pieczywo - 17769 przepisów (strona:189/1185)

Babeczki z cukinii 126

u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka 200 g mąka z ciecierzycy 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek

Kucharzyca
Cukinia raz, cukinia dwa 139

u0142ugo dojrzewaj\u0105cej) plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka 200 g mąka z ciecierzycy 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek

Kucharzyca
Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem czyli Slodki Czwartek odc.108 138

Jako dziecko nie biegałam szczęśliwa wśród krzaków porzeczek i agrestu w ogródku babci. Niestety moje babcie mieszkały w blokach tak jak i ja. Z agrestem miałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka korzenne, maslane, pszenno-owsiane, kruche czyli poWeekendowe Lakocie odc.126 119

Mam ostatnio nostalgiczny czas.  Słucham dużo dziwnej muzyki, czytam o dawnych dziejach i piekę ciasteczka.  Tradycyjne, proste, w sam raz do przekąszenia, pochrupania. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka makaronowa z cukinia i oscypkiem 170

Zrealizowałam mój plan na dziś! Ugotowałam a raczej upiekłam makaron z warzywami.  Czemu jestem z tego taka dumna???  Powód jest jeden, ostatnio nie mam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mloda kapusta z boczkiem 157

Kiepsko ostatnio u mnie z apetytem. Miewam jednak przebłyski geniuszu i weny twórczej i wówczas do garna trafiają smakołyki. W niedzielne popołudnie zachciało mi się kapusty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Catering dietetyczny? Pomelo! 140

Jeśli nazwa Pomelo kojarzy Wam się tylko z owocem pora to zmienić! Przyszedł taki dzień, w którym postanowiłam przejść na dietę... no dobra to co teraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Opiekane kanapki z serem pleśniowym i jajkiem poszetowym 151

trochę ich już ugotowałam, ale nadal nie są tak piękne, jakbym tego chciała :) Zapraszam do stołu, czeka pyszna i sycąca kanapka :) Składniki na 1 porcję: 2 kromki tostowego pełnoziarnistego pieczywa 40-50 g ulubionego sera pleśniowego 2 jajka sól i świeżo zmielony pieprz do smaku odrobina masła do posmarowania pieczywa Kromki chleba posmarować cienko masłem. Na pierwszej ułożyć pokrojony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107 181

Jak mijają Wam pierwsze dni wakacji??? U nas pracowicie. Wczoraj miałam przyjemność razem z koleżanką prowadzić w Ogrodzie wycieczkę dla Little Chefa na temat roślin jadalnych

Dzieje kuchennej Wiewióry
KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I CZERWONĄ CEBULKĄ 129

porcje 1 dojrzałe awokado 1 mała czerwona cebula / pokrojona w cieniutkie piórka 2 jajka ugotowane na twardo / gotowane 5 minut licząc od zagotowania się wody 4 małe kromki pieczywa sól morska świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny / limonki skórka otarta z 1/2 cytryny / limonki WYKONANIE W miseczce(...)usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ, przekładamy do miseczki. Rozgniatamy widelcem ( można niedokładnie), skrapiamy 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy. Kromki pieczywa układamy na patelni grillowej lub zwykłej i podpiekamy z obu stron, aż zrobią się chrupiące. Na grzankach rozsmarowujemy awokado, układamy plasterki jajka oraz zamarynowaną cebulkę i kapary

cool and minty
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 201

Domowe pieczywo posmarowane paprykarzem - zderzenie wspomnień z nowoczesną wersją tego specjału Przepis na dzisiejszy chleb, okraszę niewielką garścią kulinarnych wspomnień z minionej epoki PRL-u. Czym się wtedy najczęściej smarowało pieczywo? Oczywiście, że Paprykarzem Szczecińskim ! Jak wieść gminna niesie Paprykarz Szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. [źródło: Wikipedia ] Jego receptura

Grunt to przepis!
Szybkie ciasto czekoladowe podwojnie czyli poWeekendowe Lakocie odc.125 131

Choć to zima sprzyja mocnym w smaku, wilgotnym i esencjonalnym ciastom ja piekę je również w inne pory roku.  Tym razem moc czekoladowego ciasta przełamałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 119

tylko. Do przygotowania falafel potrzebna jest namoczona i ugotowana ciecierzyca oraz sporo ziół, pietruszki, kolendry, szczypiorku, cebuli, czosnku, kminu, cytryny oraz przypraw. Kotleciki podajemy z sosami, warzywami i pieczywem(...)zbyt rzadka, dosypujemy jeszcze bułki tartej ).  Następnie formujemy niewielkie kulki, dobrze je dociskając, które smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju. Kotleciki studzimy i podajemy z sosem czosnkowy, warzywami i pieczywem. Uwagi ; falafel może być przygotowany z namoczonych ziaren ciecierzycy albo suszonego bobu. Ważne, by zawierał mnóstwo posiekanych ziół; natki pietruszki, kolędry, oregano, kopru, czosnku lub szczypiorku. Są doskonałe do kebabów

Kulinarne Fantazje Marioli
HUMUS Z SOI I BATATA 91

Pasta humus całkowicie warzywna, to rodzaj smarowidła, pasztetu wege, do pieczywa. W smaku lekko słodkawa z wyraźnie wyczuwalnymi przyprawami. Doprawiłam ją na ostro ,tak jak lubię jednak ostrość regulujemy sami. Podajemy z pieczywem, najlepiej ciemnym, krakersami lub chipsami nachos

Kulinarne Fantazje Marioli
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 158

Raz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania