pieczywo - 17769 przepisów (strona:143/1185)

młoda kapusta duszona z boczkiem... 170

przykryciem dusić na średnim ogniu z 20 minut następnie bez przykrycia na większym ogniu wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać pokrojony koperek i wymieszać podawać z pieczywem lub z czym się lubi - młoda kapusta jest w naszym domu jak najczęściej przygotowywana i ze smakiem jedzona, lubimy i do ziemniaków, kaszy, pieczywa.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z powidłem i migdałami czyli poWeekendowe Łakocie odc.177 143

Czym pachniało Wasze dzieciństwo?  Moje kruchym ciastem i kotletami mielonymi, to chyba dwa smaki, które pamiętam najlepiej, jak zamknę oczy nawet czuję je gdzieś tam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 157

Upały sprawiają, że na nic nie mam siły. Dlatego też są czasem gdy preferuję przygotowywanie prostych sałatek, takich na zimno ale i na ciepło. W sobotnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapka drwala 125

wygrać samochód Nissan Juke, zestawy pięknych desek kuchennych oraz vouchery o wartości 1000 zł na rower lub inne zakupy w Decathlon. KaNAPKA drwala PRZYGOTOWANIE: 15 minut SKŁADNIKI: – pełnoziarniste pieczywo – Coppa baleron długodojrzewający – garść ostrych sałat: rukola, rukiew wodna lub musztardowiec – papryczki jalapeno Składniki sos: – 50 ml whisky – 25 g pikantnej musztardy dijon lub rosyjskiej(...)czerwony) PRZYGOTOWANIE: Do niewielkiego garnka dodaj wszystkie składniki sosu. Gotuj na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Sos powinien odparować mniej więcej 2/3 płynów. Na pieczywie połóż sałaty, baleron długodojrzewajacy Coppa, papryczki jalapeno. Do kanapki podaj sos whisky. Smacznego!     Artykuł Kanapka drwala pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Szakszuka z chorizo i chili / Chorizo chili shakshuka 158

chyba że w formie tostów z dużą ilością sera;)) a tutaj mamy jajka z płynnym żółtkiem, z warzywami i pikantną kiełbasą chorizo, za którą przepadam. Podana z chrupiącym pieczywem smakuje bosko. Można tutaj dodać też inne ulubione warzywa, np cukinię, jednak ja dodałam to co w tamtym momencie miałam pod ręką. Jeżeli tak jak ja zasmakujesz a w tego typu(...)wbij po jednym jajku. Przykryj i gotuj, aż białka się zetną ale żółtko wciąż będzie płynne, max przez 10 minut. Zdejmij z ognia i posyp kolendrą. Podawaj z chrupiącym pieczywem. Smacznego! English version Chorizo chili shakshuka (4 servings) Ingredients: vegetable oil for frying 1 r ed onion, diced 4 cloves g arlic, chopped 1 red bell pepper, seeded and chopped

karmelowy
Bułeczki pszenno-żytnie 169

ziaren. Mówię wam – śniadanie pełną parą! Bułeczki można przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i rano wyjąć na godzinę przed pieczeniem. W ten sposób w niedługim czasie mamy świeże pieczywo na śniadanie. Nikt nie zabroni w tym czasie wskoczyć jeszcze na chwilę pod ciepłą kołderkę :). Wyobraź sobie – wstajesz z łóżka, wkładasz bułeczki do piekarnika i wyciągasz cieplutkie, chrupiące(...)pachnące pieczywo. Masełko rozpływa się na przekrojonej, jeszcze ciepłej bułeczce a obok dopiero co ukręcona jajecznica ze szczypiorkiem. Zmysły wariują! Artykuł Bułeczki pszenno-żytnie pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Energetyczny koktajl malinowo-pomidorowy z płatkami owsianymi 120

zacząć od porządnego śniadania, które daje siłę na przetrwanie kolejnego, ciężkiego dnia. Takie śniadanie polecam szczególnie tym osobom, które czują się ciężko – tak jak ja – po zjedzeniu pieczywa z samego rana. Czujesz, że twój brzuch jest większy niż zwykle, od razu ważysz 2 kg więcej i nie masz na nic ochoty? Może spróbuj zamienić nawyk jedzenia pieczywa

