Chodzą za mną warzywa, chodzą i chodzą i spokoju nie dają. Dlatego też bez wahania zrobiłam w niedzielę do tzw. kotleta tę surówkę. łatwa i
Dzieje kuchennej WiewióryW sobotę świętowaliśmy czwarte urodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka
Dzieje kuchennej WiewióryPo wielu dniach bez mięsa w jadłospisie naszła mnie nie licha ochota na kotlety mielone :) Tym razem dodałam do nich nie kumin i kolendrę ale suszone
Dzieje kuchennej WiewióryOdkąd jemy mniej mięsiw królują w naszym domu kasze. Okazało się, że nawet Syncio polubił takowe i domaga się dokładek. Nic tylko się cieszyć :) Dzisiaj obiadokolacja
Dzieje kuchennej Wiewiórypłaskim chlebku. Lubię łączyć w kuchni proste proste, czyste smaki. Ta kanapka jest tego dowodem. Intensywny smak dojrzewającej szynki, pikanteria rukoli, orzeźwiające maliny, miodowo-musztardowy dressing i chrupie bio pieczywo. Dziś więcej nie trzeba. No, może lampkę gruzińskiego wina ;) Składniki: 2 plastry szynki Serrano Gran Reserva lub innej garstka rukoli świeże maliny połowa płaskiego bio-chlebka żytniego - #Lidl(...)łyżeczka jogurtu naturalnego dressing: 1/2 łyżczeki chrzanu 1/3 łyżczeki miodu lipowego Do dzieła: Pieczywo posmarujcie jogurtem naturalnym, na górę tyle rukoli, ile lubicie, a na nią 2 plastry smakowitej szynki. Dodajcie maliny, skropcie miodowo-musztardowym dressingiem i zajadajcie
Spektrum SmakuWarzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do gara żeliwnego masła bryłkę, oliwy łyżkę
Dzieje kuchennej Wiewióryjagodami i konfiturą malinową. Danie robi się szybko i bez problemu. Tosty wyszły puszyste i naprawdę bardzo dobre. Dużo zależy od rodzaju chleba. Nie miałam pod ręką połnoziarnistego pieczywa więc użyłam chleba na zakwasie z formy. Polecam i zachęcam do przejrzenia reszty przepsów na tosty francuskie —>KLIK :) Przepis z książki „Superfood na co dzień” Jamiego Olivera(...)moimi zmianami. 3 grube kromki pieczywa (2,5 cm) 3 małe jajka 2 małe banany lub 1 duży 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) 3 łyżeczkli konfitury malinowej 0/5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0/5 łyżeczki masła klarowanego do podania: jogurt naturalny miód pistacje liofilizowane truskawki Ostym noże w każdej kromce robimy kieszonkę do której nakładamy po łyżeczce konfotury
Mienta blogpokusiłby się na pożywną, rozgrzewającą, sycącą i smaczną zupę w zimowy dzień. Zupa grochowa to prosta w przygotowaniu potrawa która z powodzeniem może zastąpić danie główne a podana z pieczywem będzie stanowić pełnowartościowy posiłek. składniki na 6 porcji włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera ) 500 g grochu łuskanego w połówkach 6-7 średnich ziemniaków 1 większa cebula(...)również podsmażoną wędlinę z cebulą, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Gotową zupę podajmy z pieczywem
Smakowite DaniaPodaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy z pieczywem prosto z patelni. Szybko, prosto i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 puszki pomidorów (po 400 g każda) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 chili 3-4 jajka(...)moździerzu kumin, słodką paprykę, sól i pieprz. Po chwili do sosu wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i gotujemy do ścięcia się białek. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem
Smakowity Blog Kulinarnypomidorów krojonych bez skórki 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz 500 ml wody 3 łyżki sera corregio + trochę do posypania 1 jajko pieczywo do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Cebulę umieszczamy na sitku i dwa razy przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę(...)łyżki sera i rozmącone jajko, bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą (ja nie używałam, ponieważ boczek był wystarczająco słony). Przekładamy do miseczek, posypujemy odrobiną sera, podajemy z pieczywem. Smacznego
My Culinary ArtZapiekanka z pieczarkami Składniki: pieczywo żytnie pieczarki cebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie (ok 5-7 min). Dodałam sól i oregano. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik, temp. 200 º C. Na pieczywo nałożyłam odpowiednio przygotowane pieczarki i wstawiłam do piekarnika na kolejne
nietadietaTo nie jest post o chlebie, nie, nie.. Chlebek to tylko taka umowna nazwa na dość zwarty wypiek, który łatwo się kroi i nie ma
Dzieje kuchennej Wiewiórycieciorki, którą byłam pewna, że mam, a okazało się, że już zjedliśmy całe zapasy :) zmodyfikowałam więc swoje zamysły i upiekłam taki - pyszny, bezmięsny, a bardzo sycący. Doskonały dodatek do pieczywa. A ten z cieciorki kiedyś się doczeka swojej kolejki... ;) muszę tylko od nowa pozapełniać kuchenne szafki, bo teraz nie miałam do tego głowy i lista braków niebezpiecznie się wydłuża :) Składniki(...)było pęcherzyków powietrza w masie). Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Rada: składniki można zmielić w maszynce do mięsa, ale i bez tego dobrze się rozsmarowuje na pieczywie
Kolorowy PrzepisownikZdrowa pasta do smarowania pieczywa z cennymi składnikami awokado i z dodatkiem tuńczyka to doskonała energia na rozpoczęcie dnia. Polecam z chrupkim razowym pieczywem. Składniki: 5 jaj 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ½ cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku Pęczek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z limonki Biały pieprz do smaku Sól do smaku
Wanilia i KardamonBywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała
Dzieje kuchennej Wiewióry