pieczywo - 17769 przepisów (strona:593/1185)

szybkowar-karkówka do pieczywa... 207

spuści ciśnienie, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na balkonie lub w lodówce karkówkę wyjąć na talerz, pokroić w cienkie plastry i jest pyszne mięsko do pieczywa, smakuje z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
HUMMUS 208

magnez, aminokwasy, w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Bogate źródło wapnia i białka. Tahini i ciecierzyca to również dobre źródła żelaza. Kremowa, idealna jako smarowidło do pieczywa, chlebka pita,  grillowanych lub surowych warzyw, Idealny zamiennik dla majonezu. Do hummusu można dodawać przeróżne składniki. Idealny z wędzoną papryką, suszonymi pomidorami, pieczoną dynią lub burakami. Dip ze świeżymi

potrawyregionalne
Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 160

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami... Składniki; 35 dag mąki pszennej pół łyżeczki soli 3 dag drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 250 ml. wody 2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne)   Wierzch

Radość kipiąca uśmiechem.
Dip czosnkowy 226

prosty w zrobieniu, a swój smakuje najlepiej. Wiecie co włożyliście i w jakich proporcjach - taki dip można przecież dowoli przyprawiać, dawać różne proporcje, smakować, doprawiać. Pasuje do mięs, warzyw, pieczywa różnego rodzaju, zapiekanek, hamburgerów. Można go zrobić z samym jogurtem naturalnym albo z jogurtem naturalnym wymieszanym z majonezem. Oczywiście wersja bez majonezu jest lżejsza, lecz czasem dodanie łyżki majonezu

Zasmakuj Kuchni
Jak szybko i sprawnie zdjąć skórkę z papryki? 177

skórką, jednak jak ma się dzieci taką skórkę (tak jak z pomidora) warto zdjąć. Potrzebujesz: piekarnik:), papryki, folię do żywności lub papierową torebkę (często są w supermarketach przy pieczywie), papier do pieczenia. Co należy zrobić? Umyj papryki, rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C, ułóż papryki na papierze do pieczenia. Piecz około 15 minut aż skórka papryki będzie brązowa / czasem

Zasmakuj Kuchni
Awokado ze szczypiorkiem 181

widelcem) - ok. 1 szklanki posiekanego szczypiorku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli morskiej Wszystko mieszamy i zajadamy. Na zdjęciu pasta na żytnim pieczywie Męża

Smakuje zdrowo
Nadziewane szyjki drobiowe 187

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone. Farsz należy doprawić według własnych upodobań. Dla urozmaicenia polecam dodanie podsmażonych pieczarek - tym razem je pominęłam. Można również użyć mięsa wieprzowego

Di gotuje
Pikantne leczo z fasolą 135

Lekka, aromatyczna, warzywna potrawa. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, np. jaglaną. Można podawać także z pieczywem. Tym razem do leczo dodałam szeroką fasolę szparagową i przyprawiłam je czarnuszką i chilli. Bardzo smakowite połączenie. Znacie czarnuszkę? Próbowaliście? U nas ostatnio to ulubiona przyprawa, nawet do tostów i pizzy :)  Składniki  na 3-4 porcje: 900 ml passaty pomidorowej

Ze smakiem i z pasją
Sałata maślana w towarzystwie zdrowych przyjaciół warzyw 174

kwasu foliowego, witaminy z grupy B, E, C, potasu, żelaza, manganu, magnezy, kwasów organicznych. Zatem do smacznego dzieła! Robimy lekką zdrową i szybka sałatkę. Można ją podać samą do pieczywa, do tostów, czy do obiadu do jakiegoś mięska. Składniki: główka sałaty maślanej 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kefiru naturalnego 1 cukinia

Zasmakuj Kuchni
Góralska kwaśnica 142

boczku wypłynął tłuszcz. Kiedy cebulka była już lekko podsmażona wrzuciłam zawartość patelni do garnka. Wlałam sok z pod kapusty, doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z ugotowanymi ziemniaczkami i świeżym pieczywem

Kukuleczki
Pasta z fasoli z kiszonym ogórkiem 151

Pasta idealna. Szybka i prosta w wykonaniu. Ma delikatny smak, jest bardzo sycąca. Idealna do pieczywa.  Potrzebujesz puszka czerwonej fasoli  2 kiszone ogórki  garść ziaren słonecznika natka pietruszki  świeżo mielony pieprz  Wykonanie  Fasolę, ogórki wrzuć do kielicha, dodaj uprażony słonecznik, kilka listków pietruszki. Całość zblenduj. Dopraw do smaku

Kukuleczki
BIGOS BEZ MIĘSA 128

szklankę wody, dodaj sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.  Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą  łyżką, dolewając po trochę wody. Podaj z ulubionym pieczywem. Smacznego

Kukuleczki
wyśmienite śniadanie na balkonie z dżemami Stovit i twarożkiem... 177

ulotek dzisiaj wypróbowałam dwa smaki: truskawka i brzoskwinia z marakują, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów przekładania, do jogurtów, musli i dodać można tylko do czego się lubi na sucharki nałożyłam porcje twarożku, porcję dżemów - śniadanie na balkonie w słoneczny poranek

W Mojej Kuchni Lubię
Zielona sałatka z kiełkami w sosie musztardowym 177

dużej misce wymieszać kiełki, wszystkie warzywa, wędlinę i suszoną żurawinę z sosem musztardowym. Odstawić do lodówki na ok 30 minut dla przegryzienia się smaków. Jeść w towarzystwie ulubionego chrupkiego pieczywa

Grunt to przepis!
łopatka 197

piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste) .  Następnie wyjmujemy z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa

Miód i pieprz