Głąb można zetrzeć na grubych oczkach, powstaną pyszne placki ;) A tu liście…mega <3 Składniki liście z jednego dużego kalafiora 100 g słoniny 1 łyżka masła chili pieczywo sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Liście kalafiora płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą (1,5 l), dodajemy masło i gotujemy do miękkości(...)Następnie studzimy i blendujemy. Podgrzewamy. Słoninę kroimy na cienkie plasterki i na wolnym ogniu prażymy. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenwięc kryje się za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut(...)pomidory 1 mała czerwona cebula ząbek czosnku oliwa sól morska pieprz czarny świeżo mielony garść listków bazylii łyżka startego parmezanu Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można je również podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 220stC). Grzanki skropić oliwą. Pomidory sparzyć
Obiad gotowylekko ziemisty, grzybowo-słodki smak zapieczonego sera. Pieczony camembert to najszybsze serowe fondue – nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jedyne, co tak naprawdę musicie zrobić to zakupy – ser, zioła, czosnek, pieczywo na grzanki i odpowiednie wino albo szampan (o tym na końcu wpisu). Ser Le Rustique można piec w drewnianym pudełku w którym go kupujemy – ser wyjmujemy z pudełka(...)aromatyczne. W czasie gdy ser się piecze szykujemy talerze i grzanki – czerstwą bagietkę kroimy na cienkie kromki, spryskujemy oliwą i posypujemy delikatnie solą czosnkową. Grillujemy lub tostujemy pieczywo na chrupko. Grzankami wybieramy rozpuszczony, płynny ser ze środka pleśniowej skórki. Podajemy ser od razu po wyjęciu z pieca – gorący i rozkosznie płynny, razem z grzankami i owocami. Czym popić
Karo in the Kitchendodatków... Na jeden z ulubionych zestawów natrafiłem w Skradinie w konobie u "Babci Anki" inni znają tą winiarnie pod nazwą "Czarnej wdowy". Do wina (rakij też) babcia podawała zawsze: pieczywo Pršut (szynka suszona) żółty ser posiekaną cebulę i oliwki Moja przygoda ze skipperowaniem w Chorwacji zbiegła się z wdrażaniem diety rozdzielnej , więc na ile mogłem praktykowałem podstawowe przykazanie. W pierwszej(...)kolejności z zestawu wypadło pieczywo i tak przez wiele lat, kiedy pojawiałem się w Skradinie moja przystawka wyglądała tak: Pršut (szynka suszona) żółty ser posiekana cebula i oliwki Kiedy wracałem do Polski i miałem ochotę to często zastępowałem Pršut innymi suchymi wędlinami np. kabanosami. Cóż świat się zmienia, a wraz z nim niektórzy ludzie, ich zasady, poglądy, sposoby myślenie
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePasta z makreli z dodatkiem twarogu i warzyw jest pastą bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. W dodatku jest dietetyczna i lekka. Najlepiej jeść ją z ciemnym pieczywem lub plackami otrębowymi. SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 mała papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku 200 g chudego twarogu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duża łyżka ostrego ketchupu(...)dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliGipsowy pył pomału opuszcza nasze mieszkanie, ściany zmieniają kolory i choć rzeczy nadal mieszkają w pudłach i wszystko stoi na głowie zaczyna być widać efekty... Remont
Dzieje kuchennej Wiewióryanchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne bagietki. Polecam dodatkowo podpiec je w piekarniku lub tosterze, żeby pod wpływem soku nie nasiąkły zbyt szybko i nie stały się papkowate. Moja panzanella(...)garść bazylii, szczypta soli, oliwa oraz ocet winny. Prawdziwy smak włoskich wakacji. Kto wie, czy jutro znów jej nie popełnię;) Składniki (na 3-4 porcje): 200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy 700g pomidorów (różne odmiany i kolory) 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 łyżka kaparów lub kaparowych jabłuszek 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego octu winnego 5 łyżek oliwy
Obiad gotowyKolejna inspiracja posiłku dla dzieci wg diety rozdzielnej i nowa zasada. Pierwszy post z cyklu: "Śniadania dla dzieci" znajdziecie pod linkiem: Śniadanie dla dzieci #1 - kanapki bez pieczywa a wraz z nim zasadę nr 1. Po 3. Najpierw picie czy jedzenie? Zdarzają się mamy i to znam z autopsji, które najpierw serwują kanapki - śniadanie, a dopiero(...)Zasada 2: Edukacja w poście: Śniadanie dla dzieci #2 - czas na gryzonie... Zasada 1: Dzieci jak mało kto jedzą oczami! w poście: Śniadanie dla dzieci #1 - kanapki bez pieczywa
Dieta Rozdzielna i Zdrowie2 młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku
KorniszonkiDużo i to bardzo dużo dzieje się ostatnio w wiewiórczym życiu. Remont w domu rozpoczął się od burzenia ścian, a przed nami jeszcze zmiana podłóg
Dzieje kuchennej Wiewiórysposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar i smak chleba. W przypadku, kiedy użyjemy mąki z wyższym typem pieczywo będzie ciemniejsze, ale tak samo smaczne. Ciekawa jestem jak poszło Piekarkom biorącym udział we wspólnym wypiekaniu. Do zobaczenia na Waszych blogach PAN RUSTICO przepis pochodzi z BBC Food – klik! tłumaczenie
Pieguskowa KuchniaDawno już nie brałam udziału w comiesięcznym wypiekaniu pieczywa u Amber . Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla Nas Magda z bloga Konwalie w Kuchni . Oryginalny przepis i dokładne instrukcje można znaleść na blogu Adama . Zachwyciłam się tymi bułkami chociaż nie wyszły mi takie jakie powinny być. Nie dodałam słodu pszenicznego, bo go zwyczajnie nie znalazłam w osiedlowych sklepach i przesadziłam
Pieguskowa KuchniaZapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli jest prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki musztardowym sosie przyjemnie wyrazista w smaku sałatka. Najlepiej smakuje, gdy dobrze schłodzona. Świetna z pieczywem, ale polecam ją również do pieczonego fenkuła. Pychotka Składniki: Warzywa: 2 świeże średnie ogórki 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 puszka fasoli czerwonej 1 łodyga selera naciowego 2 plastry cebuli(...)musztardy. Do drugiego naczynia wsypujemy pokrojone ogórki i cebulę, dodajemy kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy schłodzoną z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami lub koprem włoskim . Wspaniale nadaje się na lunch do pracy albo rodzinne przyjęcie. Smacznego! Artykuł Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plrozpocząć moją przygodę z dietą rozdzielną musiałem zrezygnować z kanapek z wędliną, serem białym i żółtym, jajkami itd... Otóż problem jest pozorny i można go rozwiązać szukając alternatywy dla pieczywa, a zarazem dla węglowodanów. Po skończonym rejsie w Chorwacji, czekając na autokar w marinie w Sukosanie, który jest dopiero o 21:30 musiałem coś jeść. Wcześniej przygotowałem sobie pojemnik(...)koniecznie musimy go przyprawiać. Układamy wędlinę, smarujemy np. majonezem i posypujemy posiekaną cebulką, szczypiorkiem lub pietruszką. Jedyne co pozostaje to rozkoszować się nową formą kanapek bez zapychającego jelita pieczywa (w szczególności pszennego). Myślę, że nie tylko ci, którzy dbają o zdrowie będą zadowoleni, również wszyscy Ci, którzy chcą schudnąć, a nie mogą rozstać się z kanapkami znajdą w tej metodzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowie