pieczywo - 17769 przepisów (strona:163/1185)

Pain perdu - tosty francuskie 182

Przepyszna propozycja śniadaniowa na weekend, miękkie w środku, chrupiące z wierzchu kromki drożdżowego pieczywa, unurzanego w jaku, mleku i soku ze świeżej pomarańczy, z dodatkiem cynamonu ostatecznie usmażonego na maśle, daje poczucie rozkoszy podniebieniu, i spokój ducha o poranku. Pain perdu robi się tylko z drożdżowego pieczywa i najbardziej do tego nadaje się chałka, przynajmniej dwu dniowa, świeża się

Słodki Kompromis
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 182

nawet kulami śmieciulami. Jest to kwintesencja tematu warsztatów. Deser, który powstał właśnie z odpadków i zwrotów powstających w piekarniach i cukierniach, który szybko podbił serca konsumentów.  Składniki: - nieświeże pieczywo - margaryna - kakao - cukier - aromat do ciasta o ulubionym smaku, ale polecam rumowy, za to połączenie migdałów i pomarańczy też dało radę :) - bakalie Wykonanie: Generalnie wszystko ze sobą miksujemy, a potem(...)lepimy kulki :) ale polecam zacząć od pieczywa. Potem możemy dodawać porcjami margarynę z cukrem, na zimno, albo roztopione w garnku. Po każdej porcji miksujemy i patrzymy czy o taką konsystencję nam chodzi. Jeszcze tylko dodatki smakowe i lepimy kulki. Mogą być to ziemniaki młode i małe kulki, albo stare o pokaźnych rozmiarach. Kształt dowolny. Podczas swoich wojaży kulinarnych widziałem nawet

Kryzysowa Książka Kucharska
Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy 192

próbował tego dania to szczerze polecam. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dahl wyśmienicie smakuje z dodatkiem chlebka Naan lub z zwykłym pieczywem.  Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, pomidory 4 szt, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, koncentrat 4 łyżki, kmin Rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, garam masala pół łyżeczki(...)mieszamy. Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy koncentrat. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią gotow ą  potrawę. Podajemy z chlebkiem Naan lub z dowolnym pieczywem

kulinarne odsłony pati
Czarne sezamki czyli Czwartkowe Slodkosci odc.120 194

Uwierzycie, że do wczoraj nigdy nie jadłam czarnego sezamu? jakoś mi było z nim nie po drodze a raczej z zakupem tych ślicznych czarniutkich ziarenek. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 189

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami czy poWeekendowe Lakocie odc.143 178

Piję kawę zjadając ostatnie kawałki ciast, pożarłam też dzwonka śledzia, które ostały się na dnie słoika. Za oknem wieje wiatr przynoszący niepokój a ja czytam książki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki orkiszowo-owsiane 197

Pomysł na te bułki powstał przypadkiem. Czasami zdarza mi się jeść pieczywo ze sklepu. Staram się piec samemu, ale wiecie jak jest... Nie zawsze ma się czas, siły, czy ochotę. Więc właśnie... Ania (która zapewne częściej będzie się przewijała w blogowych opowieściach) w jednej z piekarni kupiła bułki i mówi, że takie pyszne są, że jej ulubione. Że kompletnie(...)drodze tam, ale jeździ specjalnie po te bułki. Spróbowałem i faktycznie... To naprawdę porządne pieczywo, naprawdę dobra buła. Orkiszowo-owsiana. Postanowiłem więc zrobić wariację na ten temat i luźno do tych bułek nawiązać. Nie wyszły mi identyczne jak z tej piekarni, ale możecie mi wierzyć, że wyszły równie smaczne. Porządna duża bułka, idealna na solidną kanapkę. Mam nadzieję

Marder&Marder Manufacture
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 198

Do tego roku moimi niezmiennymi książkowymi hitami świątecznymi były trzy książki. Były to:  "Gwiazdka" Thrumana Capote, "Noelka" Małgorzaty Musierowicz oraz magiczna "Nigella świątecznie".  W

Dzieje kuchennej Wiewióry
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 249

Pasztet to pasztet. Jak dobry to mogę go jeść w hurtowych ilościach. Na tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 231

Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadanie  drożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestii  smaku ale i konsystencji.  Gdy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z garnka 370

Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio skusiłam się na wiele polecanych przepisów ale w kręgu znajomych zapytaniem i wielką niewiadomą był chleb z garnka. Nigdy go nie piekłam więc przyszła pora na ten wypiek. Przygotowanie jest banalne, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość przy jego wyrastaniu. Polecam zostawić chlebek na noc do wyrośnięcia i z rana upiec cieplutkie pieczywo na śniadanko :) Jakim

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Z choinka w tle" czyli zapowiedz jutrzejszych postow 224

Już jutro na blogu dwa posty "Z choinka w tle". A co będzie na Was czekać??? Drożdżowe z kruszonką i teryna wieprzowa.  Pysznie czyż nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Noże - który, do czego ? 248

serii Zwilling® Pure . Jest wykonany ze stali hartowanej technologią FRIODUR®, co stanowi gwarancję niezwykle twardego ostrza i wysokiej odporności na korozję.    nóż szefa kuchni nóż do pieczywa - posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz(...)kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki.  nóż do pieczywa noże do warzyw i owoców -  najczęściej mają długość od 7 do 10 cm. To małe poręczne nożyki z ostrym czubkiem służące do obierania,  krojenia i przygotowywania dekoracji z warzyw i owoców

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 238

To kolejna szybka propozycja dla tych, którzy więcej czasu spędzają w pracy niż w domu i nie stołują się na mieście :)  Kasza gryczana z sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 244

Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka  intensywnych

Dzieje kuchennej Wiewióry