pieczywo - 17769 przepisów (strona:210/1185)

Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 196

Od ubiegłego roku, co jakiś czas, mam przyjemność brać udział w wydarzeniach organizowanych w ramach kampanii QMP-Dobra Wołowina . W lipcu brałam udział w konkursie na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 133

Czereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa gulaszowa czyli Zupowy Wtorek odc.68 152

Rozpoczęcie roku szkolnego mamy już za sobą. były lody i spacer a teraz póki obowiązki jeszcze nie dopadły dzieciaki bawią się na całego. Upał doskwiera wszystkim

Dzieje kuchennej Wiewióry
zupa krem ze świeżych pomidorów 167

cukru 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe 400 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa sól i pieprz Sposób przyrządzenia : chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia gotowe grzanki odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by usunąć(...)Worcestershire kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan i czarnuszkę tak przygotowana zupa smakuje doskonale i możemy podawać ją na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia

zobacz ich smak
Pęczotto z kiełbasą, dynią i pomidorami 132

Był plan, wydawało się niezbyt trudny do wykonania.  Ugotowałam bulion, kupiłam chorizo, i niewielka dyńkę, zabrałam się do roboty... ups a gdzie jest pęczak??? Otóż

Dzieje kuchennej Wiewióry
Salmorejo cordobés 122

mięsistych pomidorów 200 g czerstwej bagietki 100 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól do smaku Do podania: kilka plastrów jamón serrano 2 jajka, ugotowane na twardo świeże pieczywo, najlepiej bagietka (barra de pan) oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, Następnie pokrój w kostkę i wrzuć do kielicha blendera. Bagietkę namocz przez chwilę(...)dodaję 1 łyżeczkę). Salmorejo wstaw na kilka godzin do lodówki. Schłodzone wylej na talerze i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, jamón serrano, oliwą z oliwek i świeżym pieczywem

Food Square
Zaopatrzenie. Jak robicie zakupy? 122

wejściu do sklepu. A tu jeszcze chipsy, tam czekolada, o zobacz Cola w czteropaku. W żaden sposób nie uwalniało to od codziennych wizyt w pobliskim Lidlu – a to po pieczywo, a bo śmietany zapomniałam, bo sałata kupiona tydzień temu zdechła w lodówce, bo to, bo tamto.   Na dłuższą metę zakupy raz na tydzień jeszcze mogą mieć sens. Pod warunkiem(...)siedzicie nad kartką i układacie sobie menu na cały tydzień. Po pracy możecie jeszcze dokupić pieczywo czy świeżą zieleninę i sprawa domowego zaopatrzenia załatwiona.   Ja już nauczyłam się kupować na bieżąco, nie na zapas. I nie wyrzucać. Gotuję sezonowo – nie kupuję nigdy mrożonych warzyw czy ryb, jeśli akurat dostępne są świeże. Nie gotuję potraw z mrożonek. Tak naprawdę jedyne

Karo in the Kitchen
Zupa - krem z kalafiora. 158

ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest bardzo pyszny i smakuje za więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca.   ZUPA - KREM Z KALAFIORA.           Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki(...)zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym koperkiem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 153

Pizza. W sobotę nie pojawiła się na naszym stole jak co tydzień ponieważ balowaliśmy w Czemiernikach na Festiwalu Łuczniczym. Było niesamowicie! oprócz możliwości zobaczenia walk rycerskich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 151

ziaren jałowca 3 liście laurowe masło cytrynowo - tymiankowe: 50 gram miękkiego masła + 3 łyżki listków świeżego tymianku + skórka otarta z 1 cytryny + sól i pieprz bagietka, kromki razowego pieczywa świeży tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz niezbyt małe. Warzywa i mięso układamy w naczyniu(...)konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Mięso odstawiamy na moment by przestygło. Następnie rozrywamy, szarpiemy, rwiemy dwoma widelcami. Masło mieszamy z tymiankiem, skórką z cytryny, solą i pieprzem. Razowe pieczywo lub bagietki smarujemy cienko masłem i układamy sporą ilość "szarpanego" mięsa. Dekorujemy świeżym tymiankiem i podajemy z piwem typu Koźlak, które najlepiej smakuje kiedy jest schłodzone do temperatury 10 stopni

Mango Papaja
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 143

czasie zupę miksujemy i na małym ogniu dolewamy do niej śmietankę. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Voila! Składniki na bruschettę: - ciabatta lub inne dowolne pieczywo - gruszki - dojrzałe, słodkie i soczyste - gorgonzola - orzechy włoskie Przygotowanie bruschetty: Pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej lub podpiekamy w piekarniku. Na wierzch kładziemy: gruszkę, orzechy i gorgonzolę

Życie zamknięte w smaku
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 148

zasadzie na przekąskę o każdej porze dnia. W dużej mierze za sprawą dodatku mięsa może okazać się też całkiem sycący – zwłaszcza jeśli podamy go z jakimś nawet lekkim pieczywem. Z drugiej strony nie będzie też ciężkostrawny, za to dostarczy trochę białka czy witamin. Jego niewątpliwymi zaletami jest też łatwość i szybkość przyrządzenia, jak i całkiem atrakcyjny wygląd. Omlet z papryką(...)jeszcze (najlepiej parami), tym razem jednak górną stroną do dołu, i dosmażamy przez ok. 2 minuty do lekkiego zarumienienia. Podajemy od razu na ciepło, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa   #gallery-141 {margin: auto;} #gallery-141 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-141 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Omlet z kurkami, rukolą i camembertem 193

garść rukoli 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła 2-3 łyżki oliwy Do podania lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Kurki dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Większe grzyby kroimy na kawałki. Czosnek obieramy z łupinki kroimy na cienkie plasterki. Camembert kroimy w niezbyt dużą kostkę. Do misy(...)omlet na 2 równe części. Na połówkach układamy rukolę, a na niej kurki z czosnkiem i camembert – patrz zdjęcia. Omleta zawijamy i od razu podajemy, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-138 {margin: auto;} #gallery-138 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-138 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Pieczony karczek czosnkowy 104

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne mięsko do pieczywa. Jest to karczek mocno czosnkowy pieczony. Jak wiadomo w sklepach to co sprzedaje się jako kiełbasy czy szynki to często z wędlinami nie ma nic wspólnego. Bo czytając etykietę ze składnikami często oczom nie wierzymy co też w tych produktach się kryje. Dlatego ja bardzo często robię różne mięsiwa(...)pieczywa. Wiem co jem i co daję mojej rodzinie. A żeby nie było nudno staram się robić różne smaki i różne mięsa. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Banoffee ice cream czyli Slodki Czwartek odc.87 138

Poranek dał wytchnienie. Słońca nie było, wiatr wiał z otwartego okna. Dzięki temu nadrobiłam zaległości w gotowaniu i pieczeniu. Powstała granola baaardzo kokosowa, chleb orkiszowy, pierogi

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania