skórką. Dodatkowo chleb jest pieczony z suszonymi pomidorami, dla urozmaicenia smaku. Ci, którzy czytają bloga wiedzą, że ja niezwykle rzadko piekę chleby pszenne. Dzisiaj jednak mnie naszło na jasne pieczywo. Chlebek jest doskonały. Nie wiem czy widać to zna zdjęciach, ale skórka niesamowicie chrupie. Smak chleba był tak doskonały, że ledwie zdążyłam zrobić zdjęcia a już 2/3 chleba nie było
Mieszam w GarnkuBruschetta caprese jest to tradycyjna włoska przystawka. Grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem . Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Czytaj więcej
Biały fartuszekjest z białych kwiatów drzewa Kamahi i ma lekko złotawy kolor. W smaku korzenny, orzechowy i maślany jednocześnie. Chyba najbogatszy w smaku ze wszystkich. Najlepiej pasuje do pszennego, chrupiącego pieczywa. *** Jeśli zainteresowała Was seria tych miodów i chcecie dowiedzieć się więcej, zajrzyjcie na oficjalną stronę producenta
Poranek na słodkoGotowane cztery ziarna zbóż. * Deser kokosowy z mango Deser na bazie mleka kokosowego, pakowany po dwie sztuki. Kremowy, nieprzesłodzony, świetny jako samodzielna przekąska, ale też jako krem do smarowania pieczywa. Mango nadaje fajnej, tropikalnej nuty, przez co całość nie jest mdła. Nie zawiera glutenu ani laktozy. * Deser z orzechów laskowych i kakao Smakuje trochę jak budyń o smaku nutelli. Kremowa
Poranek na słodkoliści świeżej bazylii ok. 10 liści świeżego oregano 4 suszone pomidory z zalewy 1 mały pomidor 6 zielonych oliwek sól olej do wysmarowania formy Dodatkowo: mieszanka sałat i pieczywo do podania Piekarnik nagrzać do 200°C. Pomidory (świeże i suszone) pokroić w drobną kostkę. Oliwki przekroić na pół. Zioła drobno posiekać. Formę do muffinek (użyłam silikonowej formy) posmarować olejem
Bulliopuszki, spróbować i w razie konieczności doprawić. Gotować bez przykrycia do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka a sos nieco się zagęści. Co jakiś czas mieszać. Podawać np. z pieczywem ale dobrze smakuje też bez dodatków
BullioBardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej
Bulliożywności są rożne. Przeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny, pieczywo, owoce i warzywa* Każdy z nas powinien mieć dostęp do zdrowego i pożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych
AZgotuj!pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa 35% jogurty 21% sery 16% Może warto, aby ten nadchodzący 16 października był takim dniem od którego zaczniemy przykładać większą wagę do tego
Kulinarne przygody Gatitydodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania części wody kapusta smakuje na drugi dzień, ja lubię do pieczywa lekko ciepłą, mąż odgrzaną do ziemniaków............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą i świeżą sałatą. Jeśli chodzi o chili to już kwestia indywidualna każdego z Was, dodajcie tyle ile lubicie lub zupełnie z niego zrezygnujcie
Apetyczna babeczkanieprawidłowego żywienia. Systematycznie prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia badania sposobu odżywiania się w Polsce pozwoliły wykazać 11 najczęściej spotykanych błędów żywieniowych. 11 grzechów zdrowej diety: 1. Niskie spożycie pieczywa razowego. 2. Małe spożycie mleka. 3. Małe spożycie strączkowych. 4. Małe spożycie ryb. 5. Niezdrowy zwyczaj częstego spożywania tłustych gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich. 6. Wysokie spożycie tłuszczów
Z notatnikanaszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym pieczywem na zakwasie. Doskonała jest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka
JaglusiaOstatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam
Moje domowe kucharzenieminut. Dodać kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowanie