Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa 166skórki, pokrój w kostkę i także dodaj do zupy. Gotuj kolejne 5 minut, zupa jest gotowa. Rada: flaczki są najlepsze, gdy się trochę przegryzą. Najczęściej jemy je z pieczywem. Artykuł Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Spaghetti z boczkiem i panko 178Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Podsmażone panko na patelni daje wrażenie chrupiącej kruszonki i smakuje obłędnie, polecam gorąco. Kruszonka z boczku i panko ze spaghetti. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Prawdziwe oszczypki 162Zbiór Wiadomości do Antropologii Krajowej. Dotarłem, przy okazji wpisu o Łemkach, do bardzo ciekawego dania jakim były oszczypki. Brzmi znajomo? Co to takiego te oszczypki? Jest to rodzaj pieczywa z tartych ziemniaków i mąki owsianej. Już widzę głosy oburzenia - "co ten cepr gada za głupoty, my tam wiemy swoje". Z przykrością muszę stwierdzić, że to nie "cepr
Kryzysowa Książka Kucharska
szybkowar- rolada z boczku wieprzowego do pieczywa... 159ostudzoną z szybkowara, (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu)usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki - najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowa fasolka po bretońsku 177garnka, całość mieszamy. Fasolkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką - mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cząbru i podawaj z pieczywem
Alutka-Gotuje
Dżem z cukinii 166przepis na przepyszny dżem z cukinii. Jest mocno cytrynowy i lekko słodki . Jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, to polecam dodać więcej cukru lub erytrytolu. Dżem można wykorzystać do pieczywa, a także do wypieków i przekładania ciast . Dżem z cukinii 1,5 kg cukinii ((5 średnich sztuk)) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna 70 g erytrytolu lub cukru ((1/3 szklanki)) Cukinie obierz
Przepisy na widelcu
Drożdżowe zawijaski z kremem czekoladowym 189przepis na mega pulchne i słodkie drożdżowe zawijaski z nadzieniem czekoladowym. Krem czekoladowy Cadbury który użyłam do nadzienia bułeczek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Świetnie smakuje z ciepłym tostem, croissantem, z naleśnikami, goframi, ciasteczkami, herbatnikami, krakersami, owocami, lodami czy biszkoptem. Jest to uniwersalny krem czekoladowy, który można wyjadać prosto ze słoiczka :D W połączeniu z dżemem
Wanilia i Kardamon
Chili con carne z indykiem 126przykryciem. Na końcu zdjąć pokrywę i całość odparować z nadmiaru płynów, tak aby chili con carne się zagęściło. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie brązowy) lub pieczywem, czy domowym nachos wedle upodobań wraz z kleksem jogurtu naturalnego, awokado, posypane pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..
Papryka faszerowana mięsem 148Faszerowana papryka to smaczny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Aby danie było bardziej sycące można podać z pieczywem lub w towarzystwie ziemniaków, na przykład pieczonych. Mięso mielone oczywiście samodzielnie zmielone - może być wieprzowina, mięso mieszane wieprzowo-wołowe lub drobiowe, jakie lubicie. Polecam serdecznie :) Składniki: 100 g ryżu (pół szklanki) olej do smażenia cebula 350 g mięsa mielonego - wieprzowego, wołowo
Kocham..lubię..gotuję..
Kotleciki z białej kiełbasy, duszone z cebulką, jabłkiem i cydrem 151oraz cząstki jabłek. Całość podlać cydrem, nakryć pokrywą i poddusić około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec zdjąć pokrywę, zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar płynów. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, wg gustu. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenny na drożdżach 124domu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody
Kocham..lubię..gotuję..
Prażona cebulka 121Prażona cebulka - złocista, chrupiąca, lekko słodkawa i bardzo aromatyczna. Cudowny dodatek do domowego pieczywa - chleba i bułek, zapiekanek, domowych hot-dogów czy hamburgerów. Świetny dodatek do mielonego mięsa lub warzywnych kotlecików. Zastosowań ma bardzo wiele :) Przygotowanie jej nie jest skomplikowane ani trudne, dlatego serdecznie zachęcam do uprażenia cebulki domowym sposobem. W szczelnym słoiku wytrzyma przynajmniej miesiąc - a może i dłużej
Kocham..lubię..gotuję..
Pasta z wędzonego pstrąga 184Pasta, którą robi się w kilka minut - wystarczy składniki dobrze rozgnieść widelcem, doprawić do smaku i gotowe. Idealna do świeżego pieczywa - na zdjęciach domowe bułeczki z przedziałkiem, świetnie smakuje podana z posiekanym szczypiorkiem. Przepis pochodzi ze strony Everyday Delicious i serdecznie go polecam :) P.S. A może samodzielnie uwędzicie pstrągi tak jak ja? To jest dopiero smak :) Składniki
Kocham..lubię..gotuję..
Sałatka z łososiem i warzywami 123czasami dla zdrowia warto sobie zrobić „ ucztę" za większe pieniądze. Wracając do przepisu, sałatka jest idealna na śniadanie BT lub na kolacje, wystarczy dodać kawałek dobrego pieczywa. Ja dodatkowo dałam parę rzodkiewek, bo je po prostu uwielbiam chrupać. :) Propozycja podania jest na standardowe 100 g zazwyczaj pakowane, oczywiście możecie zwiększyć ilość wedle swojego zapotrzebowania. Wartości odżywcze: 310 kcal
zdrowo i aktywnie