Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił
Kuchnia MagdaLenygładkiej, jednolitej masy. I to już wszystko. Nasza wegańska pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami , jest już gotowa Teraz, można przy jej pomocy przygotować kanapki. Wystarczy posmarować nią ulubione pieczywo, a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika i pestkami z dyni. Można też, wykorzystać ją do naleśników – zarówno takich na ciepło, na obiad, jak i takich na zimno, na przykład
Okiem Blondynki by McBlondizupy. Gotować jeszcze ok. 10 minut od momentu ponownego zawrzenia, do momentu gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupy doprawić ją solą i dodać majeranek. Podawać z pieczywem na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzieszkoły – porady: Najważniejsze żeby drugie śniadanie zawsze było bogate w węglowodany złożone, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu. Najlepszymi produktami z tej kategorii będą, np.: kasze, makaron, ciemne pieczywo, ale przede wszystkim warzywa. Ważną informacją jest również fakt, że w dniach kiedy dzieci mają zajęcia z wychowania fizycznego podawać większą ilość produktów białkowych, np.: sery, orzechy, chude mięso. Pamiętajcie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneswój smak. To pesto smakuje doskonale ze świeżo ugotowanym makaronem, do którego możecie dodać dowolne dodatki jak grillowana pierś kurczaka czy pomidorki koktajlowe. Pesto z awokado możecie posmarować również pieczywo lub potraktować je, jako dip do nachosów, podobnie jak Guacamole . Smacznego! Zobacz też: Jajko w awokado z piekarnika Sałatka z awokado i serem feta Koktajl z bananem i awokado Sałatka
Kuchnia BazyliiDyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i
Tajemnice Smakuwedług rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – Chlebodawcy . Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy z Leszkiem, gospodarzem Kulinarnego Atelier dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba, a była to konfitura z imbiru
Tajemnice SmakuFocaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec od razu po wyrośnięciu ciasta, ja jednak wolę ciasto tzw. nocne. Składniki na ciasto łączę i zagniatam wieczorem, wkładam do lodówki i dopiero na drugi dzień przygotowuję focaccię. Składniki 500 g mąki do pizzy
Tajemnice Smakuutarciu wszystkich składników w moździerzu, jednak śmiało możemy ułatwić sobie zadanie i wykorzystać blender. Z czym podawać pesto z jarmużu? Z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi warzywami … Składniki 100 g jarmużu – tylko liście, bez twardych łodyżek 100 g orzechów nerkowca 50 ml oleju lnianego 50 ml oliwy z oliwek 40 g startego
Tajemnice Smakuprzekąskę. Co pasuje do zielonego hummusu? Podobnie, jak inne tego typu pasty lubię podawać z krakersami, paluszkami grissini, chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. To również idealny dodatek do pieczywa, sałatek, burgerów… Zielony hummus to smaczna i zdrowa przekąska, to świetny pomysł na szybkie danie na imprezę! Składniki 1 puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy ( aquafabę
Tajemnice SmakuPrzepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że
Tajemnice SmakuPain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po
Tajemnice Smakuświeżej bazylii sok z 1/2 cytryny 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania 250 g serka ricotta oliwa z oliwek 6 – 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta 1 ząbek czosnku sól chili lub gochugaru** Wykonanie Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek
Tajemnice Smakugluten i do tego mam zespół drażliwych jelit. Jak ognia musze unikać gotowych dań, a wypieki na bazie mąki pszennej jeść maksymalnie raz w tygoniu. Nie dla mnie kupne pieczywo, gotowe pasty i hummusy. Z jednej strony dla nas wegusów super, że pojawia się coraz więcej roślinnych opcji, ale zauważyłam, że jak ze wszystkim ich jakość i skład z czasem
greenscarfśrednim ogniu około 40-50 minut. Jeśli jest zbyt gęste podlewam niewielką ilością bulionu. Chili con carne najlepiej smakuje następnego dnia. Podaję je z tortillą lub zwykłym pieczywem. Chili con carne z wolnowaru Mięso podsmażam na suchej patelni z dodatkiem jednej łyżeczki brązowego cukru. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy i smażę jeszcze 2 minuty. Mocno zrumienione mięso przekładam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata