Niespodziewani goście? wizyta znajomych w ciągu tygodnia gdy padnięci wracacie z pracy? a może wpadnie zaraz jakiś miłośnik czekolady? Rozwiązaniem w tej sytuacji jest bardzo łatwe
Dzieje kuchennej WiewióryPasty do pieczywa to najlepszy sposób na kolację lub… przyjęcia. Jeśli macie dużo gości, warto przygotować zawczasu kilka past do smarowania – wystarczy świeże pieczywo i nietuzinkowa przekąska gotowa. U mnie w pracy takie pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym powodzeniem cieszą się przekąski słone, niż deserowy bufet). Szczególnie miło odbierane jest pate z wątrobki , jednak ostatnio na stołach
Poezja smakuNic dodać nic ująć tylko zajadać ze smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej
Dzieje kuchennej WiewióryCo by tu jeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z
Dzieje kuchennej WiewióryNadeszła jesień. Czuje to całą sobą. Długie noce, krótsze dni, słońce inaczej świeci a przede wszystkich ogrom pracy. Nim zdążyłam złapać oddech po "Warszawskim Festiwalu
Dzieje kuchennej WiewióryChlebki naan piekę w sytuacji awaryjnej. Jeśli okaże się, że brakuje pieczywa, a nikt nie ma ochoty na wyjście do sklepu, wtedy wkraczam ja. Szybkie wymieszanie składników i mamy chlebek gotowy do upieczenia. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieakcent w orginale jest twarożek na jogurcie tak zwany Labneh oraz kolendra. Danie te to nic innego jak jajka sadzone w sosie pomidorowo- paprykowym. Podawane ze świeżym twarożkiem, ziołem, pieczywem ( najlepiej ciemnym ze słonecznikiem) Danie posiada około 700 kcal. Produkty potrzebne: olej kokosowy- 2łyżeczki papryczka chili lub peperoni- 1 sztuka malutka domowy słoiczek przecieru pomidorowego - 1 słoiczek kolendra(...)wbijamy jajka , smażymy na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia się białka( możemy pod przykryciem, aby zniwelować czas). Zdejmujemy z ognia i podajemy z wybranym ziołem, twarożkiem oraz pieczywem( może być z masełkiem lub Grzanka). SMACZNEGO
pichcisztoprzeciśnięte przez praskę 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g, można zastąpić świeżymi pomidorami) sól, pieprz 4 duże jajka posiekana natka pietruszki do posypania do podania: chlebek pita lub inne pieczywo, dla złagodzenia ostrości można podać z greckim jogurtem lub serkiem labneh albo posypać szakszukę fetą ➤ Rada: Jeśli chcesz, aby szakszuka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej pokrojonego w kostkę(...)etapie przykrywam patelnię przykrywką. 4. Gdy szakszuka będzie gotowa, posyp ją posiekaną nastąp pietruszki i ewentualnie pokruszonym serem feta. Postaw patelnię na stół i zajadaj ze świeżym pieczywem. Dla złagodzenia ostrości możesz polać szakszukę odrobiną jogurtu greckiego lub labneh
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i
KorniszonkiBabeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego
Korniszonkifood bardzo mi smakowało i uważam je za bardzo udane! Rozpoczęło się od tego, że zaplanowałam na dzisiaj omlet z cukinią i suszonymi pomidorami. Chciałam podać go z pieczywem, ale było tak jakoś za nudno. Powstała więc przepyszna i bardzo syta kanapka, z omlecikami, które wycięłam foremką do ciasteczek. Kanapkę z omlecikami przełożyłam chrupiącą i idealną do kanapek sałatą(...)lodową. Kanapki pieczywa przed podaniem najlepiej opiec w tosterze, będą smaczniejsze! Nie warto wybierać złej jakości, bo przełoży się to na smak całości. Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami / około 6 kanapek Składniki: 1 mały chleb foremkowy, najlepiej razowy ze słonecznikiem 3 jajka 5 kawałków suszonych w oliwie pomidorów 1/2 małej cukinii 2 łyżeczki suszonego oregano sól
Moja smaczna kuchniaSkładniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą Krucha szarlotka pod pierzynką 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag
Korniszonkizależność czy chcemy pasztet nadający się do smarowania czy nie. Ja wybrałam wersję do smarowania i dodałam wywar z gotowania mięsa, dzięki czemu można upieczony pasztet rozsmarować po pieczywie. Jeżeli nie dodamy wywaru to będzie twardy i nie będzie nadawał się do smarowania. Jak masa będzie już dokładnie wyrobiona i wybraliśmy już czy mamy pasztet do miękki (z wywarem(...)piekłam w dwóch aluminiowych foremkach. Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pasztet wystudzić w formie. Pieczony pasztet z wątróbką podawać z pieczywem. Artykuł Pieczony pasztet z wątróbką pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchnia