pieczywo - 17769 przepisów (strona:183/1185)

Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83 200

Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad.  Prosty przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 211

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko

Grahamka, weka i kajzerka
Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem czyli poWeekendowe Lakocie odc.135 125

Sezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również.  Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości.  Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nocne paluchy z sezamem 87

Marzy Wam się ciepłe domowe pieczywo na śniadanie? A chęci, by wstać wcześniej, wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie brak? Jest na to sposób>>> te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło(...)przez 1-2 godzinki w ciepłym miejscu. Rano wystarczy już tylko uformować paluchy, odczekać, by wyrosły i upiec. Bardzo często korzystam z tego sposobu. Pieczywo wychodzi znakomite! Polecam :-).     Składniki: (na ok. 15 sztuk) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki letniej wody 2 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: cały powyższy rozczyn 360 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
Test: Mieszanka do chleba z Lidla (bezglutenowa) 235

salami. Później pojawiły się dwie mieszanki (na chleb jasny i chleb ciemny) do samodzielnego wypieku (od Belbake). Postanowiłam je zakupić na „zaś” i przetestować czy to pieczywo jest zjadliwe. Jak na prawdę wygląda jego przygotowanie no i przede wszystkim jakie jest w smaku. Postanowiłam na weekend upiec taki chleb i jeżeli jesteście ciekawi efektów to zapraszam do lektury(...)opakowaniu opis wszystkich czynności, które musimy wykonać oraz ewentualnych składników, które musimy dodać. W tym przypadku jest to woda (450 ml) i olej roślinny (50 ml). Instrukcja wykonania pieczywa wydaje się przejrzysta, podzielona na kroki. Cena: 1.75 euro SKŁAD Skrobia ziemniaczana; mąka ryżowa; mąka z ciecierzycy; środki zagęszczające: guma guar, hydroxypropylmetyloceluloz a; mąka lniana; zakwas (mąka z kosmosy ryżowej oraz

Szybko Tanio Smacznie
Cynamonowe kwadraciki do mleka czyli Pixie Puffs czyli Niedzielne Sniadanie odc.94 180

Syncio zachorował. Wymioty i temperatura dawały mu się we znaki dwa dni.  W czasie gdy spał mogłam spędzić  trochę czasu w kuchni.  Do

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chili con carne drobiowe 113

Klasyczne danie jednogarnkowe pochodzące z Teksasu. Składa się z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki(...)patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Twarożek fit 227

Biały twaróg jest sycący, zdrowy a przy tym łatwy w przygotowaniu. Twarożek idealnie nadaje się na śniadanie z dodatkiem ciemnego pieczywa pełnoziarnistego lub chrupkiego. Składniki na 2 śniadania: 250 g chudego twarogu 180 g jogurt naturalny (Activia) 8 szt. rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Twaróg wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Zalewamy jogurtem. Rzodkiewki kroimy w pół plasterki(...)dodajemy do miseczki. Całość mieszamy i doprawiamy. Posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Tak przygotowany twarożek podajemy z ciemnym lub chrupkim pieczywem

Alutka-Gotuje
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 169

Od 1981 roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności . Święto to zostało proklamowane przez FAO w 1979 roku w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 159

lubię.  MUS KOKOSOWY  - ekologiczny, wyprodukowany z dojrzewających w pełni słońcu orzechów kokosowych. Świeży miąższ został wysuszony, a następnie zmielony do postaci musu. Stanowi smaczny dodatek do pieczywa, dań śniadaniowych, naleśników, deserów czy posiłków wytrawnych. Dodaje potrawom wyśmienitego kokosowego smaku i zapachu. Zawiera kwas laurynowy oraz kaprylowy o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Zawiera cenne składniki odżywcze (miedź, żelazo(...)foliowy, witaminy z grupy B, biotynę, niacynę  DODATKI BŁONNIK OWSIANY - 100% oczyszczonego ziarna owsa pochodzącego z kontrolowanych upraw ekologicznych. Znajduje zastosowanie jako dodatek do koktajli, musli, owsianki, wypieków, pieczywa, jako zagęszczacz do zup i sosów. Jedna łyżeczka dostarcza 2 g błonnika.  OSTROPEST GRANULOWANY - pochodzi z upraw ekologicznych. Głównie stosowany w schorzeniach wątroby. Pomaga także zwalczać i zapobiegać kamieniom

Zdrowie na języku :P
Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarancza 169

Już od dawna chciałam stać się posiadaczką "Najlepszych przepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenne bułeczki z nutką masła 127

sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka. Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego dnia, o ile tylko ich nie zjecie My nie jadamy w zasadzie jasnego pieczywa, ale dla tych bułek zrobiłam wyjątek i było warto. Polecam szczególnie tym osobom, których dzieci nie jedzą ciemnego pieczywa.   Drukuj Pszenne bułeczki Jamie’go window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
Sery z francuskich Alp 187

Munster nie ma nic wspólnego z krajową odmianą sera Domestic Munster, który jest biały i łagodny w smaku.    Zastosowanie w kuchni Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja(...)roku. Zastosowanie w kuchni Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i  fondue  oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa

gutfut
Zapowiadam 166

Praca. Dom. Dzieci... I niestety  ostatnio zaniedbuję  blog.  Ten weekend na szczęście spędziłam w domu zaspokajając zachcianki swoje i reszty domowników. Było drożdżowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb. Domowa piekarnia. Piotr Kucharski 190

sukcesów piekarniczych.  We Wstępie poznacie piekarskie korzenie Piotra Kucharskiego. Rozdział I - Teoria , zapoznaje czytelnika, z terminologią piekarską, rodzajami i typami mąk, sprzętem piekarniczym. Rozdział II - Zakwas i pieczywo na zakwasie (mój ulubiony;), tu autor odczaruje mit o skomplikowanej hodowli domowego zakwasu i pokaże proste przepisy na chleby na zakwasie, głownie żytnie. Rozdział III - Drożdże i chleby drożdżowe , zawiera przepisy(...)chleby pszenne i bezglutenowe. Rozdział IV - Bułki płaskie chleby , w tym rozdziale pokazuje techniki formowania bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata. Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba , znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem. Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania