Surówka z kiszonej kapusty i buraków 202Zauroczył mnie kolor tej surówki. Zobaczyłam ją w marcowym numerze KUCHNI i nie mogłam się jej oprzeć. Jest prześliczna ale przede wszystkim pyszna!!! przepis
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chili sin carne - czyli Chili con carne w wersji bezmięsnej 196wersja wegańska czy też wegetariańska ma swoją własną nazwę Chili sin carne. Zwał jak zwał dla mnie jest to po prostu pyszna potrawka którą ja uwielbiam po prostu z pieczywem. Jeśli i wy lubicie ostrzejsze dania serdecznie polecam. :) Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 2 puszki pomidorów w puszcze z dodatkiem papryki i chili All'Arrabbiata 2 puszki czerwonej fasoli(...)już od własnych smaków. :) 7. Trzymamy jeszcze na małym ogniu przez jakieś 30 minut aż wszystkie smaki się ze sobą połączą, co jakiś czas mieszając. Podajemy z ulubionym pieczywem, ryżem, lub z czym tylko mamy ochotę zjeść taką dobrą potrawkę. Dla złagodzenia smaku możemy sobie polać odrobinę śmietany roślinnej lub zwierzęcej
Mój pomysł na
Kruche Ciastka Digestive z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.150 287Co uwielbiam przygotowywać (piec, gotować etc.) najbardziej??? Ktoś z Was wie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista choć moje dzieci zapewne by ja znały. CIASTECZKA!!! Piekę je
Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z soczewicy, z imbirem i cytryną czyli Zupowy Wtorek odc.89 220Im mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam. Strączki gotuję, robię z nich
Dzieje kuchennej Wiewióry
WSPÓŁPRACA ORZECH 255przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu, przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące (sacharyny, acesulfam K ). POWIDŁA Z RUMEM http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem Idealny dodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa. SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI: czarne porzeczki cukier, woda
Gotowanie Patki
Kanapeczki jajeczno tuńczykowe 188zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w oleju 1 średnia cebulka 10 kromek chleba masło po posmarowania pieczywa pęczek świeżego kopru sól pieprz biały szczypta pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu Wykonanie Do garnka wstawiamy jajka(...)naszego tuńczyka , dodajemy przyprawy , pieprz biały oraz pieprz ziołowy , doprawiamy solą i dodajemy łyżkę majonezu , następnie wszystko dokładnie mieszamy , po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na chwilkę . Na talerz wykładamy nasze pieczywo i każdą z osobna smarujemy nasze kromki chleba masłem , następnie ugotowane i troszkę wystudzone jajka obieramy i kroimy w plastry , i przekładamy na nasze wcześniej posmarowane masłem kromki chleba
Mój Smak
chrupiący chleb w naczyniu 210Skąd taki pomysł? ...po zobaczeniu fotki i przepisu na jednym z blogów chleb-z-garnka-z-ziarnami resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole. Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :) Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie(...)przeznaczamy na chleb, a drugą na bułki... Wyrabiamy chleb i potem bułki. Chleb przykrywamy niech ładnie rośnie :) Bułki układamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy. Gdy pieczywo odpoczywa i rośnie na stole, do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne... nastawiamy na 200 st. C Jak piekarnik rozgrzeje się do 200 st. wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego
chleba naszego
Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną 193się prawie sama. Pieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków(...)solą i pieprzem wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji: Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Patchwork
Chleb na zakwasie z żurawiną 250Odkąd nauczyłam się piec chleb, konkubent odmówił spożywania pieczywa ze sklepu. Wykrzywia się i marudzi. A to, że się kruszy, że nie pachnie i niesmaczny, a że coś tam. Szału można dostać! Chleb jest zakorzeniony w kulturze polskiej na beton. Nawet ślepo podążający za modą, kombinują jak zrobić chleb bez glutenu, jajek, mąki, wody, zaczynu i bez chleba. Najpopularniejszym śniadaniem(...)NASA. Jak postawić zakwas żytni możecie przeczytać TUTAJ . Jak już wyhodujecie piękny zakwas, upieczecie pierwszy chleb i stwierdzicie, że to jest ten smak i fajnie czuć w domu zapach pieczywa, to zacznijcie eksperymentować z dodatkami. Wierzcie mi, ja jestem łamaga, jeśli chodzi o pieczenie, więc jeśli mi się udaje, wam uda się na pewno! Wiary więcej! Dziś chce wam pokazać
ladykitchen
STRANGOLAPRETI – GNOCCHI SZPINAKOWE Z CZERSTWEGO CHLEBA 321potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się w nich(...)totalnie zakochałam! Spróbujcie Wy! SKŁADNIKI: * świeży szpinak – 500 g * czerstwe pieczywo – 250 g * ricotta – 60 g * tarty parmezan – 1 garść * mąka pszenna – 1 garść + do podsypania * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczony szpinak gotujemy na małym ogniu, odcedzamy, odsączamy, blendujemy. Chleb namaczamy w mleku ( musi zmięknąć ), odsączamy. Dodajemy ugotowany szpinak. jajko, ricottę, starty parmezan
Ostra na Słodko
Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem 204Kolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 1 listek laurowy(...)jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki
Kolorowa kuchnia Elki
Tatar z mięsa wołowego z dodatkami 197dość dużej ale przytulnej restauracji. Restauracja ta serwowała tradycyjne dania kuchni polskiej. Nie wiem jakim cudem jako przystawkę zamówiłam właśnie tatara. Był rewelacyjny. Podany z wędzonymi szprotkami, świeżutkim pieczywem. Niebo w gębie. To był dzień, w którym tatar powrócił do moich łask. Od tego czasu robię go często. Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Możemy ją kupić gotową(...)nimi. Jeśli nie to żółtka serwujemy wraz z resztą składników osobno na talerzyku. Gotowego tatara podajemy z cebulą, korniszonami, marynowanymi grzybami oraz ewentualnie marynowanymi szprotkami. Dodatkowo masło i świeże pieczywo idealnie dopełnią całość. Befsztyk tatarski Smacznego! Befsztyk tatarski Czerwoną cebulę można zastąpić cebulą szalotką. Jest ona delikatniejsza w smaku i świetnie komponuje się z mięsem. Share List SGMB
mecooks
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 191pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy :) Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis! Składniki na 2 chleby*: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Ugotować
Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 218To już pewnie ostatni post w tym roku, który będzie pachniał korzennie i zimowo. Bajecznie wilgotne, słodkie i nasycone smakami. Melasa i imbir... Receptura
Dzieje kuchennej Wiewióry
Focaccia z tymiankiem i oregano 188razem jednak staram się, aby dodatki były inne, tym razem postawiłam na suszone zioła takie jak oregano i tymianek oraz sól morska, która doskonale podkreśla smak tego przepysznego, włoskiego pieczywa. Focaccia z tymiankiem i oregano Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy(...)Upieczona smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy suszonymi ziołami i solą. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę pieczywa, z którego przygotować warto przepyszne kanapki. Focaccię można zamrozić
Moja smaczna kuchnia