pieczywo - 17769 przepisów (strona:595/1185)

Zupa gulaszowa z warzywami 217

osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tak by zupa była pikantna. Podajemy z pieczywem, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem 407

jajek dodajemy pokrojone drobno ogóreczki, rzodkiewkę i serki topione. Całość doprawiamy solą czosnkową i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do uzyskania konsystencji pasty kanapkowej. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Bigos z młodej kapusty 176

Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem

Ze smakiem i z pasją
Guacamole 157

wystarczy kupić do niego nachosy czy pokroić warzywa w słupki i mamy pyszną przekąskę ze zdrowym dipem. Idealny do meksykańskich tortilli i quesadillas . Doskonale smakuje też podany z chrupkim pieczywem – na śniadanie lub kolację. Istnieje wiele wersji guacamole – ja podam Wam swoją ulubioną i nieco „wypasioną” – z pomidorem, czosnkiem, zielonym chili i kminem rzymskim

Poezja smaku
Kiełbasa z ciecierzycą w sosie pomidorowym 219

wędzoną papryką, kuminem, czarnuszką i czosnkiem, wymieszać, by smaki się połączyły, dusić kilka minut, by cukinia i ciecierzyca zmiękły. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, podawać np. ze świeżym pieczywem. Smacznego

Moje Qulinaria
Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem 141

więc zjeść pierwszy posiłek na świeżym powietrzu, na balkonie, na kocu na trawie czy na ławce w parku. Z ulubionych składników można skomponować wyjątkowe sałatki, wiosna inspiruje! Zbędne jest pieczywo, bo dzisiejsza sałatka jest bardzo syta i zdrowa, a dodatek zielonego ogórka sprawia, że jest bardzo orzeźwiająca w smaku!  Cieciorka bardzo mi smakuje w różnych wydaniach, najczęściej jednak przygotowuje

Moja smaczna kuchnia
Roladki drobiowe z farszem z suszonych pomidorów ugotowane na parze 174

etapach przygotowania dania. Składniki (na 1 dużą roladkę, czyli około 2-3 porcje): 500 gram mielonej piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii Na farsz: 3 kromki żytniego pieczywa 7-8 suszonych pomidorów szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 2 łyżki wody 1 jajko natka pietruszki Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum

Mango Papaja
Roladki z golonek indyka (z bazylią, czosnkiem i marchewką) 195

Przepis autorski mój. Jak wiadomo, indyk jest chudym i niskokalorycznym mięsem, więc roladki doskonale sprawdzą się jako propozycja na zdrowy obiad. Natomiast po wystygnięciu - będą idealnie smakowały ze świeżym pieczywem. (Marchewka nie wypadnie.) Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne. Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że efekt (pomimo prostoty) zaskakuje - pozytywnie! Poniżej podam

Di gotuje
Pesto z naci młodej marchwi 149

gęsta, dolać oleju. Gdyby zbyt rzadka, dołożyć odrobinę sera. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości sera, bo to właśnie on zagęszcza pesto. To pesto jest pyszne i zdrowe. Do świeżego pieczywa, do wędlin czy serów. Zastosowań jest mnóstwo. Można także przygotować je z minimalną ilością sera, aby miało znacznie rzadszą konsystencję. Wtedy wystarczy już tylko ugotować dobry makaron i pyszne danie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Serowa pasta jajeczna 195

mieszamy aby nasza pasta nabrała pożądanej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu. Pastę podajemy przyozdobioną świeżą natką pietruszki (natkę pietruszki można również posiekać i dodać do pasty) w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry 182

Następnie przekładamy do dużej miski i mieszamy z gotowym sosem. Na wierzchu układamy buraki, jabłko, suszone morele i posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli

My Chcemy Jeść
Leczo z cukinii z cieciorką 176

miękkości cukinii. Dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę oraz przecier pomidorowy, dusimy przez kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Leczo podajemy z pieczywem

Bajeczna Kuchnia
Bigos 232

dodatkowej niewielkiej porcji czerwonego wina. Bigos to danie dość wszechstronne, gdyż może być zarówno ciepłą przystawką jak i samodzielnym daniem. Zwłaszcza w tym drugim przypadku warto podać go pełnoziarnistym pieczywem, choć można i z ziemniakami lub kluskami. Ambitniejsi mogą również spróbować podania w wydrążonym bochenku chleba – jednak prawdziwym wyzwaniem może wówczas okazać się samo spożycie niezwykle sycącego w takiej konfiguracji

Kulinarna Pokusa
Sałatka z wędzonym pstrągiem 183

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Sałatka jest szybka, prosta, ale niezwykle smaczna.  Idealnie smakuje w wersji solo oraz sprawdzi się jako "pasta" - ze świeżym pieczywem. 1 wędzony pstrąg 2 jajka 1 cebula (średnia) 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu olej pieprz   Rybę oczyścić ze skóry i ości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę

Di gotuje
Domowy zakwas na żurek 139

grudki. Następnie dodaj resztę wody.   Rozgnieć lekko czosnek, dodaj go do naczynia razem z pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na końcu dodaj skórkę z kromki pieczywa razowego i zamieszaj.  Przykryj słój gaza i zabezpiecz sznurkiem lub recepturką i postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką (ew. plastikową).  Fermentacja

wegujemy