pieczywo - 17769 przepisów (strona:172/1185)

Drożdżowy chleb ze słodem 156

Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin.  Drożdżowy chleb ze słodem  Czas przygotowania: 12   godzin Składniki  na 2 chleby

Kulinarne przygody Gatity
Bruschetta z pieczoną dynią i fetą 163

drugie śniadanie przyrządziłam sobie kanapkę bruschetta z pieczoną dynią i fetą. Użyłam dyni piżmowej, jedynej dyni dostępnej o tej porze roku. Bruschetta to włoska klasyka , przyrządzona z pszennego pieczywa. Odkryłam dawno, że pieczywo pełnoziarniste równie dobrze pasuje do przyrządzenia tej kanapki. Dynia jak zwykle powędrowała do piekarnika. Zawsze się namęczę jak ją obieram. Skórka jest taka twarda! No cóż uwielbiam

codojedzenia
Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 167

Macie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 85

Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)). Składniki 280 g (2 szklanki

Słodkie inspiracje
Śliwkowa pasta z fasoli zwana inaczej pasztetem fasolowym ze śliwką 171

"-Synku zrobiłam kanapkę z nowym pasztetem... chcesz gryza na spróbowanie?  -Tak, chcę... mmmm... ale pyszny! zrób mi mamusiu kanapkę z tym pasztetem!". Potem Córcia doniosła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 211

Struan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny

Grahamka, weka i kajzerka
Bulgur z papryka, rodzynkami i pachnacy prazonymi migdalami 216

Ostatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
M jak MĄKA 216

literka M, czyli MĄKA. źródło: bioking.com.pl Mąka to produkt, który powstaje z silnego rozdrobnienia ziarna zbóż, cechując się drobną granulacją i sypką konsystencją. Mąka używana jest do produkcji pieczywa, makaronów i produktów cukierniczych. Tyle wikipedia. Ale zapewne chcecie więcej. TYP MĄKI, czyli zawartość minerałów. Im więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego(...)potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta. - mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Idealna na pieczywo bezglutenowe i na ciasta. - mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba. mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka i past sojowych

Gotuję Testuję
Chleb bez mąki (z płatkami owsianymi) 237

Jeżeli dbacie o linię i unikacie białej mąki to zachęcam do przygotowania domowego chleba, które w 100% składa się z płatków owsianych i ziaren :) Będziecie zachwyceni poniższym pieczywem, które ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek, mocno syci, a także długo zachowuje świeżość (3-4 dni). Na sam koniec dodam, że chleba nie trzeba wyrabiać (wystarczy wszystko wymieszać łyżką(...)wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wyrównać. Piec około 70-75 minut w 165°C (chleb musi się zarumienić). Upieczone pieczywo przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Masa przed i po wymieszaniu Chleb przed i po upieczeniu

Ugotować
Pasta z wędzonej makreli 166

Kolejne smaczne domowe smarowidło do pieczywa.   1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka  1 średnia czerwona cebula 1 ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Makrelę starannie obrać z ości i rozdrobnić. Jajka rozgnieść widelcem,cebulę i ogórka drobniutko pokroić. Wymieszać razem rybę,jajka,cebulę,ogórek, majonez i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować(...)smarowania pieczywa. Pasta doskonale smakuje posypana świeżym koperkiem

Kolorowa kuchnia Elki
Focaccia 190

Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może  również   stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię

Przepisy na domowy ser i chleb
KANAPECZKI Z BURAKIEM I SZPINAKIEM 167

ugotowany mały burak (ok. 100 g) 1 garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1 łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g) szczypta soli i pieprzu 1. Kromki pieczywa skropiłam olejem. 2. Burak obrałam i pokroiłam w plasterki. 3. Na pieczywo położyłam liście szpinaku i plasterki buraka. Skropiłam octem balsamicznym i oprószyłam solą i pieprzem. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji

Vroblewska-fitlife
Kwietne warsztaty z Damianem Kordasem i Olejem Wielkopolskim 170

Wszystko zaczęło się półtora tygodnia temu gdy w portierni, w pracy, o poranku znalazłam kosz niespodziankę a w nim zaproszenie na warsztaty, książkę z dedykacja a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb żytni z ziarnami w marcowej piekarni 160

duuużą ilością ziaren. Smak i zapach chleba na zakwasie to chyba mój ulubiony aromat w kuchni. W minioną sobotę zatem pachniało 😊jak zwykle u mnie w weekend dobrym swojskim pieczywem. Chleb wypiekany w tym miesiącu ma w sobie domieszkę drożdży. Ja bym z niej zrezygnowała. Pozwoliłabym natomiast, by chleb dłużej wyrastał, przez co nabrałby kwasowości, której mi w tym konkretnym(...)pieczywie zabrakło. Dla niecierpliwych dodatek drożdży wydaje się tutaj jednak uzasadniony. Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400. Można ją zastąpić mieszanką 720 i 2000 - 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000. Składniki (na keksówkę o wymiarach (30 x 11)cm ): Zaczyn (18-24 godziny 35 stopni C -> 23 stopni C) 30 g zakwas

Weekendy w domu i ogrodzie