pyszny dip pochodzi z Bliskiego Wschodu i nazywany jest Koosa Ma Laban. Tamtejsza kuchnia pełna jest tego typu past, w których można maczać pieczywo typu pide lub chrupiące warzywa. Koosa Ma Laban jest świetną i bardzo świeżą w smaku alternatywą dla takich znanych i lubianych smakołyków jak hummus, czy baba ghanoush. Ale właściwie dlaczego alternatywą? Prawdziwy wschodni stół zastawiony jest(...)oliwie, na większym ogniu, do zrumienienia (5 - 10 minut). Ostudzić. Część mięty i skórki cytrynowej oraz oliwki odłożyć do dekoracji. Pozostałe składniki zmiksować krótko blenderem. Podawać ze świeżym pieczywem lub warzywami krojonymi w słupki
zadanie-gotowaniegotwać 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści cisnienie boczek wyjąć na talerz i dobrze wystudzić, z szybkowara odlać nadmiar wody, cebule z czosnkiem blenderem zmiksować, będzie do posmarowania pieczywa lub można zamrozić i dodać później np. do bigosu boczek jest kruchy, delikatny, aromatyczny i do pieczywa smakuje wybornie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCi co mnie znają nie od dziś wiedzą, że sobota u Wiewióry to domowy dzień pizzy. Korzystam z sezonowych warzyw i owoców ile mogę co przekłada
Dzieje kuchennej Wiewióryoliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy pokrojoną w kotkę fetą. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :) 1 porcja (bez pieczywa) - 375 kcal - białko - 40 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 11 g - błonnik - 5,5 g Zapraszam do polubienia mojej strony
Moje Kuchenne RewelacjeNajlepszy, najszybszy i najpyszniejszy sposób na letnie owoce to... Jak dla mnie najwspanialsza metoda jest zapieczenie owoców pod kruszonką. Tak naprawdę jest to sposób na
Dzieje kuchennej Wiewióry2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego
KorniszonkiAch ta pogoda! rano upał, potem ulewa i burza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze gdy piekę domowe pieczywo przygotowuję również pasty kanapkowe. Uwielbiam odkrywać nowe smaki i połączenia – szczególnie pod postacią dodatków do pieczywa. Ostatnim razem […] Artykuł Pasty kanapkowe: pasta z groszku i pasta z pieczonej papryki pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Taste2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki
KorniszonkiZdarzają się czasami takie momenty w kuchennym życiu, że sięgając o poranku do chlebaka z myślą o kromce pysznego pieczywa, czy krągłej bułeczce...trafiamy ręką w bezmierną pustkę. A na dworze leje, albo jest niedziela i wszystko zamknięte, a przecież zjeść coś trzeba i nie każdy lubi się z owsiankami... Trafiłam ostatnio na niezwykle fajną rzecz, która może okazać się(...)opcją w wyżej opisanej sytuacji :) Chlebki chmurki! Nazwa jest naprawdę bardzo adekwatna, gdyż chlebki są niezwykle puszyste, mięciutkie i często przybierają kształt chmurek. Idealnie nadają się do zastąpienia tradycyjnego pieczywa, a dodatkowo nie zawierają glutenu i węglowodanów...także można by je nawet podciągnąć do rangi nieco dietetycznej. Serwować można absolutnie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, na słono, na słodko, a nawet
Kuchnia w Słońcu Skąpanastół, głównie serwowane w postaci pieczonych pierścieni. Pyszne są również nadziewane takie jak ja przygotowałam. Farsz może być dowolny, przeważnie jednak są faszerowane oliwkami, czosnkiem, natką pietruszki, ryżem i pieczywem. Ja wybrałam farsz pośredni czyli pieczywo, oliwki i pomidory. Wyszły smaczne, polecam. SKŁADNIKI : kalmary baby około 7-9 sztuk 3 kromki
Kulinarne Fantazje Mariolioryginalnym, śródziemnomorskim smaku. Jedyną wadą tego przepisu jest długi czas wyrastania ciasta bo aż do 6 godzin, ale czego się nie robi, aby móc później delektować się smakiem doskonałego pieczywa 😊 Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml soku pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 5-6 łyżek ciepłej wody 1-2 łyżeczki oregano
Kuchnia MagdaLenyszczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól, pieprz dodatkowo: ugotowane na twardo jajko do podania pieczywo do podania wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy(...)zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem
Domowy Smak Jedzenia