Zaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania. Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie. Słodkie i kwaskowe... Pyszne! przepis z książki
Dzieje kuchennej Wiewiórypyszności. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy też wieczór przed telewizorem (wybierzcie sami;), polecam Wam ten dip. Można go podać ze świeżymi, chrupiącymi warzywami, pieczywem, nachosami czy krakersami ale także jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki: 1 duży upieczony burak* 100 g serka twarogowego (może być kozi) 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny(...)moździerzu kumin i kolendrę. Całość miksujemy na gładką masę, następnie doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Dip podajemy posypany sezamem lub świeżymi ziołami jako dodatek do świeżych warzyw, pieczywa, krakersów
Smakowity Blog Kulinarnyjedzenia szynki lub sera. Pasta z wędzonej makreli to popularne i niedrogie smarowidło, które świetnie zastąpi masło jak i wędlinę jednocześnie. Składniki na 6 kromek pieczywa Wasa: 1 makrela wędzona - obrana z ości i rozgnieciona widelcem 2 jajka - ugotowane na twardo 2 małe ogórki konserwowe 1 mała cebula (jajka(...)kostkę) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej + 1 majonezu + 1 jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki Przygotowane składniki przełożyć do miski i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z ulubionym pieczywem (u mnie Wasa-Graham). Udekorować kiełkami rzodkiewki i gotowe
Alutka-GotujeTakże już wiecie - poniższa pasta fasolowa była przepyszna ! Odpowiednio doprawiona ulubionymi przyprawami, wzbogacona zdrowym tłuszczem smakowała wyśmienicie! W konsystencji wyszła bardzo kremowa, jakby puszysta. Idealnie rozprowadzała się po powierzchni pieczywa. Jestem nią zachwycona! Wystarczy puszka fasoli, trochę przypraw i oleju, aby zmiksować zdrową, wegańską, bezglutenową, bardzo smaczną pastę , którą użyjemy do przygotowania śniadania, kolacji czy kanapek na wynos! Bardzo bardzo(...)kukurydziane (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Fasolę odsącz z wody. Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi waflami kukurydzianymi czy świeżym pieczywem
Zdrowie na języku :PSałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację
Dzieje kuchennej WiewióryDziś przepis na pyszne domowe bułeczki z dodatkiem serka. Ten zapach unoszący się podczas pieczenia, radość z własnoręcznie wykonanego pieczywa i… smak domowych bułek smarowanych ulubioną konfiturą… Czasem nie ma nic lepszego. Zachęcam Was serdecznie do pieczenia domowych bułeczek. Ich wykonanie nie jest trudne. Smak moich bułeczek dodatkowo wzbogaciłam przyprawą do pieczenia chleba Raflex . Dzięki temu stały się
Słodkie okruszkiilość w jednym czasie. No i forma wydaje się atrakcyjniejsza, chociaż to oczywiście rzecz gustu. Tosty francuskie to sposób na szybkie i pyszne śniadanie, a jednocześnie pomysł na wykorzystanie pieczywa, które niekoniecznie przynieśliśmy przed chwilą z piekarni. Baza dla nich może być właściwie dowolna. Ja użyłem dziś chleba tostowego, ale chętnie widziałbym w tej roli np. chałkę. Muffinki wprost(...)wymieszać porządnie (można zmiksować). Nałożyć do foremek połowę chleba i zalać połową płynu. Nałożyć kostki jabłka. Powtórzyć z drugą połową chleba i masy jajecznej. Odczekać kilka minut dla nasiąknięcia pieczywa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na około 20 minut. Podawać gorące z dżemem lub sezonowymi owocami
