pieczywo - 17769 przepisów (strona:134/1185)

Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał 7295

talerzu. Ogórek z wędzonym łososiem: ogórek szklarniowy, łosoś wędzony w plastrach, opakowanie ricotty, opakowanie serka kanapkowego, ząbek czosnku, kapary, świeży koperek. Kto powiedział, że kanapka umieszczona musi być na pieczywie? Spróbujcie użyć ogórka – idealnie nadaje się na przekąski. Jest cudownie chrupiący, wilgotny, a jego naturalna słodycz świetnie pasuje np. do słonawego wędzonego łososia. Taka przekąska jest pyszna i bardzo(...)rzodkiewka, szpinak, salami, ulubione warzywa. Imprezowe kanapeczki powinny być nieduże (na jeden, dwa kęsy) i zróżnicowane (przecież każdy lubi coś innego). Do tego fajnie jak są kolorowe. Zamiast tradycyjnego pieczywa spróbujcie użyć razowego pumpernikla. Dostaniecie go wszędzie, a jako podstawa do kanapeczek i koreczków jest niezastąpiony. Pumpernikiel ma dużo błonnika – nasi goście powinni być najedzeni. Krojąc kromkę na małe

Poezja smaku
Najlepsze i sprawdzone przepisy z mleka 114

podaniem, skropić zupę oliwą truflową.   Pudding chlebowy   W kuchni lubię łączyć przyjemne z pożytecznym. Dlatego uwielbiam przyrządzać Pudding chlebowy. Można go przygotować z czerstwego pieczywa, które się nie zmarnuje. A sama potrawa jest cudownie smaczna.   Składniki :   1 chałka, może być czerstwa 700 ml ZIMNEGO MLEKA 2% od Robico 3 jajka(...)łyżka masła szklanka rodzynek   Przygotowanie:   Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Do dużej miski wlej mleko, dodaj chałkę pokrojoną w 3 cm kostkę. Dociśnij pieczywo ręką, aby wchłonęło mleko. W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Wlej mieszaninę do namoczonej chałki, delikatnie wymieszaj. Formę do zapiekania posmaruj miękkim masłem. Wlej

kuron.com.pl
Cebula z olejem lnianym 242

oleju lnianym (z siemienia) doprawiona solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nic dodać nic ująć! Cebula drobno posiekana z olejem lnianym – danie Wigilijne Danie maczane i podawane z pieczywem. Prostota, smak i zdrowie w jednej miseczce. Zapraszam na mój smak dzieciństwa podczas Wigilijnej kolacji. SKŁADNIKI: 2 średnie cebule 3/4 szklanki oleju lnianego sól i świeżo zmielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE(...)Cebulę obieram i drobno siekam w kostkę. Układam w miseczce i posypuję lekko solą, mieszam, odstawiam na chwilę, by cebula zmiękła. Wlewam olej, przyprawiam jeszcze i mieszam. Podaję do pieczywa. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Muffiny warzywne 129

formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję wykorzystanie ich jako pieczywa i po przekrojeniu nafaszerowanie ulubionymi składnikami jak kanapkę. Muffiny warzywne to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Gotowe w mniej niż 40 minut i maksymalnie proste w przygotowaniu. [foodiepress] [hide] Muffiny(...)formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Muffinami możemy zajadać się w wersji saute, jednak ja proponuję wykorzystanie ich jako pieczywa i po przekrojeniu nafaszerowanie ulubionymi składnikami jak kanapkę. [/hide] Artykuł Muffiny warzywne pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Korzenny placek z jablkami poWeekendowe Lakocie odc.184 168

Jesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Uitsmijter 253

wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i sera. Nie należy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech(...)również będzie dla Was inspiracją do poszukiwania własnego „idealnego” połączenia składników jak i metod przygotowania. Takie kanapki mają bowiem też np. swoje wersje zapiekane, gdzie składniki układa sie na pieczywie i umieszcza na pewien czas w piekarniku. P.S. Dla nieznających języka niderlandzkiego, coś ok. 1 sekundy instruktarzu jak słowo „uitsmijter” poprawnie wymówić: Uitsmijter 2017-08-19 18:14:02 Uitsmijter

