To ciasto pochodzi ze Szwecji i w oryginale robi się je tylko z rabarbarem. Ja natomiast połowę zastąpiłam truskawkami, więc w mojej wersji wyszło takie nie
Arabeska waniliowaOrzeźwiające ciasto z porzeczkowym nadzieniem i przypieczonym, kokosowym wierzchem. Już same porzeczki nadają kwaskowego, wyrazistego smaku (zwłaszcza czarne), dlatego użyłam do nich słodkiego dżemu truskawkowego zamiast
Arabeska waniliowaUcierane ciasto z owocami, do którego można wykorzystać zalegające w lodówce białka :-) Do tego ciasta najlepiej użyć mieszanki owoców jagodowych, ja jednak wykorzystałam agrest, który udało
Arabeska waniliowaJako, że mamy lato w pełni, a najpopularniejsze o tej porze roku są desery mrożone, zatem zapraszam na lody. Nie będzie to jednak lodowa receptura, a
Arabeska waniliowaInna nazwa tego (lub bardzo podobnego) ciasta to wiśniowa chmurka albo... zemsta teściowej. Ta ostatnia nazwa to zapewne od niedokładnie wydrylowanych wiśni, których pestki omalże nie
Arabeska waniliowaPo przerwie zapraszam na kolejne ciasto z dodatkiem wiśni, tym razem czekoladowe z masą twarogową. Owoce jednak nie muszą być w tym przypadku świeże (mogą być
Arabeska waniliowaSezon wiosenno-letni rozpoczęłam od rabarbaru. Potem były truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest... I tak przerabiając po kolei różne sezonowe owoce (i warzywa) doszłam do śliwek. Kojarzą
Arabeska waniliowaCiasto z cukinią robiłam już w kilku wersjach, ale każda z nich była czekoladowa albo przynajmniej korzenna, czyli też w ciemnym kolorze. Tym razem więc postanowiłam
Arabeska waniliowaPrzepis ten pochodzi z USA i podobno powstał w latach czterdziestych ubiegłego stulecia. W tym czasie trudno było dostać składniki do ciasta takie jak jajka, mleko
Arabeska waniliowaJeśli lubicie batoniki Kinder Country, to ich domowa wersja także powinna Wam posmakować. Co prawda nie jest to wierna kopia oryginału, ale smak jest bardzo zbliżony
Arabeska waniliowaPrzy okazji tego wpisu wspomniałam, że mam ochotę na wersję z malinami... Nawet nie spodziewałam się, że tak szybko nadarzy się okazja. Po prostu nie mogłam
Arabeska waniliowaPrawdziwie jesienny wypiek - z dodatkiem marchewki, cukinii, jabłek i orzechów. Sycące, wilgotne i aromatyczne. Do tego bardzo proste w wykonaniu i szybkie, ale dopiero od momentu
Arabeska waniliowaKiedyś piekłam już ciasto z burakami, więc dodatek tego składnika nie jest dla mnie zaskoczeniem, choć dla wielu z Was zapewne jeszcze tak. I z myślą
Arabeska waniliowaKilka lat temu na pewnym przyjęciu miałam okazję jeść takie oto ciasto (lub podobne, bo już dokładnie nie pamiętam smaku). Wiem jednak, że bardzo mi posmakowało
Arabeska waniliowaProsty chleb na drożdżach z wyjątkowo chrupiącą skórką. To głównie ze względu na tę właśnie skórkę postanowiłam wypróbować ten przepis. Co w niej takiego niezwykłego ? Otóż
Arabeska waniliowa