pieczywo - 17769 przepisów (strona:163/1185)

Uitsmijter 222

wnikając zbyt głęboko w językowe niuanse, w Holandii słowem uitsmijter określa się m.in. rodzaj kanapki składającej się z pieczywa, sadzonego jajka, szynki (lub bekonu) i sera. Nie należy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech(...)również będzie dla Was inspiracją do poszukiwania własnego „idealnego” połączenia składników jak i metod przygotowania. Takie kanapki mają bowiem też np. swoje wersje zapiekane, gdzie składniki układa sie na pieczywie i umieszcza na pewien czas w piekarniku. P.S. Dla nieznających języka niderlandzkiego, coś ok. 1 sekundy instruktarzu jak słowo „uitsmijter” poprawnie wymówić: Uitsmijter 2017-08-19 18:14:02 Uitsmijter

Kulinarna Pokusa
Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 175

Remont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta.  Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z liści kalafiora 108

Głąb można zetrzeć na grubych oczkach, powstaną pyszne placki ;) A tu liście…mega <3 Składniki liście z jednego dużego kalafiora 100 g słoniny 1 łyżka masła chili pieczywo sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Liście kalafiora płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą (1,5 l), dodajemy masło i gotujemy do miękkości(...)Następnie studzimy i blendujemy. Podgrzewamy. Słoninę kroimy na cienkie plasterki i na wolnym ogniu prażymy. Zupę do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Podajemy ze świeżym pieczywem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Bruschetta z pomidorami 158

więc kryje się za tą nazwą? Otóż bruschetta jest to grzanka skropiona oliwą i podana z pomidorami. Nic bardziej prostszego, prawda? Do przygotowania bruschetty lepiej użyć jasnego pieczywa typu ciabatta lub bagietka w stylu rustykalnym (nie kupujcie bagietki z "waty", są zbyt miękkie). Świeże słodkie pomidory, esencjonalna oliwa i aromatyczne listki bazylii dopełniają całość i już w niecałe 10 minut(...)pomidory 1 mała czerwona cebula ząbek czosnku oliwa sól morska pieprz czarny świeżo mielony garść listków bazylii łyżka startego parmezanu Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można je również podpiec w piekarniku (ok 5 minut  w temp. 220stC). Grzanki skropić oliwą. Pomidory sparzyć

Obiad gotowy
Pieczony camembert z czosnkiem i rozmarynem 154

lekko ziemisty, grzybowo-słodki smak zapieczonego sera. Pieczony camembert to najszybsze serowe fondue – nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Jedyne, co tak naprawdę musicie zrobić to zakupy – ser, zioła, czosnek, pieczywo na grzanki i odpowiednie wino albo szampan (o tym na końcu wpisu).   Ser Le Rustique można piec w drewnianym pudełku w którym go kupujemy – ser wyjmujemy z pudełka(...)aromatyczne.   W czasie gdy ser się piecze szykujemy talerze i grzanki – czerstwą bagietkę kroimy na cienkie kromki, spryskujemy oliwą i posypujemy delikatnie solą czosnkową. Grillujemy lub tostujemy pieczywo na chrupko. Grzankami wybieramy rozpuszczony, płynny ser ze środka pleśniowej skórki. Podajemy ser od razu po wyjęciu z pieca – gorący i rozkosznie płynny, razem z grzankami i owocami. Czym popić

Karo in the Kitchen
Przystawka do wina wg diety rozdzielnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. 126

dodatków... Na jeden z ulubionych zestawów natrafiłem w Skradinie w konobie u "Babci Anki" inni znają tą winiarnie pod nazwą "Czarnej wdowy". Do wina (rakij też) babcia podawała zawsze: pieczywo Pršut (szynka suszona) żółty ser posiekaną cebulę i oliwki Moja przygoda ze skipperowaniem w Chorwacji zbiegła się z wdrażaniem diety rozdzielnej , więc na ile mogłem praktykowałem podstawowe przykazanie. W pierwszej(...)kolejności z zestawu wypadło pieczywo i tak przez wiele lat, kiedy pojawiałem się w Skradinie moja przystawka wyglądała tak: Pršut (szynka suszona) żółty ser posiekana cebula i oliwki Kiedy wracałem do Polski i miałem ochotę to często zastępowałem Pršut innymi suchymi wędlinami np. kabanosami. Cóż świat się zmienia, a wraz z nim niektórzy ludzie, ich zasady, poglądy, sposoby myślenie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
DIETETYCZNA PASTA Z MAKRELI + FILMIK 126

Pasta z makreli z dodatkiem twarogu i warzyw jest pastą bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. W dodatku jest dietetyczna i lekka. Najlepiej jeść ją z ciemnym pieczywem lub plackami otrębowymi.  SKŁADNIKI :  1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 mała papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku 200 g chudego twarogu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duża łyżka ostrego ketchupu(...)dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.  Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego.                 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki na kefirze z boczkiem i słodkim sosem orzechowym i muzyczka 173

Gipsowy pył pomału opuszcza nasze mieszkanie, ściany zmieniają kolory i choć rzeczy nadal mieszkają w pudłach i wszystko stoi na głowie zaczyna być widać efekty... Remont

Dzieje kuchennej Wiewióry
Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów 205

anchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli w sam raz na obiad lub kolację o tej porze roku. Przyrządzając sałatkę wykorzystajcie kromki czerstwego pszennego pieczywa typu włoskiego: np. ciabattę, rustykalne bagietki. Polecam dodatkowo podpiec je w piekarniku lub tosterze, żeby pod wpływem soku nie nasiąkły zbyt szybko i nie stały się papkowate. Moja panzanella(...)garść bazylii, szczypta soli, oliwa oraz ocet winny. Prawdziwy smak włoskich wakacji. Kto wie, czy jutro znów jej nie popełnię;) Składniki (na 3-4 porcje): 200g ciabatty lub innego pieczywa + łyżka oliwy 700g pomidorów (różne odmiany i kolory) 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 łyżka kaparów lub kaparowych jabłuszek 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego octu winnego 5 łyżek oliwy

Obiad gotowy
Śniadanie dla dzieci #3 - Czy dzieci mogą jeść muchomory? 162

Kolejna inspiracja posiłku dla dzieci wg diety rozdzielnej i nowa zasada. Pierwszy post z cyklu: "Śniadania dla dzieci" znajdziecie pod linkiem: Śniadanie dla dzieci #1 - kanapki bez pieczywa a wraz z nim zasadę nr 1. Po 3. Najpierw picie czy jedzenie?     Zdarzają się mamy i to znam z autopsji, które najpierw serwują kanapki - śniadanie, a dopiero(...)Zasada 2: Edukacja w poście: Śniadanie dla dzieci #2 - czas na gryzonie... Zasada 1: Dzieci jak mało kto jedzą oczami!  w poście: Śniadanie dla dzieci #1 - kanapki bez pieczywa

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami 324

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku

Korniszonki
Sałatka z soczewica w roli głównej, z burakami i bryndzą 150

Dużo i to bardzo dużo dzieje się ostatnio w wiewiórczym życiu.  Remont w domu rozpoczął się od burzenia ścian, a przed nami jeszcze zmiana podłóg

Dzieje kuchennej Wiewióry
PAN RUSTICO 97

sposób powstały u mnie dwa cudne bochenki chleba hiszpańskiego. Wiem już, że rodzaj mąki nie wpłynął na rozmiar i smak chleba. W przypadku, kiedy użyjemy mąki z wyższym typem pieczywo będzie ciemniejsze, ale tak samo smaczne. Ciekawa jestem jak poszło Piekarkom biorącym udział we wspólnym wypiekaniu. Do zobaczenia na Waszych blogach PAN RUSTICO przepis pochodzi z BBC Food – klik! tłumaczenie

Pieguskowa Kuchnia
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza 117

Dawno już nie brałam udziału w comiesięcznym wypiekaniu pieczywa u Amber . Przepis do lipcowej Piekarni wybrała dla Nas Magda z bloga Konwalie w Kuchni . Oryginalny przepis i dokładne instrukcje można znaleść na blogu Adama . Zachwyciłam się tymi bułkami chociaż nie wyszły mi takie jakie powinny być. Nie dodałam słodu pszenicznego, bo go zwyczajnie nie znalazłam w osiedlowych sklepach i przesadziłam

Pieguskowa Kuchnia
Śniadaniowe bułeczki 125

Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie