pieczywo - 17769 przepisów (strona:158/1185)

SZYBKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 174

soda dobrze reaguje w środowisku kwaśnym - w procesie tym powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Pomysł na szybkie domowe bułeczki idealne na śniadanie lub gdy w domu nagle zabraknie pieczywa. Z podanej porcji wychodzi 8 małych bułeczek.  Przynajmniej wiemy co jemy 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka płatków jaglanych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kuchnia MagdaLeny
Pizza neapolitańska na zakwasie, pieczona na kamieniu 287

SŁÓD DIASTATYCZNY Słód to skiełkowane, a następnie wysuszone ziarna zbóż – tak naszykowane służą do produkcji piwa lub whiskey, ale mają i spory udział w piekarnictwie jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie

Karo in the Kitchen
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 198

Jesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z tuńczyka, koziego twarożku i Ajvaru 188

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki łagodnego Ajvaru 1 duży ogórek kiszony, np. małosolny 150 g miękkiego sera koziego (do smarowania pieczywa lub typu feta) 2 łyżki posiekanego szczypioru sól i pieprz do smaku Tuńczyka odcedzić, ogórka pokroić w kostkę. Jeśli używamy seka typu feta, należy rozgnieść go widelcem. Wymieszać z serkiem, Ajvarem i szczypiorem(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do pieczywa

Czerwień i błękit
Babeczki bananowe z masłem orzechowym 184

Babeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem

Korniszonki
Kiszone rydze 264

Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe

Korniszonki
Soczewica w pomidorach 134

pomidorach jest przepyszna, trudno to określić prostymi słowami.  Cebula z czosnkiem i marchewką, pomidory, a całość podana z grana padano, świeżo startym oczywiście. Do tego chrupiące lub niekoniecznie pieczywo, czerstwe też smakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito!  Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa(...)startym włoskim, twardym serem typu grana padano lub parmezan. Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać! Danie można podać z pieczywem lub wymieszać z makaronem/ryżem/kasz

Moja smaczna kuchnia
Wątróbka po żydowsku - pasta na kanapki 268

idealna na kanapki, która składa się ze smażonej wątróbki wraz z dodatkiem cebuli, jabłka oraz ugotowanych jajek. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Taką pastę możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce.  Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 kwaśnego jabłka odrobina oleju majeranek sól, pieprz(...)plasterki do dekoracji). Wątróbkę wraz z cebulką i jabłkiem bardzo drobno posiekać. Na sam koniec dodać do masy pokrojone jajka. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać ze świeżym pieczywem. Pomysł zaczerpnięty z książki Macieja Kuronia "Gotuj ze mną

Ugotować
Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 182

Mam za sobą magiczny weekend. Trwał zdecydowanie zbyt krótko ale cóż zrobić. W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy , rozmowom nie było końca, powstał obiad na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe zamienniki spożywcze 147

żywność ekologiczna potrafi się cenić, ale to już inna bajka, tam jest faktycznie zdrowo bez konserwantów i tego nie bierzemy do porównania.  Zaczynając od chyba najpopularniejszego produktu- pieczywo Każdy od małego był pewnie chowany na białym chlebku czy bułce. Niestety zawartość błonnika, witamin oraz minerałów w mące pszennej białej jest bardzo niska. Błonnik w diecie zróżnicowanej jest bardzo ważny(...)zamienić pieczywko ze zwykłej  mąki pszennej na mąkę pełnoziarnistą,  aby ta wartość błonnika była wyższa.  Tyczy się to również bułki tartej. Moja rada: lepiej kupić zdrowsze pieczywo i gdy sczerstwieje zetrzeć i mamy domową zdrowszą wersję panierki 👍  Kolejnym produktem są słodycze, chipsy.  Powiem Wam, że jak czasem przeczytam skład niektórych przekąsek to aż się dziwie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pasztet z pieczarek i soczewicy 112

pyszne, ale dużo zdrowsze niż te ze sklepu, które są nafaszerowane różnymi szkodliwymi substancjami. Upieczony pasztet może leżeć w lodówce przez kilka dni, także będziemy mieli pyszny dodatek do pieczywa na cały tydzień. Miłego kucharzenia :-)  Składniki: pieczarki 350 g, soczewica czerwona 1,5 szklanki, kasza jaglana 1 szklanka, cebula 1 szt, olej pół szklanki, sos sojowy 2 łyżki, majeranek(...)Następnie wylewamy masę do blaszki i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia. Pasztet najlepiej się kroi na następny dzień. Świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem lub z ogórkiem kiszonym. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa 582

Ciasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze

Korniszonki
Pasta z wędzonego morszczuka i jajek 452

Trzymając się mojego motta,że wiem co jem gdy wykonam sama zrobiłam kolejną pastę do pieczywa. Wzięłam w obroty wędzonego morszczuka i oto co powstało ok 200 g wędzonego morszczuka (waga po obraniu) 2 jajka ugotowane na twardo 1 średnia czerwona cebula  2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Morszczuka starannie obrać z ości(...)rozdrobnić. Jajka i cebulę drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę, szczypiorek i majonez,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować do smarowania pieczywa

Kolorowa kuchnia Elki
Grzanki z serem, pieczarkami i sosem ziołowym 99

dopełniłam grzanki sosem ziołowym na bazie oliwy i oleju lnianego z ulubionymi ziołami i suszoną natką – wyszły wspaniałe, gorące i chrupiące grzanki takie jak lubię. Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego lub białego majonez kilka pomidorków koktajlowych ogórek kiszony mała cebulka kilka plastrów żółtego sera oliwa z oliwek + olej lniany lubczyk, przyprawa do pizzy, świeżo zmielony pieprz, suszona natka Przygotowanie(...)polewam wierzch każdej kromki. Robię to łyżeczką do herbaty. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C, piekę grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez kilka minut do zrumienienia się sera. Chrupkość pieczywa zostawiam Wam. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 180

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania