Zielone pesto 217przygotowywane jest ze świeżych liści bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych . Oczywiście jako dodatek nie może zabraknąć prawdziwej oliwy z oliwek i czosnku . Zielone pesto może służyć jako dodatek do pieczywa, ale równie dobrze smakuje z makaronem . Tak naprawdę wystarczy nam pesto, makaron spaghetti i mamy gotowy obiad. Przepis na makaron z pesto znajdziecie w dziale makarony . Zielone pesto – składniki(...)Tutaj pamiętajcie, aby zalać pesto w słoiczku oliwą do poziomy pesto. W przeciwnym wypadku część wystająca ponad poziom oliwy nam spleśnieje. Ja uwielbiam takie pesto zarówno jako dodatek do pieczywa , ale też szybko i prosto przygotować z niego smaczny obiad . Sprawdźcie sami. Smacznego! Post Zielone pesto pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem 193liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki pieczywo Jak przygotować kanapkę ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem? Na patelni podsmażamy wyjętą z osłonki i pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki kiełbasę. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulę(...)Kiedy się zarumieni dodajemy szpinak, czosnek i przyprawy. Gdy szpinak się usmaży i straci na objętości, kroimy pieczywo na kromki. Każdą kromki zamaczymy z sosie, który wytworzył się na patelni. Na kromce układamy łyżkę szpinaku i kilka kawałków białej kiełbasy. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Kanapka ze smażoną białą kiełbasą
Ugotowane pozamiatane
Serniczki czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.147 211Lubię serniki choć nie uwielbiam. Podobne odczucia ma reszta rodziny. Kiedy zobaczyłam przepis na mini serniczki na Moich Wypiekach nie mogłam się im oprzeć i
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ruskie pierogi 233O pierogach mogłabym pisać wiele. Kojarzą mi się z moimi babciami. Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem. Babcia Manisia zawsze kiedy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Peczak, gruszka i pietruszka 205Ciemne, zimne, wietrzne popołudnie czyli idealny czas na pyszną, sycącą sałatkę z pęczaku. Przygotowałam ją na bazie przepisu Dominiki Wójciak znalezionego w lutowej KUCHNI. Pęczak z
Dzieje kuchennej Wiewióry
Buleczki Slimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) czyli Slodki Czwartek odc.126 203Są pyszne, pachnące, słodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z awokado i tuńczyka - idealna na kanapki 196staram się urozmaicać posiłki dodatkową porcją ostrych przypraw, zwłaszcza kiedy przygotowuję sałatki czy pasty na kanapki. Dzisiaj pokażę Wam pastę-sałatkę, która doskonale sprawdzi się zarówno do posmarowania pieczywa, jak i do podania w formie sałatki. Jest lekko pikantna, sycąca i pełna dobrych witamin. Smacznego i oby do wiosny! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 pęczek(...)Szczypiorek pokroić drobno, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć pesteczki, posiekać drobno. Wszystko razem dodać do awokado i tuńczyka, przyprawić solą i wymieszać dobrze. Podawać ze świeżym pieczywem
Codzienna kuchnia niecodzienna
Wielowitaminowy serek śniadaniowy 189Twarożek to pyszny dodatek do pieczywa. Moim zdaniem twaróg najlepiej smakuje z dodatkiem czosnku oraz szczypiorku. Oprócz tego dodaje do sera jogurt naturalny oraz różnorodne warzywa, w zależności co mam w lod ó wce np. ogórka, pomidora, awokado, rzodkiewkę. Tak ą smakowit ą kanapkę lub śwież ą bułeczkę, smaruje masłem(...)kroimy drobno i dodajemy do sera. Dodajemy posiekany szczypiorek, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku sol ą a i pieprzem. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Podajemy z pieczywem
kulinarne odsłony pati
Zupa krem z pieczonego czosnku czyli Zupowy Wtorek odc.88 254Pewnego zimowego popołudnia dostałam wiadomość. Była to prośba o przepis na zupę krem czosnkową, bo " do kogo jak nie do Ciebie ". Niestety jako, że nie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus 184właśnie przepisem z tej strony się kierowałam. Sam hummus bardzo mi zasmakował i jadam go bez zbędnych dodatków, tylko z oliwą i szczyptą słodkiej papryki. Rozsmarowując pastę na pieczywie nie żałuję sobie :-) SKŁADNIKI 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 1 szklanka jasnej pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól do smaku lodowata woda opcjonalnie(...)tyle by pasta pojaśniała i nie była zbyt gęsta (u mnie było to około 1/2 szklanki). W razie potrzeby doprawić jeszcze solą. Pastę podawać z wybranymi dodatkami i pieczywem. Uwagi: Muszę przyznać, że miałam nie lada problem ze zmiksowaniem pasty, bo mam blender o słabej mocy i już po krótkim czasie zaczął się dusić. Przełożyłam wtedy pastę do głębokiej miski
Passions hobbies life
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 193Nie mogłam nie ulec pokusie... gdy zobaczyłam te kruche ciasteczka na blogu addio pomidory wiedziałam, że pojawią się jako chrupiąca słodkość do kawy w weekend. Nietrudno
Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z suszonymi pomidorami 244wyszły, bo najlepiej sami spróbujcie, nawet mój narzeczony poprosił mnie o upieczenie mu bułek. Nie spodziewałam się, że to może być tak proste, od teraz już nie kupuję sklepowego pieczywa ;) Zwłaszcza, że dużo się naczytałam, że do bułek sklepowych dodają włosy, że ciemne pieczywo jest barwione karmelem, aż odechciewa się jeść. Dlatego zachęcam do wypróbowania i upieczenia bułeczek na śniadanie
Delusional Trine
Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 308Po zawrotnej popularności poprzedniego posta z Pączusiami w roli głównej aż nie śmiem proponować Wam skromnych gofrów :) Ale są to wyjątkowe gofry! delikatne, pachnące, wierzchu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie paczki z serka waniliowego czyli Slodki Czwartek odc. 2418W tym roku tłusty czwartek wypada akurat w okresie ferii, które być może spędzimy w górach więc nie pozostaje mi nic innego jak dogadzanie sobie i
Dzieje kuchennej Wiewióry
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 215Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane
Grahamka, weka i kajzerka