nami. Mimo to wow - to już trzeci raz w tym tygodniu gdy znalazłam chwilkę by tu wpaść. I nawet mam ze sobą szybki przepisik na pyszną pastę do pieczywa. Super jest. Jeśli tylko lubicie koperek i łososia to możecie śmiało czytać dalej i zacierać ręce na pyszną kolację. Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram) 2 jajka gotowane(...)konsystencję i kremowy smak. Pasta gotowa. Najlepiej, żeby się trochę "przegryzła" w lodówce. Pewnie najbardziej smakuje z pyszną, chrupiącą bagietką prosto z piekarni. Ja jednak wybieram na co dzień pieczywo wieloziarniste i też było pysznie. Smarowidło bardzo dobrze skomponuje się z ogórkiem zielonym. Można ogóreczka drobno pokroić i dodać do pasty bądź ozdobic nim kanapki. Przepis zainspirowany pastą przygotowaną przez
Kuchnia po mojemuJak na Wiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem
Dzieje kuchennej Wiewióryzielone winogrona 2 korniszone mini ogórki z chilli kilkanaście czarnych oliwek korniszona papryczka chilli mała cebula pomidor sól, pieprz, słonecznik oliwa z oliwek smakowa, krem balsamiczny jako dodatek : pieczywo chrupkie Wszystkie świeże składniki dokładnie opłukać. Mix sałat umieścić w dużej misce, po kolei dodać pozostałe składniki. Pomidory, cebulę, ogórki i papryczkę pokroić, natomiast oliwki i winogrona pozostawić w całości. Uprażyć(...)słonecznik, również dodać do miski. Wszystko razem wymieszać i doprawić wg uznania i smaku. Już na talerzu sałatkę udekorować kremem balsamicznym. Świetnie pasuje z chrupiącym pieczywem! Smacznego
MarciochaKucharzyTwarożek ze Szczypiorkiem to klasyka wśród past. Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a stanowi świetny dodatek do pieczywa, jest idealną propozycja na śniadanie, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Subtelna pikantność szczypiorku w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy smakowitą pastę, której ciężko się oprzeć. Twarożek ze Szczypiorkiem - Składniki: 200 g półtłustego twarogu pęczek szczypiorku połowa niedużej cebuli(...)Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, szczypiorek ścinamy. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę i szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Całość możemy także lekko zmiksować - powstanie nam wtedy konsystencja pasty. Moje posty
Słodka StronaKlasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany
Bulliowłoskimi grzankami z dużą ilością pomidorów, świeżej bazylii i oliwy z oliwek! Mnnniamiii!!! SKŁADNIKI dla 2 OSÓB: - 4 jaja ekologiczne - 4 kromki bagietki na zakwasie lub ciabatta (ewentualnie pieczywo jakie lubisz) - 4 pomidory pelati - oliwa z oliwek z dodatkiem chili (ja kupuje najlepszą oliwę z oliwek -zazwyczaj włoską, następnie przelewam do buteleczki gdzie mam włożoną całą papryczkę chili) - świeża(...)bazylia Na patelni smażymy jajecznicę, solimy solą morską. Pieczywo rumienimy w tosterze na złoty kolor. Pomidorki mieszamy z oliwą o smaku chili, solimy. Układamy na tostach, posypujemy bazylią posiekaną. Skrapiamy oliwą! Smacznego
SMYKWKUCHNIPo grypie żołądkowej u prawie wszystkich i wyskokach temperatury u Córci znowu dopadło Syncia. Od wtorku temperatura i płacz, że boli gardło i ucho. Bałam się
Dzieje kuchennej WiewióryMoja fascynacja książką Donny Hay trwa! Pięknie wydana, jasna, świeża, przejrzysta i tak apetyczna jak tylko się da. Przepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku
Dzieje kuchennej WiewióryRzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy
Dzieje kuchennej WiewióryPisałam Wam już o kokosankach, dzisiaj tez urodzinowe wspomnienie. Ciasteczka bardzo delikatne w smaku, migdałowo cytrynowe, po prostu pyszne ALE wymagają bardzo dużo cierpliwości od gryzącego
Dzieje kuchennej Wiewiórytymiankiem. Gotujemy około pięciu minut. Dodajemy łyżeczkę octu, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Kromkę chleba smarujemy gorgonzolą i posypujemy serem, przykrywamy drugą kromka i opiekamy do momentu, aż pieczywo będzie mocno chrupkie. Gdy pieczywo się ostudzi kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy
BaRepasKultywujemy tradycję niedzielnego mielonego. Nie jest to taki mielony jak za czasów mojej mamy (mój ojciec mawiał, że mama ma mistrzostwo w tej dziedzinie) ale robię
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada
Dzieje kuchennej WiewióryTakiego chleba z pewnością nie jedliście. Dla mnie dodatek orzechów do pieczywa jakoś nie pasuje. Tzn nie pasował, bo ten chlebek okazał się być fenomenalny. Jeden z łatwiejszych jaki miałam przyjemność przygotować. Dodatek prażonych orzechów i pestek dyni nadaje mu nieziemskiego smaku i aromatu. A jak pięknie pachnie podczas pieczenia;) Orkisz zawiera znacznie więcej białka niż ziarna pszenicy(...)sklepu internetowego firmy jest bardzo bogata, oprócz mąk możecie dostać na stronie także otręby, kasze, oleje, pestki, ziarna, przyprawy, płatki a także różnego rodzaju dodatki niezbędne do domowej produkcji pieczywa, na stronie firmy można się zaopatrzyć również w herbatki. Firma Kłos- Pol to rzetelna, kompleksowa a przede wszystkim miła obsługa przy bardzo dobrych jakościowo produktach. Własnie z tego miejsca
Krakowskie smaki AniRaj dla podniebienia! oczywiście miłośników wołowiny. T o kolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku.
Dzieje kuchennej Wiewióry