pieczywo - 17769 przepisów (strona:214/1185)

Niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami (Pflaumenkuchen) 191

Kolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Truskawkowe tiramisu 208

zajadać same ale nadają się też jako dodatek do deserów.  Firma GRANEX istnieje na rynku od 1990 roku. Zajmuje się produkcją zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż – wafli, pieczywa lekkiego, płatków śniadaniowych oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. W swojej ofercie firma posiada m.in. pieczywo chrupkie z dodatkiem amarantusa idealne na pyszne zdrowe kanapeczki oraz wielozbożowe płatki śniadaniowe

Monia miesza i gotuje
Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem 198

cienko obrać ze skórki, aby wyglądała tak ładnie jak na zdjęciach. Pieczoną młodą marchewkę możecie podać jako warzywny dodatek do obiadu, jako elegancką przystawkę lub na kolację, ze świeżym pieczywem i kawałkiem sera. Serdecznie polecam! Młoda marchewka pieczona z miodem i tymiankiem inspiracja Donna Hay Składniki (na 2 porcje): 500 g młodych marchewek  2 łyżki oliwy(...)czasie pieczenia dobrze jest dodatkowo polewać marchewki sosem, który zebrał się na blasze. Pieczone marchewki podawaj na ciepło, jako dodatek do obiadu, jako przystawka lub na kolację, z pieczywem i kozim serem. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kol ejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Bez pradu czyli Mazury, czeresnie, poziomki i kielbasa 177

Zakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowa pasta z awokado 169

awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie gotowe :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado odmiany hass 4 jajka ugotowane na półtwardo 1/2 szalotki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka startego sera grana padano(...)łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik na 10-11 minut

DefinicjaSmaku
Kanapki z pastą z awokado, pomidorów i bazylii oraz polędwicą z indyka i sadzonym jajkiem przepiórczym 192

ząbek czosnku kilka gałązek świeżej bazylii świeżozmielony pieprz sól morska 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo 2 plastry ulubionej wędliny drobiowej 4 jajka przepiórcze 2 kromki pełnoziarnistego lub żytniego pieczywa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ łyżeczką. Pomidora kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugniatamy pastę(...)widelcem. Na konie doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na pieczywie rozsmarowujemy pastę, tworząc na środku delikatne wgłębienie na jajka sadzone. Układamy plastry wędliny. Smażymy jajeczka przepiórcze tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne i układamy na kanapkach. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tosty z tuńczykiem i oliwkami 207

połączyć ze sobą składniki tuńczykowo- oliwkowej pasty. A potem już tylko rozsmarować ją na tostach i zajadać :) Z jajkiem sadzonym smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI (2 podwójne tosty) 4 kromki pieczywa graham lub innego ulubionego 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ogórek konserwowy (lub kiszony) 6 zielonych oliwek 1/2 małej cukrowej cebulki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka majonezu (można(...)rozdrabniamy widelcem.  Oliwki, ogórka i cebulkę kroimy w kostkę i łączymy z tuńczykiem. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz i całość ugniatamy widelcem na pastę, Prygotowujemy tosty z pieczywa. Na ciepłym toście rozsmarowujemy pastę, układamy sałatę i plasterek sera, przykrywamy drugim tostem i zajadamy.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem 232

Przygotowanie tych tostów wymaga odrobiny wyczucia swojego piekarnika. Powinny się w nim znaleźć tylko na, powiedzmy, 7-8 minut, ale musi to być dostatecznie długo, aby zdążyło się opiec pieczywo. Z drugiej strony nie możemy nadmiernie przeciągnąć tego czasu, aby np. nie spiec sera. Podobnie musimy wypośrodkować temperaturę – sugerowana przeze mnie to 180 stopni przy termoobiegu. Pamiętajmy też koniecznie(...)wstawioną do niego blachą lub płaską brytfanną (metalową lub szklaną). Tosty układamy na gorącej powierzchni i zapiekamy przez ok. 7-8 minut (aż mozzarella zacznie się lekko rumienić, a pieczywo stanie się sztywne). Gotowe tosty podajemy od razu na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-127 {margin: auto;} #gallery-127 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center

Kulinarna Pokusa
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 264

Wakacje!!! znowu są wakacje!  Słońce grzało i żegnało razem z dzieciakami panie nauczycielki i szkołę, świadectwo pierwszej klasy jest, nagroda za wzorowe zachowanie również, pękam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 141

Jak zwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 168

Robiąc te kotleciki miałam wiele wątpliwości i wieszczyłam powyskubywane morele i powypluwaną kaszę... a tymczasem dzieci nawet słowa nie powiedziały, jadły je dwa dni pod rząd

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 164

Pada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowa serowa pasta kanapkowa z nowalijkami i lubczykiem - śniadanie dla małych i dużych 266

półtłustego (250 g) 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 1% tłuszczu (150 g) 3 rzodkiewki 5-6 listków świeżego lubczyku szczypiorek (2 "listki") sól do smaku Do podania: sucharki lub pieczywo pełnoziarniste kilka plasterków rzodkiewki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy biały ser. Szczypiorek i lubczyk drobno siekamy, dodajemy do sera. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę rzodkiewki. Na koniec dodajemy jogurt i delikatnie(...)solimy.Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników, próbujemy (na tym etapie możemy dodać jeszcze sól lub jogurt). Podajemy z sucharkami lub ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Tosty Jędrusia 177

Szybkie, ciepłe, tanie......na śniadanie a w wykonaniu Jędrusia smakuje najlepiej.     Składniki na 4 tosty : -8 kromek tostowego pieczywa -8 plastrów żółtego sera -4 plastry wędliny -4-6 średnich pieczarek -odrobina oleju i masła -szczypta soli Na każdej kromce pieczywa układamy plastry sera a na czterech plastry wędliny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na odrobinie oleju

Maminek kulinarny
Aromatyczna bruschetta z pomidorami i parmezanem 167

nieco tartego parmezanu pieprz sól Sposób przygotowania: Kromki bułki polać odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch pieczywa. Jeśli bruschettę chcecie przygotować zimą, zamiast świeżych pomidorów, które smakują wtedy tekturą, wybierzcie pomidory pelati z puszki. Tak przygotowane pieczywo posypać bazylią (jeśli używacie świeżej, połóżcie ją pod pomidorami, żeby

W SMAK

Proponowane wyszukiwania