pieczywo - 17769 przepisów (strona:191/1185)

Chleb pszenny z kozim serem i kminkiem 241

Nie miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Klasyczna zupa dyniowa 317

średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 450ml bulionu 2 łyżki masła Do podania natka pietruszki suszone nasiona dyni świeże dyniowe pieczywo Instrukcje Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w szerokie półtalarki, ziemniaki w grubą, a marchewkę w drobną kostkę. Ząbek czosnku dzielimy(...)mieszając Ugotowane warzywa dokładnie blendujemy na gładką masę, w międzyczasie dodając imbir i resztę bulionu. Podajemy na ciepło z dodatkiem np. natki pietruszki i suszonych nasion dyni, ewentualnie dyniowego pieczywa. Uwagi Gęstość tej zupy w największym stopniu zależy od ilości dodanego bulionu. W zależności od tego czy wolimy ją gęstszą czy rzadszą, możemy użyć innej niż w przepisie objętości bulionu

Kulinarna Pokusa
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 208

Ostatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z pieczonego buraka na soku jabłkowym 175

soku buraczkowo- jabłkoweg 200 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz sok z 1/4 limonki do podania: kleks z jogurtu naturalnego, ulubione pieczywo, ser pleśniowy Buraki owijamy folia i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie, soku jabłkowym i soku buraczkowo-jabłkowym(...)wrzenia. Dodajemy śmietankę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy szczyptą soli. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego lub ulubionym serem pleśniowym oraz kromką pieczywa bądź grzankami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
ciemny chleb razowy z lnianym siemieniem 190

chleb z siemieniem lnianym Poniższy teks jest w szczególności skierowany, do tych wszystkich, którzy noszą się z zamiarem wypieku własnego pieczywa, lecz z różnych przyczyn ( oczywiście obiektywnych i najzupełniej usprawiedliwionych), cały czas nie mogą zamiarów swych, przekuć w czyn. Jeżeli bowiem niepowtarzalny smak domowych wypieków,  jest niewystarczającym argumentem, do wykonania własnego wypieku, to może stanie się nim fakt(...)dodaniu do chleba siemienia, przestaje on być,  już tylko pieczywem. Taki wypiek jest przecież jak lek ( o szerokim wykorzystywaniu lnu w farmakologi wiedzą przecież wszyscy), wprost niezbędny naszemu organizmowi. A jeśli lekarstwo, zamiast piguły, przybiera postać pachnącej pajdy chleba, to tym bardziej, w trosce o swoje zdrowie, należy je systematycznie przyjmować. sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki

Miód i pieprz
Risotto z dynia i szalwia 209

Dwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj

Dzieje kuchennej Wiewióry
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1204

niech na śniadanie będzie sałatka z rukolą, w kolejny dzień kanapka z rukolą. Kupując brokuły, podzielcie je na porcje, włóżcie do woreczków i zamroźcie. Nie trzeba zawsze kupować świeżego pieczywa, na grzanki najlepsze jest bowiem pieczywo czerstwe.  Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowy chleb amarantusowy 168

amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku. Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego pieczywa, ale obiektywnie patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić

Marder&Marder Manufacture
Muszle makaronowe z ricotta i pomidorami 224

W naszym domu kontrowersyjne. Pachniały obłędnie, smakowały ciekawie. Danie to dla miłośników ricotty, Małżonowi więc nie smakowało. Córcia nie marudziła a ja zjadłam ze smakiem. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 204

Piątek był dla mnie pełen emocji.  Konferencja na zakończenie kampanii Dobrej Wołowiny , warsztaty na Krochmalnej, pierwsze jakie współtworzyłam, posadziliśmy w sumie 1200 bulwek krokusów. Późny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Trój czekoladowe brownie z jezzynami czyli poWeekendowe Łakocie odc. 241

Genialnie proste i obłędnie czekoladowe!  Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 398

grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy.        Składniki: 0,5 kg piersi kurczaka (zmielić w maszynce) 10 sporych pieczarek 2 łyżki tartej bułki (idealnie jeśli jest to grahamka) 2 łyżki(...)zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko w tartej bułce i smażyć na złoto z obu stron. Podać z warzywami i kaszą lub pieczywem

Kulinarne Inspiracje
Gofry, lekkie i chrupiace czyli Niedzielne Sniadanie odc.66 213

Wspomnienie sprzed tygodnia, powtórzone, któregoś popołudnia późnego. Zdjęcia niedzielne tych trochę mniej smacznych bo ze starej, tosterowej gofrownicy.  Lekkie i chrupiące. Podpatrzone w Moich wypiekach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tradycyjna sałatka jarzynowa 219

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na najzwyklejszą sałatkę jarzynową z majonezem. Bardzo lubię ją przygotowywać w tej postaci, bez zbędnych składników. Najczęściej podaję ją z wędliną i świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 puszka groszku konserwowego 4 jajka 5 łyżek Majonezu Kieleckiego WSP Społem sól pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę, pietruszkę i seler gotuję do miękkości. Obieram(...)konserwowy odsączam na zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Podaję z pieczywem i wędliną.  Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy  WSP SPOŁEM . Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 200

Poszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń. W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z

Dzieje kuchennej Wiewióry