzechowy smak i można nim posmarować pieczywo jako dodatek do dania. Smacznego
Marder&Marder Manufacturelista składu, tym bardziej paskudna. Pasta, którą zrobiłam dziś, jest rewelacyjna a składa się dosłownie z 4 składników. Więc zachęcam np. na dzisiejszą kolację:-) Mnie najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i koniecznie z masłem, jak w dzieciństwie. Składniki: 1 makrela ok. 20 dag 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu
pieprzny smaczekdodać zalewę, delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 - 12 min lub do czasu aż krewetki zrobią się różowe Posypać natką pietruszki i podawać gorące z białym pieczywem i kawałkami cytryny. Smacznego
Stare Garywłożyć na rozgrzany olej, usmażyć i ostudzić. Następnie dodać zmiażdżony z solą czosnek, przyprawić do smaku i zakwasić sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i podawać z pieczywem na zimno
Tradycyjna Kuchniafareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W klimacie nadchodzących świąt, zrobiłam sobie ostatnio na śniadanie korzenny koktajl na gorąco ;) Wyszło całkiem ciekawie, a w połączeniu z bezglutenowym chrupkim pieczywem, masełkiem i miodkiem zapewniło mi świetny humor na resztę dnia ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka napoju z quinoy (lub innego mleka roślinnego) 4 płaskie łyżki karobu
Quinoa Raz!stronie Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce. Dorzuciłam jeszcze kilka oliwek, kaparów, suszonego
Quinoa Raz!Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka
Quinoa Raz!treściwym pożywieniem. Bułki są na bazie jogurtu i dzięki temu są wilgotne, zwarte i pożywne. Całość nie zabiera więcej niż trochę ponad półtorej godziny by cieszyć się smakowitym pieczywem. Do szkoły czy pracy znakomite. Indyjskie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie