Upały, upały... doskwiera wysoka temperatura ale jeść trzeba. Niebawem zaproszę Was na kakaowy budyń jaglany z sezonowymi owocami, na cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami oraz
Dzieje kuchennej WiewióryPodczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne lekkie, słodkie śniadanko czyli inna odsłona budyniu jaglanego. Tym razem wersja kakaowa z cała górą owoców. Przepis idealny dla alergików pod warunkiem zastosowania dozwolonego mleka
Dzieje kuchennej WiewióryWiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest
Dzieje kuchennej WiewióryPastę z wędzonej makreli najczęściej przyrządzam z jajkami i majonezem, stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 makrela wędzona Pół pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sałatkowego Fanex Sól, pieprz Sposób przygotowania: Wędzoną makrelę oczyszczamy z ości, lekko rozdrabniamy, ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, drobno siekamy, wszystko przekładamy(...)miski, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, pastę podajemy z pieczywem
Bajeczna KuchniaTo była upalna sobota. Wstałam skoro świt, upiekłam sernik , wyszykowałam się i pobiegłam do autobusu. Nie piłam kawy i wiedziałam co robię! O 11ej w
Dzieje kuchennej WiewióryNależało by powiedzieć "Zupa z przygodami". Robiąc ją w ubiegłym tygodniu byłam pełna zapału a potem... było już tylko gorzej... miała być intensywnie pomarańczowa, nie była
Dzieje kuchennej WiewióryJak już zapewne się zorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam
Dzieje kuchennej Wiewióryzależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać. #Przydatne info: Na Wielkanoc możecie przygotować wersję z białą kiełbasą. Wystarczy ją ponakłuwać przed pieczeniem. Podana ze świeżym pieczywem i chrzanem na pewno będzie wszystkim smakowała i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej parzonej kiełbasy. :) Pieczenie: Temperatura - 190ºC Czas - ok. 20 minut z termoobiegiem, 10 minut z górną(...)Mieszamy. Można dodać także ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wykładamy na talerz, kiełbasę podajemy z ulubioną musztardą, ketchupem lub sosem i świeżym pieczywem - mniam! Smacznego
Cooking Monsterjest bardzo zdrowe, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi, do tego również świetnie smakuje. Rozgniecione i połączone z jajkiem stanowi cudowną pastę, którą uwielbiam jadać z przypieczonym w tosterze pieczywem. Idealne śniadanie lub lekka i smaczna kolacja. :) Pasta z awokado: 1 dojrzałe awokado 3 ugotowane na twardo jajka 1 mały ząbek czosnku ok. 1 łyżka soku z limonki lub cytryny(...)oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe! Ja najbardziej lubię nakładać tę pastę na jeszcze ciepłe grzanki, które wyskoczyły z tostera. Cudownie jedwabista pasta świetnie kontrastuje z chrupiącym pieczywem - zdrowo i smacznie - bardzo polecam
Cooking MonsterWitam serdecznie Propozycja na pyszną pierś z kurczaka z papryką. Tak przygotowaną pierś możemy podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis bo tak przygotowana pierś jest naprawdę bardzo smaczna i jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków lub ryżu. Do przygotowania piersi z kurczaka będziemy potrzebować: około 800 g piersi z kurczaka 2 duże strąki czerwonej papryki 1 cebula około(...)doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i całość smażę jeszcze około 5 minut – kurczak jest gotowy. Pierś z kurczaka z papryką jest gotowa, możemy ją podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeCiąg dalszy ziemniaczanej fascynacji :) Póki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :) Sałatka jest pyszna sama w sobie ale
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna kombinacja obiadowa. Świetna do mięs ale i do warzyw, także z grilla. Wbrew moim obawom połączenie buraczków i ogórków okazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z
Dzieje kuchennej WiewióryDziś przedstawię Wam coś, co jest absolutnie podstawowym produktem na diecie Dukana, ale doskonale się sprawdza również na co dzień, jako alternatywa dla pieczywa. Placki otrębowe docenią zwłaszcza osoby dbające o linię i walczące z każdym kilogramem, jednak przetestowanie ich polecam każdemu, kto lubi próbować czegoś nowego. Lista zakupów: 3 łyżki otrąb owsianych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka(...)Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest dietetyczny. Placki otrębowe są świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Są niskokaloryczne i na co dzień z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo. Dla osób na diecie Dukana – prawdziwe wybawienie. Po drugie: jest bardzo prosty. Wiele dietetycznych potraw wymaga dużo „zabawy” przy ich przygotowywaniu – składniki są trudno dostępne, a samo przygotowanie – czasochłonne
Proste-przepisy.plTen post miał pojawić się wczoraj ale... już dawno tak mnie nie zmogło! wczorajszy dzień spędziłam, zamiast na konferencji, w łóżkowym niebycie, z temperaturą i rozstrojem
Dzieje kuchennej Wiewióry