pieczywo - 17769 przepisów (strona:594/1185)

Tatterowiec 155

Chleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto: 400 g aktywnego zakwasu żytniego razowego płynnego* (hydratacja 150%, czyli 2 części mąki i 3 części wody) 150 ml letniej wody** 100 g mąki razowej

Przepisy na domowy ser i chleb
Pasta kanapkowa z papryką, pietruszką i musztardą bawarską 159

bawarskiej i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Następnie dodajemy stopniowo majonez oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy naszą pastę. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy/dokładamy więcej majonezu. Pastę podajemy z pieczywem na śniadanie lub kolację. Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu

Słodkie okruszki
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 293

zgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka, i gnocchi. Kasza czy ryż będzie równie smaczna – też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała

Karo in the Kitchen
Pasta pietruszkowa do kanapek 132

Ekspresowa i pyszna pasta pietruszkowa, która idealnie komponuje z pieczywem lub krakersami. Składniki: pęczek pietruszki 1 serek topiony 2 łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie odrobina pieprzu Wykonanie: Pietruszkę, serek i jogurt wrzucić do blendera i zmiksować

Tradycyjna Kuchnia
Kapusta włoska z kabaczkiem i mięsem 77

Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy. „Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu, to nie), doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Chleb żytni na zakwasie przepyszny i prosty 97

jaki przyszedł mi do głowy, było upieczenie chleba i podarowanie gospodarzom w prezencie. Obdarowana osoba czuje się miło, bo dostaje prezent, a nam również jest miło, bo jemy smaczne pieczywo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mam nadzieję, że nie czytają to nasi znajomi i rodzina ( Wam pieczemy oczywiście chleby z czystej sympatii " class="wp-smiley" style

Mieszam w Garnku
Burgery z grillowanym serem, czerwoną porzeczką i szpinakiem 178

Serek układamy na ruszcie i grillujemy aż będzie miękki. Bułki przekrawamy na pół, możemy je podgrzać w piekarniku. Ja jednak nie czekałam, aż wystygną- kroiłam je jeszcze ciepłe. Na pieczywie układamy kolejno dodatki: liście szpinaku, kurczaka, serek, porzeczkę, cebulkę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z nasturcją. Gotowe

Wrzosowa Polana
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 196

prosiaka to wtedy może być problem :D ).   PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI – CO GDZIE I JAK DŁUGO? GÓRNA PÓŁKA: To idealne miejsce na słoiczki – dżemy, powidła, kremy do smarowania pieczywa, a także mleko , jogurty i kefiry. Jest tam najcieplej i na niższych półkach, gdzie temperatura spada – szybciej się zepsują. ( Dobre bakterie kwaszące rozwijają się w wyższej temperaturze , a kiedy

Ostra na Słodko
Turecka jajecznica. Menemen. 132

wyparuje większość płynu. Zwiększyć ogień i wlać na patelnię jajka lekko rozbełtane ze szczyptą soli, tymiankiem i chili. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji - raczej nie przeciągać. Podawać z pszennym pieczywem, białym serem (najlepiej tureckim lub typu bałkańskiego) i oliwkami

zadanie-gotowanie
Jajka zapiekane w kokilkach. 154

rozgrzanego do 180 stopni.  Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną, a żółtka uzyskają naszą ulubioną konsystencję. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Mój czas wolny – ulubione miejsca w Bristolu 149

ciekawe miejsca w Bristolu. Ostatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi do innego miejsca. Może to przez

Pink Envelope
Falafel 136

Bardzo aromatyczne kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać w picie lub z pieczywem, najlepiej z mieszanką sałat i świeżymi warzywami. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania w zimnej wodzie (najlepiej zostawić na całą noc). Z podanego przepisu wychodzi ok. 20 kotletów. 300 g ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej

Bullio
Kanapka z plastrem pieczonego bakłażana z patelni grillowej 133

grillową. Doskonale się sprawdza. Jeśli masz jednak później zaplanowane grillowanie, upiecz pokrojonego w plastry bakłażana na ruszcie grilla właśnie. Plaster upieczonego bakłażana umieść w bułce lub 2 kromkach stostowanego pieczywa na grillu i kanapka po prostu palce lizać gotowa. Nie trzeba niczym więcej smarować, wystarczy przełożyć liściem sałaty lub jak u mnie liściem chińskiej kapusty. SKŁADNIKI: bakłażan pokrojony w grube

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pasta z bobu z mocną nutą koperkową 151

smaku Wykonanie: 1 Bób ugotuj, a następnie obierz. Przenieś go do miski lub malaksera. 2 Dodaj pozostałe składniki i zblenduj masę na gładko. Notes Polecam podawanie na świeżym pieczywie w towarzystwie pomidora i ogórka. Podoba Ci się przepis na pastę z bobu? Chcesz więcej przepisów? Kliknij „Lubię to”, a jeszcze lepiej „Udostępnij”. Będzie to dla mnie

Blendman
Pesto z jarmużu 129

żeby pokazać wszystkim, że można go używać na wiele rożnych i pysznych sposobów. Z czym to się je? Co kto lubi. Dla mnie pesto z jarmużu świetnie pasuje do pieczywa na śniadanie w towarzystwie np. pomidora, ale też do makaronu. Nie ma reguły. Pesto z jarmużu Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 150g orzeszków ziemnych paczka jarmużu - zazwyczaj 200g główka czosnku 80ml oliwy

Blendman