Jeszcze jedna babka - wyjątkowa, prawdziwie świąteczna. Bez masła, margaryny, czy oleju, za to z serkiem mascarpone oraz białą czekoladą. Można też dodać do niej posiekaną gorzką
Arabeska waniliowaPo świątecznym objadaniu się przy suto zastawionym stole oraz poświątecznym rozleniwieniu warto teraz trochę się poruszać ;-) Zwłaszcza, że wiosna już chyba na dobre u nas zagościła
Arabeska waniliowaStefanka na herbatnikach, z kremem czekoladowym, oblana polewą również z czekolady. Ciekawie wygląda, nie wymaga pieczenia i z pewnością posmakuje każdemu, no bo któż nie lubi
Arabeska waniliowaPiękną i wyjątkowo ciepłą mamy wiosnę w tym roku, ale zanim na dobre zacznie się sezon owocowy (mam na myśli ten w ogrodzie, a nie na
Arabeska waniliowaKakaowe ciasto biszkoptowe, przełożone kremem śmietankowym, z bananami zatopionymi w galaretce cytrynowej, z dodatkiem wyrazistego akcentu w postaci dżemu z czarnej porzeczki. Wszystko to tworzy razem
Arabeska waniliowaKruche, dwukolorowe ciastka, uformowane na kształt motyla, a ich wykonanie wcale nie jest trudne. Z pewnością przypadną do gustu naszym pociechom. I to nie tylko ze
Arabeska waniliowaKruche ciasto, truskawki i budyń. To połączenie dosyć znane i lubiane, ale mnie osobiście zaintrygował ten budyń mleczny. Powiecie pewnie: no przecież każdy budyń jest mleczny
Arabeska waniliowaPrzepis ten powstał na prośbę jednej z czytelniczek. Oryginału nigdy nie próbowałam (kombinowałam na podstawie zdjęcia i opisu), więc nie wiem na ile udało mi się
Arabeska waniliowaMiękkie, półkruche ciasto z czarną porzeczką w środku i kokosową pianką na wierzchu. Samo ciasto najpierw uciera się, a dopiero potem zagniata i chłodzi. To właśnie
Arabeska waniliowaChleb z Vermont na zakwasie według receptury Jeffreya Hamelmana. Pszenny, z małą domieszką mąki żytniej. Z chrupiącą skórką i wilgotnym, sprężystym wnętrzem. Doskonały. Z podanego przepisu
Arabeska waniliowaProste i szybkie w przygotowaniu ciasto z dodatkiem coli, tym razem na oleju (wersję z masłem podawałam tutaj ). Wśród składników nie musi być coca-cola, wystarczy
Arabeska waniliowaKruche, waniliowe ciastka z cukrem na wierzchu. Bezproblemowe. Zagniecione ciasto na początku jest miękkie, ale nie klejące, przyjemne do wyrabiania. Po schłodzeniu tężeje, więc nie należy
Arabeska waniliowaCiasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne ! Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba
Arabeska waniliowaProste i szybkie ucierane ciasteczka z jabłkami. Mięciutkie w środku, z lekko chrupiącymi brzegami, po prostu pyszne ! Podałam składniki na małą porcję, czyli na jedną blachę
Arabeska waniliowaProste, kruche ciasto z dżemem. Porcja jest na dużą blachę, ale placek wychodzi całkiem cienki, więc raczej szybko powinien zostać skonsumowany. Wiem to po swojej rodzince
Arabeska waniliowa