pieczywo - 17769 przepisów (strona:581/1185)

Niemiecka zupa porowa 213

porem i pieczarkami.   W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka, wszystko razem gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Podawać z pieczywem.   Uwaga: soląc pieczarki i mięso należy użyć bardzo mało soli, ponieważ kostka rosołowa ma już w sobie dożo soli

Jadło i czytadło
Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami. 210

minut, aż dynia będzie miękka. Na 10 minut przed końcem gotowania wsypać suszony majeranek. W razie konieczności potrawkę zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Można podawać z pieczywem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 153

zwolenniczką prostej kuchni, czyli minimum nakładu a maksymalny efekt. Takie jest właśnie dzisiejsze danie. Początkowo chciałam do niego dodać kaszę, ale okazało się tak sycące, że wystarczyła kromka świeżego pieczywa skropiona oliwą, i tak właśnie polecam ją jeść. Miśka widząc jak kroję suszone pomidory z góry mi zapowiedziała, że ona jadła zupę u babci i jeść już nie będzie

greenscarf
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 177

Sałatka idealna na kolacje we dwoje lub w większym gronie :-) Można ją podawać z pieczywem lub z grzankami np. z serem. Warta wypróbowania! Składniki: ok. 200 g miksu sałat 2 gruszki 150 g sera pleśniowego pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka wiórek kokosowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody

Kuchnia MagdaLeny
Zupa serowo - cebulowa. 144

wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl   - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem.  Cebulę i czosnek

SMYKWKUCHNI
Pasta z tuńczyka i selera naciowego 156

Kiedy nam się znudzą wędliny i sery możemy zrobić sobie taką smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy otworzyć puszkę z tuńczykiem,dorzucić kilka dodatków i pasta gotowa. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki ryżowo-drobiowe w kapuście włoskiej 166

masę ,nakładać porcje mięsa na liście kapusty,zwinąć gołąbki.  Gołąbki ułożyć w garnku,dodać koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i gotować około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 138

chyba nic lepszego od domowego pieczywa i ten wydobywający się zapach z piekarnika. Ja uwielbiam takie zapachy i domowe wypieki. Do szczęścia wystarczy mi tylko odrobina masła,kawałek ciepłej kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Kolorowa kuchnia Elki
Podudzia z kurczaka zapiekane w kapuście kiszonej 127

każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego na kapustę kiszoną. Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnika i zapiekać 40 minut w temp. 200 stopni. Spożywać na ciepło z dodatkiem pieczywa lub z innymi ulubionymi dodatkami

Kolorowa kuchnia Elki
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 153

nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych roladek pozytywie mnie zaskoczył! Są wyraziste i bardzo aromatyczne - po prostu pyszne. To idealne, rozgrzewające danie na jesień!   Składniki

Kulinarne Inspiracje
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 176

szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem.  Gotowy gulasz (od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowaru) Pomysł na danie STĄD

Ugotować
Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad 226

dopraw solą i pieprzem. Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki, nasiona dyni i kolendrę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż sałatkę na przygotowane ulubione pieczywo z sałatą i podawaj. Smacznego! English version Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką (4 servings) Ingredients: 8 large eggs, hardboiled and chopped 3 tbsp Greek yoghurt 3 tbsp mayonnaise

karmelowy
Krem z cukinii i brukselki 318

miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania.  Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem

Garnkowe fanaberie
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 254

ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie, według własnego upodobania.   Gotową zupę gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
CHLEB KMINKOWY NA SODZIE 141

Chleb,cudowne pieczywo bez którego żaden człowiek nie może się obejść.Wypiekany z różnych gatunków mąki oraz wody,,z dodatkiem drożdży.Dziś podam przepis na chleb zrobiony bez ich użycia ,na sodzie.Prosty i szybki ,w parę sekund zarobiony bochen pachnącego chleba.   450g.maki pszennej 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej kminek 1 płaska łyżeczka soli ok.350ml.mleka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki