Podpatrzyłam u Anny , zjadł Małżon i ja z koleżankami. To przepis ze specjalną dedykacją dla pewnej wyjątkowej Asi... Bakłażany zapiekane z pomidorami 500 g bakłażanów
Dzieje kuchennej WiewióryLiptauer . To teraz troszkę o samym serze: jest to właściwie regionalna, miękka mieszanka serowa do pieczywa, pochodząca z regionu słowackiego Liptowa, które znajdowało się pod panowaniem Austro-Węgier. Właśnie w tym czasie ser liptowski zyskał wielkie uznanie. To, jak świetnie smakuje niech świadczy jego niesamowita(...)pierzem. Na koniec dodać habanero, wymieszać, przekryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na noc. Liptauer najlepiej smakuje z razowym lub ługowym pieczywem typu precle
Kuchnia PrezydentowejBawarska obazda to nic innego, jak przepyszna pasta do pieczywa robiona z cebuli i camemberta. Ta pasta jest tradycyjnym składnikiem bawarskiego śniadania, które notabene uwielbiam! A co jeszcze dostaniemy, zamawiając bawarskie śniadanie? Oczywiście precle, prawdziwe, ługowe bawarskie precle, do tego białe kiełbaski, tzw. Münchner Weißwürste , przypominające nieco nasze serdelki, ale znacznie delikatniejsze plus monachijską, słodką, grubo mieloną musztardę, dostaniemy(...)każdego gościa w pierwszy poranek. A jak nie chcecie przyjeżdżać, to zróbcie sobie obazdę: taką małą namiastkę Bawarii we własnym domu i koniecznie zjedzcie ją z preclem lub jasnym pieczywem i rzodkiewkami. Popijacie oczywiście piwem! :) Składniki: 1 dojrzały camembert 2 łyżki masła 2 duże łyżki serka śmietankowego typu "Mój Ulubiony" lub Philadelfia 1/2 średniej cebuli czerwonej lub białej 1 łyżeczka
Kuchnia PrezydentowejMam dzisiaj dla Was ciastka. Jabłkowe, cynamonowe ale przede wszystkim bezglutenowe (oczywiście przy użyciu płatków i proszku bez glutenu). Mi smakują bardzo, niestety dzieciakom do gustu
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 2 liście laurowe 3 ziarenka(...)ziela angielskiego 1 gałązka świeżego rozmarynu 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 200 g fasoli, namoczonej przez noc Do podania: świeże pieczywo natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mięso posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i smażymy
My Culinary ArtNadciągają zmiany i to całkiem pokaźnych rozmiarów. Niebawem kończy się rok szkolny. Zaczyna się akcja Lato 2015 a Córcia będzie w niej uczestniczyć. Na szczęście miejsce
Dzieje kuchennej Wiewióryjajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Po usmażeniu zostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem są grzanki. Kroimy pieczywo na małe kosteczki, następnie oliwę rozgrzewamy na patelni i po rozgrzaniu wrzucamy na nią nasze pieczywo. Zostawiamy je na patelni (co jakiś czas mieszając) do momentu aż będą złociste. Następnie
Kuchenne WariacjeKolejne kruszonkowe ciasto. Cóż ja poradzę, że kruszonkę ubóstwiam wręcz? Przepis wypatrzyłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Nie obyło się bez smakowitych modyfikacji
Dzieje kuchennej WiewióryRicharda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami w domowym zaciszu je zrobili. Zresztą każdy
Marder&Marder Manufacturedość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę(...)tego pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania mąkę razową orkiszową i mąkę żytnią chlebową . Te mąki naprawdę dają radę :) Składniki na 2 bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru
Marder&Marder ManufactureZnowu bez przepisu, bo znowu pochwalić się tylko chciałem :) W ostatni weekend poszalałem po raz kolejny i od 5 rano pieczywo piekłem. Tym razem na warsztat poszły: chleb francuski, chleb tostowy, miękki chleb pszenny, chleb ziemniaczany, idealna doskonała chałka (niesamowita, serio!) i mega aromatyczny chleb cebulowy. I każde z wyżej wymienianych w dwóch sztukach :) Zrobiłem też dwie bułki z makiem(...)wyszły, nie wyrosły. Jak placki wyglądały. Nawet nie wiem dlaczego. Ale czasami po prostu tak jest, że coś nie wyrośnie. Trudno. W sumie i tak chyba nie lubię pieczywa z makiem :) Bo właściwie to było tak, że chciałem na niedzielę zrobić na śniadanie dla Madzi świeże pieczywko. Do jajecznicy, czy jajek w koszulkach, czy ogólnie do jakiegoś lekkiego śniadania
Marder&Marder Manufacturenadzieję, że wpis was zainteresuje. Dostałem taki fajny lniany worek jaki widać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len to w ogóle ekologia i samo zdrowie, że właściwości(...)mąki, tym dłużej chleb zachowuje świeżość, ale tylko jeśli przechowuje się go w odpowiednich warunkach. AleWorki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią pieczywo." Czy ekologia i samo zdrowie to nie wiem, nie znam się i nie potrzebuję się znać. Ale zamierzam sprawdzić jak to jest z tą świeżością, czy faktycznie chleb dłużej wytrzymuje
Marder&Marder ManufactureZwykłe, najprostsze na świecie bułki pszenne. Zwykłe, ale pyszne. Bo domowe :) Wieczór późny był, jakoś tak dochodziła 21, a ja przypomniałem sobie, że na jutro na śniadanie pieczywa nawet żadnego nie ma. Dzień cały pracowałem, zmęczony byłem paskudnie i prawdę mówiąc już mi się oczy kleiły i myślałem tylko o łóżku. Ale nie, przecież pieczywo trzeba jeszcze zrobić. Booosz
Marder&Marder Manufacturewymyśliłem, że będę się z wami dzielił przepisami na chleb. Bo właśnie 5 lat temu zaczynałem prowadzić ten blog z pomysłem, że będą tutaj wyłączanie przepisy na domowy wypiek pieczywa. Początkowo szedłem na łatwiznę, były tylko przepisy na chleb z maszyny chlebowej. Ale bo i blog powstał niejako z tej maszyny. Bo było to tak, że ni stąd ni zowąd(...)Madzia chce coś kupić to niech kupuje, w końcu od tego są pieniądze. Kupiliśmy i okazało się to strzałem w dziesiątkę! Zakochałem się w tej maszynie i w domowym pieczywie. Do tego stopnia, że wymyśliłem, że muszę się tym podzielić z ludźmi. Bo to jest takie fajne! I tak właśnie powstał ten blog. Minął czas jakiś i uznałem, że maszyna
Marder&Marder Manufacturedrożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa z bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało
Marder&Marder Manufacture