Słodkie Gotowanie
Jaja zapiekane w awokado 127

czasie kawa i poranny relaks. Składniki (na 2 porcje): 1 awokado 2 małe jajka 2-3 plasterki surowego boczku sól i pieprz do smaku Do podania: tosty lub świeże pieczywo   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę, w której awokado będzie dobrze przytrzymywane przez brzegi formy – tak aby się nie przewracały, bo wtedy jajko się wyleje. Można też zrobić(...)piekarnika do zapieczenia na 15-20 minut, aż jajko się zetnie. Gotowe awokado od razu podajemy, w trakcie jedzenia doprawiamy sobie do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub chrupiącymi tostami. Powrót na górę

Smaczna Strona
Zapiekana cukinia z serowo-szpinakowym nadzieniem 132

serek grani oraz parmezan. Na wierzchu równie pysznie prezentuje się sos z bazylią – aby było szybciej można użyć gotowego, oraz podpieczona mozzarella. Do zjedzenia solo albo z dobrym pieczywem. Składniki (na 2 duże lub 4 małe porcje): 2 duże cukinie 400g mrożonego szpinaku 400g gęstego serka grani 3 czubate łyżki tartego parmezanu 2 kulki sera mozarella 2 ząbki czosnku(...)minut. Jeśli po 15 minutach ser jest jedynie rozpuszczony, a nie zarumieniony, włączamy na 5 minut opcję grill. Gotowe danie od razu podajemy. Można je podawać ze świeżym pieczywem, które moczymy w sosach powstałych podczas pieczenia. Powrót na górę

Smaczna Strona
Placki kokosowe z porzeczkami 159

Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony kalafior z ziemniakami i sosem tahini 171

Uwielbiam czas nowalijek, a Wy? Kiedy nadchodzi najbardziej czekam na młode buraczki a jeszcze bardziej na małe ziemniaczki!!! To danie zrobiłam jeszcze z tymi niekoniecznie polskimi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka bajka 122

tego, co już było, a co powraca, kiedy skosztujemy malinowego dżemu, herbaty z czarnego bzu, domowej drożdżówki z serem czy sernika. Takim smakołykiem jest też chałka jak bajka. Pieczywo z dzieciństwa. Pachnąca, puszysta, bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem czy z domową konfiturą, którą Agata przygotowuje z własnych

KulinarneImpresje.pl
Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy 167

tuczące. Takie zupełnie wiosenne i sprzyjające dbaniu o dobrą formę na wiosnę. Agata sugeruje, że jeśli ktoś jest na diecie redukcyjnej (trzymamy kciuki:)), to niech zrezygnuje z pieczywa. Jeśli zaś możemy sobie pozwolić na mączne dodatki, to wybierzmy na przykład do gulaszu bułki grahamki czy ślimaczki z siemieniem lnianym. Obie propozycje zresztą są wartościowymi dodatkami. Mięso z kurczaka można(...)przyprawy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 1 godzinę. Gulasz, który otrzymamy będzie miał formę zupy, więc przelewamy go do miseczek i serwujemy, najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Jeśli chcemy, aby nasz gulasz był bardziej gęsty, zdejmijmy pokrywkę i gotujmy nasz gulasz, na dużym ogniu przez kolejne 10 minut. Przepis na Dietetyczny gulasz z selerem naciowy w wersji

KulinarneImpresje.pl
Bajeczne brownie o smaku espresso czyli Słodki Czwartek odc.152 139

Jak to śpiewała Beata Kozidrak "pojawiasz się i znikasz...". Tak myślę o sobie i o Dziejach Kuchennej Wiewióry. Ostatnie dwa tygodnie były bardzo ciężkim doświadczeniem ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
kajzerki 118

Cześć :D Czasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie

Pieprzyć z Fantazją