pieczywo - 17769 przepisów (strona:170/1185)

Jaglana granola pachnaca kokosem 191

Dobrze wiecie, ze uwielbiam wszelkie pochrupadła, musli i granole. Zazwyczaj są to mieszanki z płatków owsianych czy orkiszowych. Wczoraj postanowiłam zaryzykować i upiec granolę z prosa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasolka po toskańsku 198

gotować przez kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą  z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem, jak również z mięsem. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować. Danie jest szybkie i proste

Gospodyni Miejska
Moje wielkie WEGE grillowanie czyli Co osoba z dietą wegetariańską może zjeść z grilla? 203

Mam nadzieję, że wybaczycie mi tydzień milczenia.  Mazury, Chata, grillowanie, słońce, książki, jezioro, las, tam byłam jak mnie nie było i choć wzięłam laptopa nawet

Dzieje kuchennej Wiewióry
pieczone pikantne udka z czosnkiem... 173

odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka następnie na termoobiegu(...)piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Własna mąka bezglutenowa - gryczana 120

Każdy kto jest na diecie bezglutenowej przyzna, że najwięcej problemów sprawia brak pieczywa. W sklepach można kupić pieczywo bezglutenowe jednak jest ono potwornie drogie, smak pozostawia wiele do życzenia a wartości odżywcze ograniczają się do wysokiej zawartości skrobi i praktycznie zerowej wartości składników mineralnych czy witamin.  Z tego względu od początku diety podejmowałam próby pieczenia własnego chleba. Niestety większość

Ze smakiem bez glutenu
Sałata z jajkiem, pomidorami i rzodkiewką 176

gęstego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy kremskiej szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.   Można podawać z tostami lub innym ciepłym pieczywem. My rodzinnie, na kolację jemy zawsze bez pieczywa.   Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Krem kokosowy 183

Pyszny i bardzo łatwy do zrobienia krem kokosowy.  Taki krem przygotowuję na śniadanie do smarowania pieczywa.  Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej z internetu.                                                                Krem kokosowy Składniki(...)wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło. Gorący krem nakładać do słoika, zakręcić, odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać do pieczywa lub nadziewania np. orzeszków. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Pasztet z białej fasoli 167

blogu . Kremowy pasztet z białej fasoli. Idealnie smakuje z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką. Prosty w wykonaniu. Z lekką słodyczą od podsmażonego jabłka i cebulki. A ze świeżym, chrupiącym, domowym pieczywem , smakuje obłędnie. Składniki: - 1 puszka białej fasoli - 2 średnie cebule - 1 małe jabłko (użyłam odmiany Ligol) - 1 łyżka majeranku - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka musztardy ostrej - szczypta gałki muszkatołowej(...)pasztet przełożyć do formy. Piec  w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40-50 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionymi dodatkami. Smacznego! Podobne przepisy: Pasztet z czerwonej soczewicy - top na blogu! Bezglutenowy pasztet ze słonecznika z żurawiną. Pasztet z soczewicy z kurkami i suszonymi pomidorami

CookYourself
Gofry falafelowe z ciecierzycy 184

Kto by nie lubił gofrów? Sama forma chrupiącego wafla z dużymi wgłębieniami kusi. Oprócz gofrów uwielbiam również cieciorkę i falafele więc gdy zobaczyłam ten przepis w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 144

Ni to zupa, ni to gulasz.  Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krajanka zurawinowo-cytrynowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 171

Wiele lat temu piekłam ją regularnie. Niesamowicie smaczna, słodko-kwaśna krajanka z chrupiącą, delikatną skorupką i kruchym spodem.  Rozpływa się w ustach. W poprzedni weekend

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fenomenalny chleb na zakwasie 155

Dziś pora przedstawić Wam mój ulubiony chleb. Pieczywo jest naprawdę fenomenalne. Nie dość że jest zdrowe to jeszcze długo trzyma świeżość. Piekę go raz w tygodniu i potem tylko dokupujemy albo sami robimy bułeczki. Spróbujcie bo naprawdę warto. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 135

Małżon i dzieciaki zażyczyli sobie w tym tygodniu makaron z sosem pomidorowym.  Postawiłam na rigatoni, domowy sos z bazylią, mielone z pieczarek  (wg przepisu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek wegański na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.90 205

Nie ma świąt wielkanocnych bez żurku! tak sobie pomyślałam planując tegoroczne gotowanie. Próbowałam wyobrazić sobie smak żuru robionego bez wędzonki i kiełbasy i o dziwo nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe sernikobrownie czyli poWeekendowe Łakocie odc.152 193

Za sernikami nie przepadam. Wyjątek robię dla SERNIKA WIEDEŃSKIEGO wg przepisu mojej mamy ale też piekę go sporadycznie. Tak się jakoś złożyło, że receptura znaleziona na

Dzieje kuchennej Wiewióry