Mam dość szarlotki! w kółko słyszę tylko szarlotka i szarlotka, mam dość! i jeszcze żebym mogła trochę poeksperymentować... niema mowy! ma być taka jak robi mama/babcia
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe
KorniszonkiW listopadowej Piekarni Amber upiekliśmy chleb orkiszowy. To co w nim jest najfajniejsze, to mała liczba składników i prostota wykonania. W sumie mąka chlebowa, mąka razowa
Grahamka, weka i kajzerkaznakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich. W Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów, sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Pasta sezamowa(...)Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej soli. w Europie sezam powszechnie wykorzystywany jest przy produkcji margaryny. Sezam najczęściej wykorzystuje się do posypywania ciast i różnego rodzaju pieczywa dla smaku i aromatu. Ziarno sezamu jest kluczowym składnikiem chałwy, czy sezamków. W cukiernictwie ziarna sezamu spotykamy nie tylko w ciastach i ciasteczkach, ale także w mniej typowych deserach jak lody
Ciastka - domowe słodkościsycącym. Większość składników znalazłam w maminych szafkach kuchennych, a harissę miałam przywiezioną z domu. Aby zrobić na Mężu jeszcze większe wrażenie, usmażyłam dwa jajka sadzone i podałam oczywiście świeże pieczywo. Bardzo mu smakowało, więc teraz chętnie wracam do tego przepisu. Fasolka ze szpinakiem pomidorem i harissą Składniki / na 2 porcje: 2 łyżki z oliwy 1 opakowanie szpinaku baby 4 ząbki(...)soku. Fasolkę odcedź z zalewy i dodaj do szpinaku. Dodaj również harissę, dopraw danie solą. Smaż jeszcze ok. 1 minutę, po czym zdejmij z patelni. Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki. Jeżeli masz ochotę urozmaicić danie, podaj je z jajkiem sadzonym lub posypane pokruszoną fetą
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na kanapki na ciepło. Czasem nie chce się Nam gotować a coś ciepłego by się zjadło. Proponuję zrobić takie ciepłe zapiekane kanapki. Mogą być zrobione ze świeżego pieczywa ale również takiego już starszego.Polecam Składniki: 4 kawałki czerstwego pieczywa 2 łyżki ketchupu 1 parówka 3 łyżki startego żółtego sera 4 duże pieczarki sól. pieprz Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesuszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka propozycja podania: ulubione pieczywo, krakersy, chipsy Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki, wydłubujemy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (można posmarować lekko olejem rzepakowym. Piec ok. 40-45 minut(...)masy dodajemy wszystkie składniki podsmażane na patelni. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryczką ostrą i słodką. Przełożyć do słoika zamknąć i schłodzić w lodówce. Podawać z ulubionym pieczywem, krakersami lub chipsami Można przechowywać do tygodnia czasu. Smacznego Artykuł Pasta z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do
KorniszonkiWiele osób rezygnuje z jedzenia pieczywa z powodów zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych osób (i w sumie dla wszystkich innych również) mam doskonałe rozwiązanie: chleb zupełnie bez mąki. Składa się z samych ziaren, płatków, otrębów, itp. Bez grama mąki. Samo zdrowie. I naprawdę smakuje doskonale. Osobiście lubię(...)zwykłą pszenną mąkę, lubię, gdy chleb aż tętni smakowitym glutenem, ale to pieczywo jest tak dobre, że z pewnością raz na jakiś czas będę je robił. Do tego jeszcze jest naprawdę sycące. W końcu takie ziarna to czyste i zdrowe paliwo dla organizmu. Przepis podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym modyfikacjom) na Nutce Smaku . »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufacturePistachio to skarbnica wspaniałych przepisów. To od Lo mam przepis na najlepsze bułeczki rodem ze Szwecji, to na tym właśnie blogu wygrałam swój pierwszy
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie batony? Ja miłośniczką nie jestem ale coś słodkiego zjeść od czasu do czasu lubię bardzo. Te batoniki można jeść prawie bezkarnie. Suszone owoce, ziarna i
Dzieje kuchennej WiewióryChata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsa lub szczypta soli- pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g, śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo do utarcia, coś zielonego, tłuszcz do smażenia. Do przygotowania sosu potrzebujemy duży słoik gdzie wlewamy śmietanę i przeciery pomidorowe, dodatkowo 200 ml wody i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)się usmażą, to wówczas dodajemy wcześniej przygotowany sos. Całość przesmażamy dokładnie mieszając i gdy na patelni się zagotuje wyłączamy grzanie. Serwujemy na gorąco do ryżu, makaronu, ziemniaków lub z pieczywem. Smacznego
chleba naszegokukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz jest bardzo szybkim, łatwym i jednocześnie sycącym, odżywczym daniem jesiennnym, jednogarnkowym na jesienne dni, gulasz również można zjeść na ciepłą kolację z pieczywem..........SMACZNEGO!!! (b)#myabition
W Mojej Kuchni Lubię