śniadanie z fajnym połączeniem serka z ogórkiem,o niskiej zawartości tłuszczu , dla tych co dbają o linie i nie tylko . Ale też fajnie się sprawdza jako przekąska bez pieczywa do pracy. Składniki 1 duży ogórek zielony świeży 2 małe żabki czosnku ser biały granulowany o obniżonej zawartości
Mój SmakTosty bardzo lubię na różne sposoby , najczęściej jakie są robione to z białego pieczywa , a ja zapraszam do wypróbowania tostów z razowca , smakują bardzo fajnie . Składniki ( na 1 osobę ) 4 kromki chleba razowego 4 plasterki wędliny drobiowej 4 plasterki sera cheddara pomidor 4 łyżeczki humus Wykonanie Na wstępie smarujemy wszystkie kromki
Mój Smakrazem gotuję około 40 minut na malutkim ogniu , po upływie tego czasu dodaje koncentrat pomidorowy , oraz wszystkie przyprawy i doprawiam do smaku solą pieprzem i gotowe , podaję z pieczywem
Mój Smakuznania. Smacznego :-) Placek po węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą, ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem. Dajcie znać czy lubicie takie smaki
Aromatyczne Podróżeczęści. Jedną część zmiksować na gładko blenderem i wymieszać z drugą. Jeśli zupa wydałaby nam się zbyt gęsta można dolać odrobinę wody i jeszcze chwilkę pogotować. Podawać ze świeżym pieczywem lub chlebkiem naanem. Zupę na talerzu udekorować kleksem zrobionym z jogurtu greckiego i posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego
Aromatyczne Podróżepapryczkę chili jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki. Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań
Aromatyczne Podróżełyżeczkę soku ze świeżo wyciśniętej cytryny , doprawiamy solą i pieprzem , na koniec wszystko zalewamy oliwą i wszystko razem blendujemy. Tak przygotowane polskie pesto idealnie będzie pasować jako dodatek do pieczywa, makaronów czy kluseczek. Składniki do przygotowania makaronu z pesto i kurczakiem : 2 filety z kurczaka przygotowane wg, przepisu pesto z pietruszki pół opakowania makaronu penne
Aromatyczne Podróżenieduży sklep rybny, gdzie poprosiłam sprzedawczynię, żeby wypatroszyła dla mnie kilo świeżych śledzi prosto z kutra. W międzyczasie poszłam do piekarni przy głównej ulicy, gdzie na zapleczu wypiekane jest pieczywo, a jego zapach niesie się po całej okolicy. Kupiłam świeże bułki na śniadanie, a wracając po ryby, po drodze dokupiłam jeszcze świeże jajka od baby . Prawie siedem lat mieszkam niedaleko
Posadzone i zjedzonezawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji zamroziłam (bez zagęszczania sosu). Podana w przepisie mąka i śmietana do sosu przewidziana jest na całą porcję mięsa. *Historyjka jest fikcyjna, ale przepis pochodzi
Posadzone i zjedzonesmaku Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ogórki również. Szczypiorek posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić. Podawać z pieczywem
Posadzone i zjedzonewarzywa, lekko podlać wodą i gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat i przyprawy do smaku. Podawać z makaronem, ziemniakami lub pieczywem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnijakie to dobre! :) 2016: Kolejną potrawą jakiej skosztowałam była kanapka z serii "Czarny Baron" pod uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć
Grunt to przepis!moje przepisy na blogu Przepisy Tradycyjne Autora strony- Lena zaprosiła mnie do współtworzenia przepisów z ponad 100 letnią tradycją. Na jej blogu znajdziecie inspirujące receptury na zdrowe desery, pieczywo, zupy i dania główne. A oto deser, który przygotowałam z przepisu od Leny. Składniki: 0,5 kg malin 200 g cukru pudru 2 g żelatyny
Kukuleczkidodatkiem octu winnego i chrzanu. Dopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką. Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem. Składniki: 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli składniki na sos: puszka pomidorów
Zasmakuj Kuchninich na trzy części. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojone pomidory. Całość dusić jeszcze przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem. marcelina
Czerwony Gupik