znajdujących się akurat w kuchni. Efekt przeszedł moje oczekiwania... Ale co ja tu będę pisać - sami musicie tego spróbować :-D Czekoladowe ciasto chlebowe CZEKOLADOWE CIASTO CHLEBOWE 300 g kilkudniowego pieczywa 1 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kakao 0,5 szkl brązowego cukru spirytusowy aromat waniliowy 50 g wiórków kokosowych Mleko zagotowujemy. W tym czasie pieczywo "rwiemy
peggiwkuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Dzieje kuchennej Wiewiórypasty kanapkowe. Urozmaicają znakomicie kolację lub śniadania. Dziś zapraszam Was na delikatnie chrzanową pastę kanapkową z jajkiem i rzodkiewką. Doskonale sprawdzi się na codziennych kanapkach (u mnie na chrupkim pieczywie), jak i w czasie zbliżających się świąt. Jajek będziecie mieli wówczas pod dostatkiem, dlatego warto to wykorzystać i zrobić ciekawą pastę. Spróbujcie. Składniki: 4 jajka 4 rzodkiewki 1 łyżka(...)łyżkę majonezu i 3 łyżki (pełne) majonezowego sosu chrzanowego. Całość wstępnie mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i próbujemy czy ilość przypraw jest wystarczająca. Pastę podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkirobię obficie, olejem lnianym tłoczonym na zimno oraz szczodrze oprószamy papryką słodką i pikantną. Posypujemy zieloną natką pietruszki. Zajadamy na śniadanie, obiad czy kolację z doskonałym własnym pieczywem wybierając kawałkami tegoż pieczywa hummus prosto z miseczki. I delektujemy się :) Smacznego
Naturalna KuchniaRzadko piekę mazurki na święta. Zazwyczaj muszę zjeść je sama bo nie ma chętnych. Z tym ciastem jest jednak zupełnie inaczej. Robiłam je już dwa razy
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnku, drobno posiekany szczypta słodkiej papryki (jeżeli masz pod ręką wędzoną użyj ją koniecznie) spora garść orzechów włoskich (40-50g) 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz plus pieczywo do podania Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plasterki, Suszone pomidory odsącz z oliwy i pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek, poczekaj kilka sekund(...)pomidory, paprykę i orzechy włoskie. Podgrzej całość kolejne 2 minuty, zdejmij z ognia i wmieszaj grubo posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorąco z ulubionym pieczywem – osobno podobnie jak tofucznicę lub w bułce na wzór burgera. Smacznego
Roślinna - blog wegańskisobie oczekiwanie na wiosnę przygotowałam dzisiaj, na śniadanie, ricottę z rzodkiewką i dymką . Zwykle do tego przepisu wykorzystuje się twarożek, który zastąpiłam ricottą. Jest bardziej kremowa i idealna do pieczywa i odpowiada mi ostateczna konsystencja po połączeniu z warzywami. Ricotta jest naprawdę uniwersalna, zachęcam do serowego eksperymentowania! Swego czasu, w Krakowie, na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem, przygotowałam rewelacyjną pastę(...)osuszamy. Rzodkiewki kroimy w kostkę, zieloną częśc dymki kroimy drobno i dodajemy do ricotty. Całość doprawiamy do smaku i dodajemy słodką paprykę w proszku. Starannie mieszamy, podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do przystawek
Moja smaczna kuchniaczerwonego wytrawnego wina, np. bordeaux 400 ml bulionu wołowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój(...)mąki, a następnie dodaj ją do sosu i energicznie wymieszaj za pomocą rózgi. Włóż z powrotem wszystkie składniki. Boeuf bourguignon nie wymaga żadnych dodatków, ale ugotowane ziemniaki czy świeże pieczywo będą jak znalazł. Nie zapomnij również o lampce czerwonego wina
Food SquareDzień gna za dniem a ja nie wyrabiam na zakrętach. Wstaję, jadę do pracy, wracam, odbieram dzieci, do domu, do garów, do wanny i spać i
Dzieje kuchennej Wiewiórywielkanocne danie jak i szybki do przygotowania obiad. Biała kiełbasa zapiekana w poniższy sposób nabierze lekkiego piwnego zapachu. Takie danie możecie podać z ostrą musztardą oraz ciemnym pieczywem. Składniki: 4-6 sztuk białej kiełbasy surowej 2 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 0,5 szklanki piwa 1 szklanka wywaru z gotowanej kiełbasy sól, pieprz majeranek(...)gdzie parzyła się biała kiełbasa). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC . Piec 40 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Podawać, np. z ciemnym pieczywem. Uwaga: jeżeli lubicie smażoną cebulę to wcześniej podsmażcie ją na patelni wraz z niewielką ilością tłuszczu. Taką cebulę dodajcie do dania 20 minut przed końcem pieczenia
Ugotowaćwpisy z roku ubiegłego :) Na początek jednak serwuję coś bardziej ostrego z przysłowiowym "jajem" ;) Świąteczna zupka, która śmiało może zastąpić nam wielkanocny żurek lub barszcz biały. Podana ze świeżym pieczywem, jajkiem i kiełbaską stanowi bardzo syty posiłek. Składniki: Dla 6 osób: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 3 kiełbaski białe 4 duże ziemniaki 200g tartego, ostrego chrzanu 1 ząbek czosnku(...)chipsy. Część kruszymy i dodajemy do zupy, pozostały boczek podajemy na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem. Do przygotowania zupy można użyć ugotowanego dzień wcześniej rosołu- także drobiowo- wołowego. Jeśli chodzi o ilość kiełbasek, jest ona oczywiście do indywidualnego określenia. Śmiało możemy przygotować po jednej dla każdego
Kuchnia w czekoladzieśrednio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak wiadomo, ze już na drugi dzień rzadko które jest świeże. Pieczywo upieczone własnoręcznie wystarczy owinąć w bawełnianą lub lnianą ściereczkę i wytrzyma
Codzienna kuchnia niecodziennapiątkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut(...)przepisu na opakowaniu, odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem. Do przygotowania sałatki wykorzystałam paprykę marynowaną , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . To doskonały dodatek do sałatek, surówek i potraw przygotowywanych na zimno. Produkt jest wart polecenia
Tradycyjna kuchnia KasiRaz w tygodniu najczęściej w środę lub wtorek Małżon wraca bardzo późno do domu. Jest to uciążliwe nie tylko dla niego ale i dla mnie. Dzieci
Dzieje kuchennej WiewióryWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy
Dzieje kuchennej Wiewióry