pieczywo - 17769 przepisów (strona:204/1185)

Pasta jajeczno- rybna ze szczypiorkiem 163

Kiedy nie mamy pomysłu co przygotować na śniadanie lub kolacje, warto zrobić pyszną pastę jajeczno- rybną. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.  SKŁADNIKI: 1 puszka śledzi po gdańsku w oleju, 5 jajek, 1 cebula, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek(...)cebulę i szczypiorek przekładam do salaterki. Dodaję śledzie (bez oleju) oraz majonez. Dokładnie łączę wszystkie składniki przy pomocy widelca. 3. Pastę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pierniki Katarzynki 1798

Najbardziej popularne toruńskie pierniki, wypiekane od dnia Św. Katarzyny (25.11) do gwiazdki, traktowane kiedyś jako świąteczne pieczywo. Nie mam nic przeciwko takiemu pieczywu :) Smakują wybornie, w niczym nie ustępują tym z Torunia. Jedyny minus to taki, że trochę muszą poleżeć, aby zmiękły (kilka tygodni). Ale mam poradę dla niecierpliwych: pierniczki będą miękkie już po kilku dniach, jeśli do puszki

Domowa Cookierenka Agi
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 209

różnych rodzajów mleka (krowiego, koziego, owczego) Dodatki winogrona orzechy włoskie pomidorki koktajlowe suszone pomidory oliwki, kapary, figi daktyle (szczególnie do serów kozich) jabłka, gruszki żurawina listki bazylii masło  Pieczywo bagietka, inne białe pieczywo pszenne krakersy Przygotowanie Układając sery na desce trzeba pamiętać, aby pomiędzy poszczególnymi gatunkami serów zachować kilka centymetrów wolnej przestrzeni. W ten sposób unikniemy mieszania się aromatów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 151

-Robiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
GUACAMOLE moja wersja 98

Falksalt czarny pieprz pieprz cayenne Wykonanie: Zmiksuj 3/4 awokado i miąższ z pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój w kostkę oliwki, ogórka, resztę pomidora i awokado oraz cebulę. Posmaruj pieczywo pastą, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i awokado, dopraw pieprzem cayenne oraz skrop sokiem z limonki. Gotowe! Guacamole idealnie sprawdza się zamiast masła do pieczywa. Aby pasta nie ściemniała zostaw

Bike By Life
Grochówka w szwedzkim stylu 170

gałązkę selera. Ewentualnie wyjąć szynkę i pokroić na kawałki . Rozgnieść część grochu ubijakiem do ziemniaków, by zagęścić zupę. Dodać kawałki szynki . Doprawić zupę solą, pieprzem i musztardą. Podawać z pieczywem, w Szwecji to pieczywo chrupkie. ----- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Gęsta zupa z fasoli

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza czyli Srodowe Rybki odc.60 198

Oto danie bardzo smaczne, pyszna i prosta jesienna zapiekanka.  Oryginalny przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę", ja zmodyfikowałam go nieco.  Jeśli lubicie rybę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowy krem z buraka czyli Zupowy Wtorek odc.73 233

Zupa niezapomniana w smaku.  Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie.  Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Granola z patelni czyli KUKBUK chrupie a my z nim :) Niedzielne Śniadanie odc.72 145

Zabrakło mi na śniadanie granoli. Ostatnio jadłam ja codziennie a tu taki psikus... przez te zdrowotne zawirowania zapomniałam upiec kolejną porcję.  Kupiłam listopadowo-grudniowy numer

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bęc! i Pęczotto na cydrze z pieczarkami i pomidorkami 120

Bęc! i rzeczywistość ustawia Cię do pionu na nowo. Wyobraźcie sobie taką sytuację. Matka odbiera syna z przedszkola, radości jest co niemiara bo jakimś cudem jeszcze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupkie dyniowe smaki z ziołowym serkiem i zdrowymi dodatkami 163

chudego twarogu 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego szczypta soli ziołowej szczypta słodkiej czerwonej papryki 2 plastry pomidora 1 mała rzodkiewka około 2 łyżeczki kiełków rzodkiewki 2 kromki pieczywa chrupkiego na naturalnym zakwasie DYNIA+SER Przygotowanie: W miseczce mieszamy chudy twaróg z czubatą łyżeczką jogurtu naturalnego, szczyptą soli ziołowej i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak przygotowany serek nakładamy na dwie kromki(...)pieczywa chrupkiego. Na wiech każdej kromki kładziemy plaster pomidora, kilka plasterków rzodkiewki. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Podajemy. Szybko zdrowo i smacznie. Smacznego

Słodkie okruszki
Chlebek bananowo-figowy czyli Slodki Czwartek odc.93 153

To pierwszy przepis jaki wpadł mi w oko kiedy przeglądałam najnowszą książkę Jamiego Olivera. Zauroczyły mnie pomysły na śniadania (wykorzystam nie jeden i nie tylko w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka alla Mexicana . 223

użyłam pysznej kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą i soczewicy, wszystkie te warzywa gotowane są na parze z firmy Bonduelle , dodałam również kurczaka oraz papryczki jalapeno . Do sałatki polecam pyszne pieczywo chrupkie kukurydziano - gryczane firmy  Tovago . Pysznie i prosto , zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki ugotowanego makaronu kokardki  1 puszeczka kukurydzy z czerwoną fasolą 170 g Bonduelle 1 puszka soczewicy(...)kostkę . Kukurydzę z fasolą oraz soczewicę wykładamy na sitko i przelewamy wodą . Dodajemy do reszty składników . Przyprawiamy solą , pieprzem , dodajemy szczypiorek oraz majonez , wszystko delikatnie mieszamy . Podajemy z pieczywem chrupkim . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta z tuńczyka i cieciorki z podpłomykami 147

Cieciorka, tuńczyk, ogórek kiszony, ricotta, pieprz marynowany wszystko razem zmieszałam smaczną pastę w 5 min. przygotowałam. Jeśli z podpłomykami ją podamy to ciekawą przekąskę mamy. Ale pastę z ulubionym pieczywem można też serwować i jej smakiem się delektować. Składniki: pasta z tuńczyka: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym - 185 g, 1 puszka cieciorki konserwowej 400 g, 3 duże(...)Jeśli ciasto podczas wyrabiania będzie za twarde, wystarczy dolać niewielką ilość wody, a jak za rzadkie, to dosypujemy mąki. Pastą z tuńczyka podajemy z podpłomykami lub z ulubionym pieczywem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Sałatka z porem, groszkiem i czerwoną fasolą. 230

czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie:  Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony drobno por. Na końcu dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę(...)mieszamy i schładzamy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień. Sałatkę podajemy na chrupkim pieczywie

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania