Przekąski w formie “masełek”, wszelkie pasty do smarowania pieczywa czy do wykorzystywania ich w wypiekach są niezwykle popularne zwłaszcza w domach, w których mieszkają dzieci. Niektóre jednak zawierają szkodliwe dla zdrowia składniki, takie jak olej palmowy, biały cukier, zagęstniki i konserwanty. Nie wszystkie “smarowidła” należy z diety wyeliminować, bo znaleźć można też takie, które są smaczne i stanowią bogate źródło(...)orzeszków zawiera 567,4 kcal, to jednak ich regularne jedzenie w małych ilościach może pomóc zrzucić nadmierne kilogramy. Z czego powstaje masło orzechowe? Z dostępnych w sklepach past do pieczywa to masło orzechowe wydaje się najzdrowsze. Jest bowiem wyprodukowane przez ucieranie fistaszków. Każdego roku z 29 milionów ton takich orzeszków powstają nawet 73 miliardy słoików gotowego masła. Samo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową
Korniszonkisię Wam nie uda za pierwszym razem ugotować jajko poszetowe z płynnym żółtkiem to i tak można je zjeść. Do kanapki bolognese z jajkiem możecie jak najbardziej wykorzystać czerstwe pieczywo. Nie na próżno nazywam te kanapki najlepszymi kanapkami z resztek! Pomyśleć, resztki bolognese, czerstwe pieczywo i korona w postaci jajka. Proste, smaczne i sycące danie na każdą porę dnia
codojedzeniaNajstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa ( jak czytam w Wikipedii) w postaci małego placka. Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew. Chlebki bardzo nam smakowały. Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu. Składniki: szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe
AZgotuj!około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól, pieprz i szczypta chili(...)smażymy około 5-8 minut Liście kapusty włoskiej lub jarmużu rozrywamy na małe kawałki lub dość grubo szatkujemy. Pomidory kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki z wyjątkiem pieczywa umieszczamy w misie wolnowaru i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Czas wolnowarzenia Opcja low - 6-7 godzin Opcja high - 5-6 godzin Toskańską zupę z fasoli podajemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOstatnio do mojej kuchni wróciło mięso. Po wielomiesięcznym braku mięsnej weny gotuje moim domownikom mięsne smakołyki. Jednym z nich była ta zupa. Pomysł podpatrzyłam w
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam kotlety każdej maści i prawie każdego składu! moja miłość do kotleta zaczęła się od maminych mielonych, w których mama miała mistrzostwo, na wszystkich wyjazdach to
Dzieje kuchennej WiewióryInspiracją do przygotowania tej sałatki była dla mnie zawartość lodówki oraz gazeta WERANDA COUNTRY NR.3/2017. Okazało się, że niezależnie jakiego strączka użyjemy zalewa pachnąca kuminem wspaniale
Dzieje kuchennej WiewióryJest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych meksykańskich specjałów: quesadilli, tacos i enchiladas. Możesz podawać je na ciepło lub na zimno zwijane z dowolnym farszem. Możliwości tak naprawdę są nieograniczone(...)Prezentowane dziś tortille znajdują również zastosowanie w diecie - szybka przemiana w fazie I i III. To świetny zamiennik pieczywa, szczególnie dla tych, którzy nie pieką chleba w domu. Nasz ostatnio ulubiony farsz do tortilli to sałata rzymska+awocado+łosoś wędzony+rzodkiewki+sos musztardowy. Składniki na 6 tortilli: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody szczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witajcie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na prawdziwe, włoskie, białe pieczywo. Sekretem udanego chleba jest "włożenie całego serca w jego przygotowanie". Takie przekonanie panuje w Italii i całkiem poważnie do tego podchodzą. Tutaj praca nad pieczywem to prawdziwy rytuał. ⃟⃟⃟ Hi Guys! Today I have prepared an Italian Whie Bread recipe. A secret of delicious bread is "to put your heart
DominikaDolciZobacz przepis. 5. Szarlotka z chleba Wygląda i smakuje jak dobre ciastko z cukierni, kto by przypuszczał, że powstała z resztek jedzenia. Ta szarlotka to doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Zakochacie się w tym przepisie , a pieczywo już nigdy się u Was nie zmarnuje. Zobacz przepis. Zobacz też 5 przepisó na sałatki idealne na lunch do pracy
Niedzielny kucharzTo mega pyszne ciasto powstało z okazji urodzin Syncia. Wymaga wiele zachodu, osobno przygotowuje się poszczególne warstwy, ale efekt końcowy jest przepyszny! Pomysł na to ciasto
Dzieje kuchennej Wiewiórypojedyńcze ząbki czosnku (nie obrane) i zalej olejem tak aby były zakryte. Gotuj na małym ogniu aż zmięknie. Wystudzony czosnek przetrzyj przez drobne sito. GRZANKI CZOSNKOWE Z PATELNI Pszenne pieczywo pokrój w kostkę, polej (niezbyt obficie) oliwą z oliwek i poprósz czosnkiem granulowanym. Kosteczki z pieczywa smażymy na średnim ogniu, wolno mieszając, aż staną się złociste. JAJKO PO BENEDYKTYŃSKU (JAJKO
Kierunekuchniapożywne śniadanie! Serek wiejski z orzeźwiającymi dodatkami to dobra opcja na zabiegane dni. Takie rozwiązanie, można łatwo zabrać ze sobą, do szkoły lub pracy i zjeść z chrupiącym pieczywem. Składniki na 2 porcje: 300 g serka wiejskiego pestki z połowy granatu 5 listków mięty 2 łyżki soku z cytryny kilka listków kolendry Przygotowanie: Serek wiejski przełóż do miseczki. Granat przetnij(...)wydobyć nasiona uderzając zewnętrzną warstwę skórki np. drewnianą łyżką. Miętę siekamy i łączymy z serkiem i granatem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy listkami kolendry. Serwujemy z ulubionym pieczywem. Artykuł Serek wiejski z ziołami i granatem pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchnia