przepisie i posolić do smaku. Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami. Chili podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub pieczywem, z dodatkiem świeżej kolendry, szczypiorku, koperku lub natki pietruszki. Smacznego
Codziennik KuchennyDziś mija pierwszy rok mojej blogowej przygody. Z tej okazji przygotowałam tort, taki jak lubię w wersji wytrawnej;). Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym łososiem , gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu, jogurtu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa
Codziennik KuchennyGotować zupę do miękkości kapusty (ale nie rozgotować), na koniec przyprawić solą i pieprzem. Z kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, pokroić na talarki. Zupę podawać z dodatkiem kiełbasy chorizo i pieczywem. Smacznego
Codziennik Kuchennygrochem jest lekko kwaśna, z wyczuwalnym smakiem grochu, gęsta i rozpływająca się w ustach. Podaje się ją na na ciepło, posypaną majerankiem lub słodką papryką wraz z pieczywem. Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej 30 dkg białej kapusty 1 szklanka grochu łuskanego (w połówkach) 3 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 łyżka oleju do smażenia cebuli 4 liście laurowe
Codziennik KuchennyPasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula
Codziennik KuchennyRilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny. Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby
Codziennik Kuchennyniechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
Codziennik Kuchennyjadam na śniadanie. Dziś przedstawiam przepis podstawowy, który zmieniam na wiele sposobów. Danie warto przygotować tak, aby białka było ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku. Składniki na 1 porcję: 1-2 jajka ekologiczne 2 pomidory (średniej wielkości) 1 mała szalotka 1/2 łyżki ketchupu 1/4 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki cukru
Codziennik Kuchennywypiek, bardzo mi smakował. Ma delikatny smak i zapach smażonej cebulki oraz wilgotny miękisz. Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości, to polecam upieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały. Zaczyn 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody
Codziennik KuchennyPrzyprawia się go solą, pieprzem i obowiązkowo trzeba dodać cebulkę lub szczypiorek. Innymi dodatkami mogą być: rzodkiewka, ogórek, papryka, czosnek, świeże zioła. Gzik doskonale nadaje się do posmarowania pieczywa. Kanapki z taką pastą twarogową jadałam w dzieciństwie. Tata ucierał twaróg ze śmietaną, dodawał rzodkiewkę, szczypiorek i pewnie nie wiedział, że ta pasta, wdzięcznie gzikiem jest nazywana. Składniki
Codziennik Kuchennychrupiącą skórkę. Do mojego chleba dodałam dużo ziół, można część z nich pominąć lub dodać inne ulubione. Następnym razem dodam łyżeczkę suszonego czosnku. Przygotowałam chleb z połowy porcji, ponieważ pieczywo pszenne na drożdżach dosyć szybko traci świeżość. Chleb piekłam razem z innymi blogerami w Kwietniowej Piekarni Amber. Składniki zaczynu drożdżowego: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży
Codziennik KuchennyAmber piekliśmy Tartine Bread (znany również jako Tartine Country Bread). Przepis na chleb podaję za Jackiem , który wybierał wypiek na ten miesiąc. Tartine Bread jest baaaardzo smacznym chlebem, przypomina pieczywo jakie jadałam w dzieciństwie z Piekarni U Szafrańca (średnio starsi piotrkowianie pewnie pamiętają, to miejsce). Ma bardzo chrupiącą, brązową skórkę, mięciutki i elastyczny miękisz. Pachnie ..... co tu dużo pisać
Codziennik Kuchennyczasu do czasu. Na sam koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także roztartym w dłoniach suszonym majerankiem. Zupa grochowa świetnie smakuje z solidną kromką świeżego pieczywa :) Smacznego
MyCookBook.plpożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore, ich maczanka to fajne odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie
Food SquareIdealne śniadanie? Świeże pieczywo z chrupiącą skórką, domowa konfitura, biały ser, kubek kawy z mlekiem. Tak! To lubię! I ze wszystkich sił będę Was przekonywać do pieczenia chleba. Bo nie ma lepszego. Kto spróbował, ten wie. Chleb który dziś Wam prezentuję to efekt małego eksperymentu. Ma ciekawy kolor i smak, a to za sprawą tartej marchewki oraz świeżego soku
Smakowity Blog Kulinarny