pieczywo - 17769 przepisów (strona:586/1185)

Klasyczne leczo 104

szklanki bulionu 1 łyżka oleju rzepakowego przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę

Mango Papaja
Pasta z zielonego groszku i suszonych pomidorów 125

będzie już ugotowany zmiksować go z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pastą sezamową. Dodać do niego olej z suszonych pomidorów i doprawić do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podawać z pieczywem lub waflami Sonko

Kuchnia Bon Appetit
Bruschetta 122

kostkę i mieszamy z roztartymi w moździerzu (lub drobno porwanymi – NIE SIEKANYMI!!!) liśćmi bazylii. Do pomidorów dodajemy posiekany 1 ząbek czosnku i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy pieczywo w plastry, każdy z nich nacieramy czosnkiem i polewamy oliwą. Na kromkach chleba można ułożyć plastry mozarelli, a następnie zapiec je przez 10 minut w 180 stopniach. Można również przygotować

Kuchnia Bon Appetit
Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem 187

latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem Składniki – 2 porcje: Jajka – 2 sztuki Szparagi zielone – 200g Wędzony halibut – 100g Grzanki z pieczywa Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Olej szczypiorkowy – 2 łyżki Rzodkiewki – 4 sztuki Wykonanie: Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii spożywczej, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z porem, ogórkami, groszkiem i kiełbasą szynkową 1151

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.  3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem 589

sałatki. Na patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Majonez mieszamy z resztą składników sosu (czosnek dodajemy zmiażdżony). Sałatkę polewamy sosem a następnie posypujemy pestkami. Nie mieszamy. Podajemy z pieczywem

Qchnia po prostu
Czarne bułki 143

istnieniu czarnych bułek wiem odkąd poznałam "azjatyckie burgery", a jak zobaczyłam je na blogu Blue Raven , to wiedziałam, że muszę je zrobić. W oryginale jest to rodzaj pieczywa rodem z Japonii z dodatkiem węgla bambusowego, natomiast w Polsce można go zastąpić węglem aktywnym (sprzedawanym w aptece - tabletki można rozgnieść, a z kapsułek wysypać środek). Bułki można nazwać "śląskimi" ze względu

Czerwony Gupik
Tosty francuskie z jajkiem w koszulce, grillowaną cukinią i serem pleśniowym 119

posypane świeżo zmielonym pieprzem. Uwielbiam takie śniadania, pomimo tego, że ich wykonanie zajmuje mi zazwyczaj kilka minut więcej niż standardowej kanapki. Składniki (na 2 porcje): 4 kromki ulubionego pieczywa 2 jajka 2 łyżki mleka olej do smażenia szczypta soli i pieprzu Dodatki: 2 jajka 1 mała cukinia 100 gram sera pleśniowego rukola świeżo zmielony pieprz Jajka roztrzepuję z mlekiem

Mango Papaja
Jesienny gulasz z mięsem, dynią i fasolą 250

minut. Doprawić do smaku wg uznania, dodać pokrojoną  chili jeśli ktoś lubi ostre! jeśli nie to tylko  posypać gulasz natką i podawać.  Doskonale smakuje z pieczywem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i parmezanem 158

miski z jajkami, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i parmezanem najlepiej podawać na grzankach z jasnego lub ciemnego pieczywa :) Smacznego

W kuchni Katie
Carpaccio z łososia, jajek i kiełków rzodkiewki 169

Zdrowa, aromatyczna i lekka przekąska w ciągu dnia lub idealne śniadanie i kolacja. Do tego ulubione pieczywo lub ciepły tost. Do tego wszystkiego proste, szybkie i smaczne. Przygotowanie nie zajmuje wiele minut. Jedyny czas oczekiwania to ugotowanie jajek na twardo. Do dzieła! Mmm...i smacznego:) Składniki: opakowanie łososia wędzonego - plastry na zimno 120 g garść kiełków - ja użyłam kiełków rzodkiewki

Zasmakuj Kuchni
Kiełbasa w sosie cygańskim 5373

danie można podawać zarówno z pieczywem jak i z makaronem lub ryżem. Błyskawiczne w przygotowaniu, jeszcze szybciej znika z talerza.  500g ulubionej kiełbasy 2 duże czerwone papryki 2 cebule 400g pieczarek 10 mini korniszonów  1/2 puszki pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz olej 1. Cebulę i paprykę drobno

Szefowa kuchni
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 463

drożdżówki to smaki mojego dzieciństwa. Prawie zawsze przed szkołą szybciutko biegłam do małej budki z pieczywem przed moim blokiem i kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Po kilku latach postanowiłam odtworzyć ich smak we własnym domu. Powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona! Smakują wręcz identycznie jak te, którymi zajadałam się jeszcze kilka lat temu. Słodkie, mięciutkie

Nastoletnie Wypiekanie
Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu 252

Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie. Sałatka z indykiem, pomidorami i płatkami parmezanu porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli pierś z indyka garść małych pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni około 10 płatków parmezanowych sos: 1/4 szklanki oliwy

Jaglusia
Zupa gulaszowa. 174

woda. doprawiamy do smaku i nadal gotujemy. Kiedy warzywa a także mięso jest miękkie dodajemy przecier pomidorowy, odcedzoną fasolę, starty czosnek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.