minut, resztę robi za nas czas. Polecam Wam go na początek przygody z wypiekami chleba na zakwasie. W najbliższym czasie będą Wam tutaj podawać takie szybkie przepisy na pieczywo na zakwasie. U mnie wygląda to tak zazwyczaj raz piekę "SOURDOUGH BREAD" gdzie wychodzą mi dwa duże bochenki chleba zazwyczaj wystarczają nam na pięć dni a potem mam ochotę
SMYKWKUCHNIpatelni z pomidorami i ziołami , Krewetki po włosku , Krewetki z czosnkiem , Krewetki po katalońsku , zupa krewetkowa . Dzisiejsze krewetki możecie podać na ryżu lub z makaronem np tagliatelle albo z pieczywem np bagietką. PRZEPIS KREWETKI Z MANGO Składniki krewetki z mango: 250g krewetek 1 mango 1 cebula olej natka pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić krewetki z mango: Zaczynamy
Dorota Smakujepomysł jajecznicy z kaszą wpadłam kiedy zastanawiałam się co zrobić z ugotowaną kaszą, która została po obiedzie z poprzedniego dnia. Do takiej jajecznicy nie potrzebujemy już pieczywa. To zdrowe i sycące śniadanie. 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 3 jajka L 1 cebula 200g pieczarek sól, pieprz, czosnek granulowany 1 łyżeczka masła szczypiorek 1 pomidor 1. Na rozgrzanym tłuszczu
Szefowa kuchniustach klopsiki zanurzone w kremowym sosie pomidorowym. Palce lizać! Dodatek kapusty i kaszy do masy mięsnej sprawia, że klopsiki są mięciutkie i soczyste. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (1 woreczek) 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna
Blog z Apetytemmasłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciastka francuskie
Dorota Smakujestanowić one podstawę naszej diety i dostarczać 50-60% wszystkich kalorii. Nie unikajmy więc węglowodanów, ale nauczmy się wybierać te dobre, czyli węglowodany złożone. Produkty zawierające węglowodany złożone, np. pieczywo pełnoziarniste, kasze czy ryż, dostarczą nam nie tylko energii w postaci węglowodanów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Pamiętajmy, że nasz organizm potrzebuje wszystkich składników - wszystko zależy od proporcji
Z notatnika dietetykaprzy sałatkach bywa - można kombinować se składnikami, zamieniając np. ser feta na wędzony twaróg, ser pleśniowy typu gorgonzola, a pestki słonecznika na orzechy włoskie. Pasuje do niej świeże pieczywo typu bagietka lub ciabatta ... i kieliszek białego wina;) Sałatka z rukolą, burakiem i serem Składniki (na 2 porcje): 2 spore garści rukoli 2 ugotowane czerwone buraki (ok 300g) 100g wędzonego
Obiad gotowyrównież pozostałe warzywa się ugotują. Pod koniec gotowania zupę można dodatkowo doprawić, gdyby jakiejś przyprawy brakowało w smaku. Gorąc zupę rozlałam na talerze. Można ją podać dodatkowo ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjejabłkiem i cebulką Miękka i soczysta wątróbka smażona w towarzystwie jabłek i cebuli to połączenie wprost idealne. Jej smak delikatnie podkreśla nutka słodyczy. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem lub z z ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 2 jabłka olej do smażenia opcjonalnie 1 łyżeczka masła sól, pieprz, majeranek *** Jabłka myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemniewielu). Składniki: 1,5 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 500 g brukselki 1 cebula 2 ząbki czosnku duża szczypta gałki muszkatołowej pół kostki sera feta 4 kromki ulubionego pieczywa sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Brukselki myjemy, obieramy z ewentualnych brzydkich liści, mniejsze zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego brukselki
Kardamonovyspiżarni mam z 50 słoików dżemów różnej maści, począwszy od pomidorowego, a kończąc na dżemie z młodych orzechów włoskich. Niestety moje Miśki nie uznają za jedzenie pieczywa z dżemem, gofry i naleśniki owszem, ale oczywiście trzeba im zrobić. Muszę jakoś spożytkować te dżemy, więc wymyśliłam szybkie ciasto. Jest to proprostu kruche ciasto, które nie wymaga wałkowania, ani podpiekania spodu. Przygotowałam
greenscarfpołówki. Wszystkie spody pokroić w kostkę, a górne części odłożyć na później. 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone kostki bułki i smażyć, cały czas mieszając, do chwili, aż pieczywo się przyrumieni. 4. Powstałe złote grzanki przełożyć do miski i wystudzić. 5. W ten sam sposób zrumienić wierzchy pokrojone na połówki. 6. Przygotować sos: odłożyć 2 ogórki konserwowe (będą potrzebne
W mojej kuchniWegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił
Kuchnia MagdaLeny