pieczywo - 17769 przepisów (strona:137/1185)

ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 105

rosole. Kolorowa i pachnąca ziołami - tymiankiem, koperkiem i szczypiorkiem. Jakie dodatki do zupy z brokułów. Zupę brokułową można podać na wiele sposobów. Najczęściej podajemy ją z chrupiącym, świeżym pieczywem, gęstą śmietaną i serkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa(...)solą oraz pieprzem. Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym serem, posiekanym szczypiorkiem, dodajemy śmietanę i od razu podajemy. Dodatkiem do zupy brokułowej mogą być także grzanki, świeże, chrupiące pieczywo, posiekany koperek, natka pietruszki, serek topiony o neutralnym smaku (np. śmietankowy), ryż lub ugotowany makaron. Fantastycznym dodatkiem do zupy brokułowej z ziemniakami są także niewielkie pulpeciki z indyka Przygotujecie

Moja Książka Kucharska
Pasta z wędzonej makreli 114

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy

Korniszonki
Chleb marchwiowy na zakwasie w październikowej piekarni i "Biegając boso" 141

razem wybrałam orkiszową. Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki orkiszowej (typ 630) + czubata łyżka do podsypania (zmieniłam mąkę pszenną typ 720 na orkiszową, bo wolę pieczywo orkiszowe) 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi* 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika 1 łyżka nasion kminku Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik(...)dźwięk. Zostaw do ostygnięcia. * ilość soku zależy od wielu czynników, m. in. wilgotności mąki i wilgotności powietrza w dniu wyrabiania ciasta Tym razem razem z chlebem piekłam buraki, więc pieczywo upiekło mi się jak z parą i musiałam potem (po wypuszczeniu pary) jeszcze dopiekać ok. 10 minut. Chleb marchwiowy na zakwasie wypiekali autorzy blogów: Ostatnie dni spędziłam na lekturze książki

Weekendy w domu i ogrodzie
GULASZOWA PO MOJEMU 156

wody 500 g mięsa wołowego gulaszowego 200 g warzyw mrożonych dowolnych Przyprawy: sól,pieprz,papryka mielona,liść laurowy mielony ,oregano Mąka do panierowania mięsa Olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo:pieczywo PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję i kroję na małe kawałki. Otaczam w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładam mięso, smażę ze wszystkich stron kilka chwil tak by pory się pozamykały. Doprawiam(...)wody a następnie całość przelewam do garnka z mięsem. Dolewam pozostała ilość wody. Dodaję warzywa i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Podaję z pieczywem

Gotowanie Patki
Tradycyjny tatar wołowy 117

łyżka oleju – sól, pieprz – 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone – pół cebuli – kapary – ewentualnie marynowane grzyby – pieczywo i masło do podania Przygotowanie : Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do mięsa dodaj jedno żółto, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz (do smaku). Wyrób mięso za pomocą(...)obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku – pierogi z kaszą gryczaną – zupa krem

nietylkopasta.pl
Pasta jajeczna z awokado 107

podstawowy przepis na pastę jajeczną z awokado. Możesz podać ją jako sałatkę lub pastę do pieczywa. W przypadku sałatki jaja powinny być pokrojone w grubszą kostkę, tak aby tekstura się zgadzała. Ja natomiast uważam tylko jedną formę zjedzenia pasty jajecznej – nałożyć grubą warstwę na ulubione, świeżutkie pieczywo i jeść przez cały dzień. Tak, nareszcie da się wyczuć jesień

Słodkie Gotowanie
Orientalna zupa dyniowa. Dieta szybka przemiana - faza I i III 178

zrobi chce się powtarzać, powtarzać i powtarzać. Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Tym razem wersja wzbogacona o orientalne przyprawy: imbir, kumin i curry. Podana z domowymi grzankami z orkiszowego pieczywa pełnoziarnistego. Wprost idealne jesienne i sezonowe danie w diecie przyspieszającej metabolizm. W I fazie diety zupę podajemy bez dodatku mleka kokosowego, w III fazie z mlekiem kokosowym, lecz bez dodatku(...)przykrył warzywa i gotować do miękkości około 20-25 minut zblendować warzywa. Dolać mleko kokosowe, sok z cytryny, dosolić i wyregulować gęstość zupy ewentualnie dolewając bulionu z kromek pieczywa odkroić skórki, następnie pokroić w małą kostkę. W I fazie diety podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia, w III fazie diety podsmażyć grzanki na oleju sezamowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegański chlebek bananowy z rumowymi śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.160 175

Moja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Do wyboru, do koloru czyli Kolejna porcja slodkosci :) 163

Kochani! Miałam miły domowy weekend i upiekłam trochę smakołyków. Wrzucam poniżej kilka zdjęć. Dajcie znać w komentarzach na co byście mieli ochotę i przepis, na który

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowo-różane 151

Ciasto czekoladowe znane jest w wielu wariantach. Ten przepis to połączenie mocnego smaku czekolady z nutą róży. To prawda, ciasto jest dość ciężkie i wilgotne, ale

Korniszonki
Salatka z kuk kusu perlowego z brokulem 119

Zamilkłam prawie na dwa tygodnie ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie! Córcia zachorowała a poza tym nawarstwiły mi się różne sprawy. Za to przygotowałam wspaniałą

Dzieje kuchennej Wiewióry
O ksiazkach i Cytrusowe babeczki biszkoptowe z czekolada czyli Slodki Czwartek odc. 172

Czy też macie tak, że jakaś super książka Was bardzo mocno inspiruje ale po jakimś czasie trafia na półkę i trochę o niej zapominacie a potem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiewióra pyta! Nowości czyli do wyboru, do koloru ;) 158

Wpadam niespodziewanie i mam do Was pytanie: na co przepis chcielibyście w pierwszej kolejności? do wyboru sałatka z perłowego kus kusu z brokułem, kasza gryczana z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wokół stołu – jak to ugryźć – raki, owoce morza, kawior 165

mamy dwie szkoły Pierwsza z nich mówi, że każdy z biesiadników nabiera maleńką porcję kawioru, najlepiej za pomocą łyżeczki z masy perłowej lub rogu, a następnie nakłada na kawałeczek pieczywa lub blina i wkłada do ust. Nie rozsmarowując. Druga z kolei mówi o nabraniu malutkiej porcji kawioru, umieszczeniu go na swoim talerzyku, skropieniu kroplą soku z cytryny i dopiero wtedy(...)nałożeniu na kawałeczek tosta (z masłem lub bez). Dopuszcza się również zjedzenie kawioru prosto z talerzyka przegryzając pieczywem, ale jest to jakieś takie mało eleganckie. Zachęcam także do przeczytania innych artykułów z cyklu #jaktougryźć i #wokółstołu: WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – SUSHI WOKÓŁ STOŁU – JAK TO UGRYŹĆ – GRILL Bon apetit

Kate's Kitchen
Knedle ze śliwkami na sposób mojej mamy 180

Knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami, najlepiej węgierkami, to smak mojego dzieciństwa. Te knedle zawsze „wychodziły”. Ciasto zawsze było delikatne, miękkie i nie przytłaczało smaku śliwek

Korniszonki

Proponowane wyszukiwania