Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
KorniszonkiDziś jest piątek i na kolację przygotowałam pyszną pastę do pieczywa. Pasta rybna Składniki: Makrela wędzona - 2 szt masło - 2 łyżki cebula(...)Przygotowanie: Makrele dokładnie obrać z ości. Cebulę obrać i razem z masłem i rybą, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Pastą smarować pieczywo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusiwłoszczyzna z rosołu 1 pęczek, woda 1,5 litra, rosół 1 litr, przyprawa do flaków 1 opakowanie, masło 100 gram, mąka pszenna 2-3 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieczywo - ile potrzeba mięso z kury rosołowej, szponder obrać dokładnie z kości, wodę z rosołem zagotować, dodać obrane mięso, pokrojoną w kostkę włoszczyznę z rosołu wsypać opakowanie przyprawy do flaków, gotować(...)minut na małym ogniu masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotej zasmażki, dodać od razu do zupy, mieszać do zagotowania, wsypać również majeranek najlepiej smakują z pieczywem na dobry, sycący, rozgrzewający obiad - flaki bardzo lubię, ale dla odmiany zrobiłam a`la flaki z kury rosołowej, podstawa to dobra przyprawa do flaków i zasmażka..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzwartek, tłusty czy nie tłusty, nastał już kilka godzin temu. Jak wspomniałam Wam, w którymś z postów, dzisiaj nie smażę pączków, nie wycinam faworków. Dzisiaj
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo, bardzo dawno nie jadłam ryby a już łososia to w ogóle nie pamiętam kiedy. Na blogu Pistachio zobaczyłam jednak ostatnio przepis na zupę
Dzieje kuchennej WiewióryTłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie. I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :) Dlatego też weekend
Dzieje kuchennej Wiewióryminut. Sprawdzamy, czy potrzeba do smaku soli lub pieprzu. Gorący gulasz rozkładamy w miseczkach, posypujemy pokruszoną fetą, pociętymi listkami bazylii i natki. Podajemy od razu, gorący, w towarzystwie świeżego pieczywa. SKŁADNIKI 4 porcje, po ok. 400g każda porcja bez dodatków to 230kcal, 17g białka, 6g tłuszczu i 27g węglowodanów 1 litr rosołu – najlepiej mięsnego – drobiowego lub wołowego 400g puszka pomidorów(...)średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżka suszonej włoszczyzny sól pieprz natka, bazylia, grecka feta i pieczywo do podania
Karo in the Kitchensobie dzisiaj zafundowałam, a jutro planuję makaron, szpinak, grana padano i cieciorka-taka kombinacja smakowa. Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Składniki: 250 g młodego szpinaku 3 ząbki czosnku pieczywo np. ciabatta kawałek grana padano lub parmezanu sól, pieprz do smaku 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek(...)zacznie już ładnie pachnieć, porcjami dodajemy szpinak. Dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy objętość. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Pieczywo, najlepiej ciabattę, kroimy na kromki. Każdą grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej. Na ciepłych grzankach układamy szpinak z czosnkiem. Każdą bruschettę podajemy ze startym na wierzchu grana padano
Moja smaczna kuchniaPołączenie czekolady i orzechów ma w sobie coś magicznego. Od zawsze lubiłam orzeszki wszelkiej maści w polewanie z czekolady właśnie. Przepis na te ciastka
Dzieje kuchennej WiewióryDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
KorniszonkiPowroty z wakacji czy ferii bywają trudne. O dziwo tym razem od razu ruszyłam w wir rozpakowywania i prania a potem oddałam się sprzątaniu i działaniom
Dzieje kuchennej Wiewiórydużą ilością maku. Tak jak lubię. Przepis na paluchy jest bardzo prosty i nawet dziecko nie powinno mieć z nim problemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Świeże, pachnące domowe pieczywo skusi niejednego niejadka. Paluchy drożdżowe z makiem 4 szkl mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo
Pieguskowa KuchniaZapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej
słodkie i nie tylko historie kulinarnechwilę (około 5 minut), na małym ogniu, razem podsmażać. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka z kukurydzą podawać na ciepło, z ryżem (jak u mnie), kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Danie można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną, przed lub wraz z kurczakiem, cebulę czy paprykę(...)samej słodkiej/ostrej papryki w proszku, bazylię zastąpić ziołami prowansalskimi, a nawet dodać curry czy łyżkę koncentratu pomidorowego. Kurczaka należy podawać na ciepło z ryżem, kaszą (np. kuskus) czy pieczywem. W przypadku, gdyby w puszce z kukurydzą było bardzo mało zalewy, do sosu, wraz z całą zawartością puszki, można dodać około 1/2 szklanki zimnej wody. Piersi z kurczaka można zastąpić
Gospodyni Miejska