Prosta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam pieczywo i już się pogodziłam z tym, że nigdy nie będę chuda, cóż albo dupa albo twarz (zadowolona). Decydując się na weganizm, nie zdawałam sobie prawdę powiedziawszy do końca sprawy, że nawet najprostsze pieczywo potrafi mieć dodatek niewegański, nie wspominając już o takich perełkach jak smalec wieprzowy (ostatnio znalazłam to składzie tortilli!). Na szczęście coraz śmielej sobie poczynam
greenscarfBardzo proste w przygotowaniu a jakże przepyszne! Uwielbiają nie tylko dzieci ;) Idealne na śniadanie, kolacje lub nawet deser. Zapraszam! Tosty francuskie Składniki: pieczywo, najlepiej bułka lub weka (może być trochę sucha) jajko 4 łyżki mleka łyżka margaryny szczypta soli dodatkowo: dżem, cukier puder lub jogurt Przygotowanie: Pieczywo pokroić na kromki (nie za grube). Jajko rozmącamy z mlekiem i solą
Tagebuch po polskuMoją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową pastę z pietruszki, selera i tuńczyka do pieczywa. Jest smaczna a dodatkowo bardzo zdrowa, możemy ją podawać z pieczywem lub krakersami. Osobiście lubię położyć ją na kanapki z białym serem. Będziemy potrzebować: 250 g natki pietruszki 80 g listków selera lub selera naciowego 50 g białego chleba bez skórki 1 puszka tuńczyka
Uwaga Babcia GotujePyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj Wiewióra męki piekielne przechodzi... musi być na czczo do 13ej kiedy to będzie usg jamy brzusznej. Poza tym, że się denerwuję bo nie robiłam tego
Dzieje kuchennej WiewióryOpieka nad chorymi dziećmi sprzyja wypiekom. Lubię pocieszać moich bliskich karmiąc ich czymś smacznym. Dlatego tez powstała sycąca zupa i te oto babeczki. Jest to
Dzieje kuchennej WiewióryTo jedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza
Dzieje kuchennej WiewióryWłosi to jednak wiedzą co dobre! Na imprezę, zamiast typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie ich jest bardzo proste, a takie świeże, chrupiące pieczywo z solą morską, sezamem lub czarnuszką świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju towarzyskie spotkania przy stole. Składniki: 400 g mąki pszennej plus
Kulinarne Inspiracjeminut Składniki: udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg, 5 ząbków czosnku, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Panierka: 200 g białego pieczywa, garść natki pietruszki, skórka otarta z pigwy, 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką. Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut. Sos śliwkowy
SzczyptaSmaQObudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania
Dzieje kuchennej WiewióryZaskoczył mnie nocny deszcz walący o szybę, obudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło
Dzieje kuchennej WiewióryWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami
Dzieje kuchennej Wiewióry