oliwek – świeża bazylia – ok. 60g sera pleśniowego koziego Przygotowanie: Ciabattę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Nacieramy pieczywo. Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy odsączone pomidory pokrojone w kostkę a następnie kozi ser pokrojony również w kostkę. Nasze bruschetty wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)funkcją grill (200 stopni) i zapiekamy ok. 5 minut aż pieczywo się zarumieni a ser się roztopi. Wyciągamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Artykuł Bruschetta z kozim serem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEszklanki mleka kokosowego Kilka łyżek soku z cytryny 3 łyżki kurkumy Pół łyżeczki curry Pół łyżeczki kminu Pół łyżeczki oregano Pół łyżeczki tymianku Na grzanki: 4 kromki ciemnego pieczywa Gruszka Kawałek sera pleśniowego Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krok 1 Umyj brokuła i całego, łącznie z pokrojonym cienko głąbem, zalej wodą, tak by przykryła całość. Zagotowuj pod przykryciem i gotuj(...)ściągnij z ognia, lekko ostudź a następnie zmiksuj na krem. Dolej 1/3 szklanki mleka kokosowego, ponownie zmiksuj. Przyprawi solą, pieprzem i cytryną według uznania. Krok 4 Zrób grzanki. Stostuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz z obydwu stron na rozgrzanej, suchej patelni. Pokrój gruszkę w plastry, a ser w kostkę i połóż na tosty. Wstaw do mikrofali i chwilę zapiecz całość
Niedzielny kucharzNie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników czy placków innego typu. My sami mamy domowe środowe naleśnikobranie czyli tylko nasza tradycję. W każdą środę popołudniu robię
Dzieje kuchennej Wiewiórybazę stanowi cukinia, ale nie brakuje w nich pachnących świeżych ziół, a całość jest całkowicie bezglutenowa – jeśli ktoś chce wiedzieć Burgery te zarówno pasują właściwie do każdego rodzaju pieczywa, jak i na imprezowy stół Polecam! Składniki: 2-3 cukinie (500 g) 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 garść świeżego szpinaku (około(...)dodajemy mąkę jaglana i ryżową, doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Dłońmi formujemy burgery i smażymy na rozgrzanym oleju aż będą zarumienione z obu stron. Podajemy w ulubionym pieczywie z ulubionymi warzywkami Smacznego! Artykuł Burgery z cukinii pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plZapowiada się dzisiaj upał nieziemski. W taki czas najbardziej na świecie lubię LODY! Odkryłam ostatnio metodę na zrobienie pysznych, kremowych lodów dosłownie z 4 składników. Wszystko
Dzieje kuchennej Wiewiórycebulka będzie złota. Do blendera wrzucić ugotowaną fasolę z 1/2 szklanki wody z gotowania fasoli, cebulkę bez przypraw, pokrojone drobno śliwki, sól i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Posmarować pieczywo, można przyozdobić kiełkami lub czarnuszką, ale najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. 1 porcja (+ kromka pieczywa) zawiera ok.: 86 kcal 5,50 g białka 1,4 g tłuszczu
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyhummus #ciecierzyca #sezam #pastakanapkowa #pieczywo #śniadanie #kolacja #kumin #tahini #oliwazoliwek #sokzcytryny Klasyczny hummus z ciecierzycy. Można go robić z różnymi dodatkami, które pewnie jeszcze pokaże na blogu, ale jednak nic nie wygra z tym klasycznym <3 Świetny zamiennik masła lub jako przegryzka do warzyw na imprezę. Składniki na 500 ml słoik: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej 2 łyżki(...)będzie miękka. Ciecierzycę z puszki odcedzić i zostawić wodę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Dodawać stopniowo wodę z ciecierzycy, żeby uzyskać gładką masę. 1 porcja (+ pieczywo) zawiera ok.: 210 kcal 40 g białka 12 g tłuszczu 198 g węglowodanów
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyBeza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
KorniszonkiNie zawsze robię zdrowe słodkości, czasem marzy mi się ciacho z kremem albo góra lukru. Tym razem było całkiem na odwrót i powstały słodkie kulki daktylowe
Dzieje kuchennej WiewióryKinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W
KorniszonkiMłody kalafior, curry, pyszne ziarna orkiszu... czego chcieć więcej na letni obiad czy kolację? Pomysł na tę sałatkę podpatrzyłam w Pistachio . Naprawdę warto ja przygotować szczególnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypożywienia. W czasie świąt Bożego Narodzenia, w wielu domach wciąż zajmuje najważniejsze miejsce. Ma swoją tradycję. Prawdopodobnie, współczesne dzielenie się opłatkiem w Wigilię jest zmodyfikowane, bowiem niegdyś dzielono się pieczywem obrzędowym. Wigilijne dzielenie się chlebem z rodziną, sąsiadami i ze zwierzętami podkreślało jedność świata. Domowe pieczenie chleba - dlaczego warto? Domowy wyrób chleba jest przede wszystkim zdrowszy niż zakup gotowego(...)kilkakrotnie niższy niż zakup gotowego produktu. Jednak cena świadomości, jaką mamy wiedząc co jemy, jest znacznie wyższa niż tych kilka zaoszczędzonych złotych. Dotyczy to każdego domowego wyrobu – nie tylko pieczywa. Sami decydujemy o tym, jakich składników i przypraw użyjemy, aby nasz chleb był smaczny, zdrowy i pozbawiony sztucznych konserwantów czy polepszaczy. Chleb przygotowany samodzielnie w domu zachowuje świeżość znacznie dłużej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNazwa mnie zachwyciła gdy przeglądałam ostatnio książkę Marty Dymek "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata". Swojskie składniki, dostępne na każdym straganie i lekka nutka orientu
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsa, makaronu czy kasz lub ryżu. Dodajcie ją do hamburgera czy kanapek na śniadanie! Pozostawiam już to do Waszego wyboru. Sos, który pozostanie na samym dnie najlepiej zebrać ulubionym pieczywem, najlepsze tu będzie włoskie oczywiście! Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą / 2 porcje Składniki: 1 średnia cukinia 1 duży pomidor 4 ząbki czosnku 1 kula mozzarelli 3 łyżki suszonego(...)posypujemy suszonym oregano oraz solą. Czynność powtarzamy. Polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez max. 15 minut. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki. Pozostały na dnia sos zbieramy za pomocą pieczywa (tak robią Włosi!), polecam ciabattę
Moja smaczna kuchnia