Ostatnie takie śniadanie w najbliższym czasie... Jutro córcia rusza na pierwszy w swoim życiu obóz na prawie dwa tygodnie a zaraz po nim całą rodziną wybieramy
Dzieje kuchennej WiewióryWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi
Dzieje kuchennej WiewióryBułkę pokroić w kostkę. W garnku umieścić oliwę i całe ząbki czosnku. Smażyć na małym ogniu około 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone pieczywo, wymieszać z oliwą. Stopniowo dodawać wrzącą wodę, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu tak długo aż pieczywo wchłonie wodę i zacznie się rozpadać tworząc
Stare Garybardzo smaczne, pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki(...)warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem. Artykuł Leczo z cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaKasze kojarzą mi się głównie z rozgrzewającymi, zimowymi daniami. Są jednak wyjątki od reguły. Przecież kocham kasze na słodko nawet latem a gdy połączę kaszę
Dzieje kuchennej Wiewiórykcal. Im bliżej jesieni, tym kalafiory mają swój charakterystyczne słodkawy smak, a i w środku lata są zachwycające. Dziś niezła gratka dla wielbicieli kalafiora - pasta do smarowania pieczywa. Proponowaną pastę z kalafiora, można jeść z pieczywem, z dodatkiem pestek dynii, posiekanego szczypiorku, podprażonych orzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii
Dzieje kuchennej WiewióryTo był intensywny weekend. Dwa dni spędzona w miłym towarzystwie, bez rodziny za to nad morzem. Gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie a oprócz tego poznawanie
Dzieje kuchennej Wiewióryplasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku sałata lodowa lub rzymska garść listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu 2-3 kromki pszennego pieczywa 5 filecików anchois w oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego ząbek czosnku świeżo zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Plasterki szynki(...)kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni. Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy
Pyry na Gazłopatkę wieprzową po Kubańsku . Przystosowanie przepisu pod dietę paleo okazało się mega proste. Smak gotowej pieczeni jest niesamowity, aromatyczny, pyszny, aż zacząłem w pewnym momencie żałować, że nie jem pieczywa bo smakowałaby niesamowicie na kanapce. Ale brak pieczywa nie ujmuje jej smaku, nawet podana sama lub w bułce paleo jest równie doskonała. Kolendra, limonka, pomarańcz to zestaw, który jej nadaje
PaleoLifekwaśny, nieco słodki, pełen słońca. Czarne porzeczki kocham w każdej postaci, jednak to właśnie bez prawdziwej konfitury z czarnej porzeczki nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych śniadań z chrupiącym pieczywem. Obieranie porzeczek, jeśli zapomnicie o rękawiczkach, nie jest nie wiadomo jaką przyjemnością, jednak ten smak… powiem krótko – domowe prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki to coś, bez czego świat(...)wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy (można obrócić do góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnipanierce, która nasiąka tłuszczem. Wystarczy przygotować je w domu, a będą doskonałym daniem dla tych młodszych, jak i starszych członków naszych rodzin. Filet rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte(...)osuszone filety rybne kroimy w równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz
MarcinChefDziś dalszy ciąg testowania produktów z komosą ryżową, które ostatnio kupiłam. Otworzyłam paczkę bezglutenowego chrupkiego pieczywa z quinoą i zajrzałam do lodówki. Znalazłam tam kiszone ogórki i postanowiłam zrobić pastę kanapkową, którą mogłabym chrupiące kromeczki posmarować, a później przybrać plasterkami ogórka. Pasta powstała z białej quinoy, czerwonej soczewicy, została przyprawiona czosnkiem i mieloną, ostrą, wędzoną papryką, którą produkuje się(...)kilkuset lat, według tej samej receptury w regionie Extremadura w Hiszpanii. Całość wyszła super, choć pieczywo było tak chrupiące, że aż za bardzo, ale jak na bezglutenowe to i tak całkiem niezłe ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku łyżeczka mielonej wędzonej papryki (wersja ostra) sól Wykonanie: Quinoę i soczewicę mieszamy, dodajemy do nich
Quinoa Raz!Pamiętacie szybki konkurs na fb? dotyczył tego co się kryje w słoiku. Czas leci, ciągle tylko praca i dzieci więc zapomniałam podać na blogu przepis na
Dzieje kuchennej WiewióryMałżon uwielbia szarlotkę. jedna jedyną wg przepisu swojej mamy. Ja uwielbiam piec ale niekoniecznie szarlotki. Co zrobić by choć odrobinę zadowolić męża a wypróbować nowy przepis
Dzieje kuchennej Wiewióry