Znowu za mną chodziła... nie mogłam się powstrzymać choć za oknem raczej gorąco... Chciałam ją zrobić szybko bo Córcia zaniemogła i wymaga sporo uwagi. Wyszła gęsta
Dzieje kuchennej Wiewióryekologicznych Mąka ryżowa bezglutenowa Do wyrobu mąki ryżowej można użyć zarówno ryżu białego jak i brązowego. Może ona zastąpić w wypieku mąkę pszenną (ok. 10-15%). W rezultacie otrzymamy pieczywo o delikatnie słodkawym posmaku. Mąka ryżowa może też stanowić doskonała posypkę. Koszt : 5-8 zł/ 500 gram Mąka jest dostępna w dobrych sklepach spożywczych lub w sklepach ekologicznych Mąka kukurydziana(...)dużo białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach. Koszt : około 6zł/ 500 gram Mąka dostępna w większości sklepów spożywczych Mączka i mąka migdałowa Mąka i mączka migdałowa
Tradycyjna Kuchniażytni, ostatnio pojawił się nowy w NETTO ale nie wiem czy pozostanie tam na stałe, kupuję też w TESCO oraz INTERMARCHE w cenie do 4 zł Ryż brązowy - Kaufland Pieczywo chrupkie żytnie - Biedronka Pieczywo chrupkie żytnie z otrębami - Kaufland Szpinak mrożony w brykiecie - NETTO Mąka żytnia typ 2000 - TESCO za niecałe 3 zł! (ciągle nie mogę uwierzyć ;) ) Otręby pszenne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze
Dzieje kuchennej WiewióryLubię mięso ale nie zawsze mam na nie chęć. Tak było w ubiegłym tygodniu. I dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne kotleciki rodem z
Dzieje kuchennej WiewióryWczoraj miałam ochotę na coś słodkiego, zimnego i do picie... Postanowiłam szybko zrobić smoothie, gesty i pyszny koktajl z tego co było w lodówce. Miałam
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie. W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym
Dzieje kuchennej WiewiórySą ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami
Dzieje kuchennej Wiewiórynajczęściej wybieranych wersji tego dania. Polecam więc wypróbowanie tego banalnie prostego przepisu każdemu, kto lubi boczek i ma czas na jedzenie śniadania w ogóle. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, a oprócz doznań smakowych na pewno dostarczy nieco kalorii na dobry początek dnia. Jajecznica z boczkiem i porem 2015-03-05 13:27:38 Przepis na jajecznicę z boczkiem inny(...)niż większość, bo z dodatkiem pora. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem, w sam raz na dobry początek dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 120g średnio przerośniętego wędzonego boczku zielona część pora (60-80g) Instrukcje Boczek kroimy w cienkie (ok. 5mm) słupki. Por kroimy w cienkie (2-3mm) krążki. Zawartość jajek wbijamy
Kulinarna Pokusamówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań(...)daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu „kolanka” lub podobny, ugotowany bardziej nawet normale niż al dente. Udka z kurczaka a la peperonata
Kulinarna Pokusanasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać ją z pieczywem. Najlepiej mieszanym, a jeszcze lepiej mieszanym z nasionami dyni – te ostatnie dobrze komponują się z aromatem świeżego oregano, które osobiście dodaję do peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś(...)oregano. Przestawiamy patelnię na mały ogień i dusimy warzywa bardzo powoli pod przykryciem przez 20 minut, od czasu od czasu lekko wstrząsając lub mieszając. Podajemy na ciepło z mieszanym pieczywem i resztą grubo pociętego świeżego oregano. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-94 {margin: auto;} #gallery-94 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusakotletów schabowych). Leczo 2015-04-28 12:27:57 Kolorowe leczo, czyli węgierski „kuzyn” francuskiego ratatouille i włoskiej peperonaty. Z kiełbasą w składzie i podane np. z pieczywem stanowi samodzielne danie, ale w „odchudzonej” postaci będzie również dobrym dodatkiem do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj kładniki (dla 2 osób) 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy(...)pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest tylko dodatkiem do innego dania, rozważmy ewentualne pominięcie w składzie kiełbasy, gdyż może ona nie korespondować zbyt dobrze ze smakiem dania
Kulinarna Pokusazupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego(...)Następnie zmniejszamy ogień do średniego i smażymy je powoli jeszcze przez ok. 6 minut, w międzyczasie 2-3 razy odwracając. Kotlety najlepiej smakują podane na ciepło z ziemniakami lub pieczywem i z kwaśnymi dodatkami (ogórki kiszone, marynowane grzyby, patisony lub papryka), ale można je też spożywać na zimno. Uwagi Bądźmy ostrożni dodając sól, gdyż wędzony boczek potrafi zawierać jej już
Kulinarna PokusaTo wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w
Dzieje kuchennej WiewióryW ramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i
Dzieje kuchennej Wiewióry