zadanie-gotowaniemała czerwona cebula 20 g. 1 Pomidor 100 g. 1 gruby plaster sera feta light 100 g. 2 łyżki sosu winegret 20 g. 2 kromki chrupkie go pieczywa 22 g. herbata ziołowa niesłodzona bez ograniczeń **************************************************** Porawną na kawałki wyplukaną , osuszoną salatę włożyć do miski.Dodać pokrojoną cebulę w plastry , pomidora w ćwiartki i pokrojony w kostkę ,gruby ser feta,polewamy(...)sałatkę dwoma łyżkami sosu winegrete.Podawać z CHRUPKIM pieczywem i herbatką ziołową.Smacznego!. Sos winegret : *********************** 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Szczypta soli świeżo zmielony pieprz ****************************** Do miseczki,ki wlać najpierw ocet i sól,wymieszać trzepaczką .Następnie dodać oliwę i znów wymieszać.Na końcu dodać zmielony pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSmaczny pomysł na lekkie danie do zrobienia na szybko (prawie tak szybko jak makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso. Pomysł
Dzieje kuchennej WiewiórySwoją wersję urozmaiciłam moimi ulubionymi kiełkami. Pysznie... Spróbujcie. Składniki: 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego szczypiorek 4-5 rzodkiewek sól do smaku kiełki rzodkiewki chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago Przygotowanie: Ser wkładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w kostkę. Przekładamy do miski z serem. Całość mieszamy widelcem dodając jogurtu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji(...)naszej pasty kanapkowej. Na koniec pastę doprawiamy odrobiną soli. Pieczywo smarujemy przygotowaną pastą twarożkową. Kanapki po wierzchu można posypać kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiskład!!! ) kilka listków bazylii sól do smaku 680 g rigatoni u mnie DUŻE RURKI MAKARONY POLSKIE garść gruboziarnistej soli morskiej do gotowania makaronu szklanka świeżego tartego parmezanu świeże pieczywo Do wysokiego i szerokiego garnka wlejcie oliwę, wsypcie pokrojoną w kostkę cebulę i nie włączajcie gazu! Jeszcze nie, więc się nie wyrywajcie! Ułóżcie wszystkie kawałki mięsa na cebuli i dociśnijcie(...)sumie 3 godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym pieczywem ( u mnie chleb z makiem ) do wybierania sosu. Mięso można podać po zjedzeniu makaronu, nigdy równocześnie. ( zazwyczaj na tym samym talerzu ). ECCO FATTO- wszystko gotowe. Teraz możecie zdjąć fartuch
Z Kuchni Do KuchniTak smacznych ciasteczek nie robiłam chyba nigdy... ba! nawet chyba nie jadłam! nie, to nie brak mojej skromności. Raczej jestem krytyczna wobec własnych poczynań. ONE są
Dzieje kuchennej WiewióryChoć piekę chleb albo bułki prawie co tydzień, dawno nie publikowałem tego, co nowego upiekłem. A to wyszedł zakalec, a to zdjęcia nie takie, a to
Grahamka, weka i kajzerkapodniebienia, ale też i oczy. Bo czyż takie kanapki nie wyglądają wspaniale? Dla mnie, to była idealna porcja smaku i zdrowia. Truskawki, jagody... a do tego lekkie i zdrowe pieczywo kukurydziano-jaglane... nic tylko jeść z uśmiechem na ustach. Tym większa radość, że za takimi kanapkami przepadają też moje pociechy, więc ostatecznie porcja była o wiele większa :) Składniki: 4 chrupkie(...)pieczywka kukurydziano-jaglane Tovago 3-4 truskawki 1/3 łyżki jagód naturalny serek kanapkowy Przygotowanie: Prosto, szybko i smacznie: Chrupkie kukurydziano-jaglane pieczywo smarujemy naturalnym serkiem kanapkowym. Na wierzch układamy plasterki truskawek i po kilka jagód. Podajemy same lub z sokiem owocowym (najlepiej świeżo wyciśniętym). Smacznego
Słodkie okruszkiMiałam ostatnio wielka ochotę na lekką sałatkę o orzeźwiającym smaku. Przeglądając "What Katie Ate. Weekend" znalazłam te kombinację. Nie zawiodłam się! zestawienie składników jest wspaniałe. Chrupiące
Dzieje kuchennej Wiewióry