Kulinarna Pokusa
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 210

krwi. Awokado jest bardzo często wykorzystywane w wielu przepisach dla osób będących na diecie. Przepis na to pyszne śniadanie oraz listę składników znajdziecie poniżej. Składniki (2 tosty) 4 kromki pieczywa tostowego awokado 1 ząbek czosnku 3 jajka 1/4 szklanki mleka sól pieprz dodatkowo np. pomidorki koktajlowe masło Przepis na tosty francuskie z awokado i jajkiem Kupując awokado sprawdźmy aby było(...)miękkie. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Do miąższu z awokado dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pieprzu i rozgniatamy całość widelcem. Na kromce pieczywa tostowego układamy pastę z awokado, przykrywamy drugą kromką i delikatnie dociskamy. W miseczce roztrzepujemy jajko wraz z mlekiem. I maczamy w nim tosty. Tosty smażymy na rumiany kolor na odrobinie masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pstrąg w towarzystwie sałatki 136

proste i szybkie kolacje. Wędzony pstrąg sałatkowy jest dobrą alternatywą dla łososia. Jest dużo tańszy, a w smaku nie ustępuje łososiowi. Do tego kolorowa sałatka lub ciemne pieczywo z masełkiem i niczego więcej mi nie trzeba :)  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)pokruszyć ser feta. Obok ułożyć oliwki. Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę. Obok wyłożyć rozdrobnionego pstrąga i skropić sokiem z cytryny. Danie można podawać solo lub z ciemnym pieczywem lub czosnkowymi grzankami

Kulinarne przemyslenia
Tarta maslana, czekoladowo-karmelowa czyli Slodki Czwartek odc. 164 121

Za oknem szaro zaczął się dzień, smog to czy mgła, nie wiem, nie widać nic, nie ma czym oddychać. Taki dzień jest idealny do tego by

Dzieje kuchennej Wiewióry
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 252

najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego sosu. Jak zrobić domowy pasztet wieprzowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki(...)pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Upieczony pasztet studzimy i schładzamy. Najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach w lodówce. Pasztet podajemy z pieczywem, korniszonami, musztardą lub sosem chrzanowym. Smacznego :) Zobacz przepis na doskonały pasztet drobiowy> >> Przepis zawiera lokowanie produktu. Salaterka z suszonymi grzybami oraz talerzyk z kanapką z pasztetem Ambition

Moja Książka Kucharska
JAJECZNICA NA MAŚLE 95

Jajecznica na maśle fot. Moja Książka Kucharska Jajecznica na maśle. Cudowna, delikatna i kremowa jajecznica na maśle. Najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanego koperku z chrupiącym pieczywem i pomidorkami. Idealny początek dnia. Jak zrobić jajecznicę na maśle? Przygotowanie idealnej jajecznicy wcale nie musi być trudne. Prosty przepis na pyszną jajecznicę, którą z powodzeniem zrobicie w domu. Wypróbujcie mój przepis(...)ogniu). Co jakiś czas przemieszać drewnianą szpatułką i nie dopuścić, aby jajecznica zbytnio ścięła się od spodu.     Gotową jajecznicę wyłożyć na talerze, udekorować kiełkami. Podawać ze świeżym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi. Jajecznicę można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym, czerwoną, mieloną papryką lub curry.  do masy jajecznej możemy również dodać: cebulę, obraną, pokrojoną w drobną kostkę

Moja Książka Kucharska
Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne 497

zalewie cytrynowej to propozycja do słoika – najpiękniej się w nim prezentują. Możemy przygotować je nawet 4 dni wcześniej. Są delikatne i orzeźwiające. Idealne do podania z ciemnym pieczywem. Śledzie w sosie musztardowym są bardziej wyraziste, dobrze doprawione i pięknie się prezentują. Znikają jako pierwsze. Najlepsze do białego pieczywa. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem to smak tradycji

Poezja smaku
Sałatka ze szpinaku z fetą i boczkiem 168

dziękuję bardzo :) Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego * 10 dkg boczku wędzonego * ok. 10 dkg sera typu feta * kilka suszonych pomidorów w zalewie * pieczywo na grzanki albo gotowa bagietka czosnkowa Składniki na sos: * 5 łyżek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego * 1 łyżka majonezu * 2 ząbki czosnku * natka pietruszki (opcjonalnie) Majonez i jogurt połączyłam i dodałam(...)produkty. Fajnie jest również sosem polewać wyłożoną na talerzyk sałatkę. To już kwestia upodobania :) Sosu ani sałatki nie soliłam. Wystarczająco dużo soli ma ser a nawet boczek. Miałam gotowe pieczywo czosnkowe i pokroiłam je na drobne kromki. Rozgrzałam tłuszcz na patelni co pozostał po smażeniu boczku i podpiekłam kromki na rumiano z każdej strony. Tak przygotowane grzanki były dodatkiem

Pieprzyć z Fantazją
KARITHOPITA CZYLI GRECKIE CIASTO ORZECHOWE 121

wakacyjnych chwil? Prócz zdjęć te chwile przypominają mi potrawy przygotowane w domu. W Grecji bardzo popularnym ciastem na Boże Narodzenie jest Karithopita czyli orzechowe ciasto na bazie wysuszonego pieczywa i z nutą przypraw korzennych. Ciasto dzięki cynamonowi goździkom i gałce muszkatołowej w smaku przypomina piernik. Ciasto zamiast mąki posiada posiekane orzechy oraz pokruszone pieczywo czerstwe. Ciasto jemy ze słodki syropem

Kuchnia w oparach