problemu. skladniki: okolo 1 kg ziemniakow 3 jajka 100 ml mleka 8-10 lyzek maki sol, pieprz szczypiorek papryka cebula wedzona mocarella bazylia olej do smazenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i scieramy na tarce o srednich oczkach. Odsaczamy z nich nadmiar wody, a nastepnie laczymy z mlekiem, jajkami, maka i posiekanym szczypiorkem. Dokladnie mieszamy ciasto. Doprawiamy sola. Przygotowane ciasto wykladamy(...)papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy bazylia i starta mocarella wedzona lub innym serem, ktory sie dobrze topi. Pizze pieczemy przez okolo 10-15 minut w temperaturze 180°C Smacznego
Przysmaki KarolkiMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis
kuchnia doskiKtóż nie lubi pierwszej, młodej kapusty? Jej nie powtarzalny smak, kolor... to danie tak smakuje tylko na początku sezonu, szybko się ją przyrządza i to przemawia
kgwjanczewoRuskie pierogi, to prawdziwy przysmak, uchodzą za danie pracochłonne, może to i prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują
kgwjanczewokolejnym dowodem bogactwa polskiej kuchni. To typowe danie rustykalne, zdrowe, zrobione z prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba dodać mąki i zagnieść szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej). Farsz(...)głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy . Składniki: Ciasto 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki chlebowej typ 220 1 jajko + jajko do posmarowania Szczypta soli Farsz 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek) Garść pieczarek (150 g) 1 cebula
Niedzielny kucharzprawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Dieta wegańska może być oparta o najróżniejsze odmiany warzyw i owoców. Produkty te możemy spożywać zarówno w wersji surowej, jak i gotowanej, czy pieczonej – możliwości są nieograniczone. Najlepiej wybierać sezonowe warzywa i owoce od lokalnych sprzedawców. Zimą i jesienią dobrym rozwiązaniem są mrożonki. Dzięki temu zyskamy pewność, że żywność jest w pełni naturalna(...)bardzo silne przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich: natkę pietruszki, szpinak, jarmuż, brukselkę, brokuła i sałatę . Oczywiście swój jadłospis możemy wzbogacić o inne, dowolne warzywa, tj. pomidory, marchewka, ziemniaki, cebula i wiele innych. One także zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Co z owocami? Weganie mogą jeść wszystkie odmiany owoców – jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, nektarynki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, kiwi, maliny, truskawki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesztuk, ogórki kiszone, około 700g, 1 czerwona cebulka, mały pęczek szczypiorku, 100g jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj ziemniaki, a następnie poczekaj, aż wystygną. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, a cebulkę w piórka. Szczypiorek posiekaj. Później wszystkie składniki wrzuć do miski(...)PORCJA SAŁATKI, TO: około 221kcal Białko: 4,6g Węglowodany: 29,0g Tłuszcz: 10,3g Błonnik pokarmowy: 3,7g Ładunek glikemiczny: 18 Spróbuj także: zapiekanka ziemniaczana z patelni, sałatka z pieczonego kalafiora i ogórka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Sałatka ziemniaczana idealna
Natka PietruszkiZupa botwinka pojawia się na naszych stołach wraz z nadejściem wiosny. Przygotowuje się ją z młodych liści i korzeni buraków ćwikłowych. Botwina to warzywo
Kuchnia MagdaLenykaszy, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki Kurczaka pokroić w dużą kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić partiami pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, włoszczyznę i cebulę, smażyć kilka minut do zrumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Mięso i warzywa zalać bulionem, doprawić, dodać koncentrat i musztardę, gotować na małym ogniu do miękkości(...)cups of homemade chicken stock, 1 red bell pepper, 1 onion, 1-2 cloves of garlic, 1 small carrot, 1 small parsnip, 2 stalks of celery or small piece of celeriac, 3 heaping tbsp of tomato paste, 1-2 tsp of mustard, or to taste, few small Polish fermented cucumbers, optional, sesasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet
Lekcje w kuchniJedz prościej i kupuj produkty dobrej jakości Ambitni kucharze czasem wymyślają kilkunastoskładnikowe dania, których przygotowanie zajmuje sporo czasu. Postawcie na prostotę . Proste zupy kremy, kasze z duszonymi warzywa, warzywa pieczone, hummus z kromką domowego chleba i masą warzyw. Wybierajcie produkty dobrej jakości, które same w sobie są smaczne . Coś ekstra zaplanujcie na specjalną okazję. Domowe pesto Oryginalne pesto(...)obiad. Proste i pyszne. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce do 5-7 dni. Warzywa korzeniowe obierz i włóż do lodówki Warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler, ziemniaki, pietruszkę) obierz i włóż do pojemnika w lodówce. Tak przygotowaną np. marchewkę możesz w kryzysowym momencie wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść z hummusem. Inne warzywa będą już gotowe
wiecejwarzyw.plumyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć kurczaka. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Można też dzień wcześniej namoczyć w solance będą bardzo kruchutkie i soczyste. Ziemniaki obrać i pokroić na grubsze plastry. Mniejsze pieczarki pokroić na ćwiartki większe na grube plastry. Kapustę i cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przyprawiamy solą(...)nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 20 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 do 30 minut.( piekę na drugim poziomie od dołu piekarnika) Po tym czasie zdjąć folię, podudzia obrócić na drugą stronę i pieczemy do momentu aż się przyrumienią. Smacznego :) Polecam równie pyszne➥ Kurczak pieczony na ryżu ⬇ ➥ Kurczak pieczony
Andzia Pichciprzyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs(...)Fajne tez mają ściereczki na rolce. Można je używać wielokrotnie po opłukaniu. Rozpędziłam się troszkę, ale gulasz był smaczny jestem zadowolona bo najedzona. Podałam mój gulasz z ziemniakami tłuczonymi z masłem oraz surówkami. Smacznego! Lidka Artykuł Gulasz z szynki (bardzo prosty) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprzyprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Ten gulasz przygotowałam na obiad na następny dzień. Kiedy ostygł przykryłam z wierzchu folią spożywczą Stella . Używam produktów tej firmy do pieczenia, zapiekania oraz przechowywania żywności. W okresie przedświątecznym zużywamy dużo tego rodzaju rzeczy i aby zapobiec przykrym niespodziankom kupuję już sprawdzone przez siebie folie spożywcze czy foremki do mięs(...)Fajne tez mają ściereczki na rolce. Można je używać wielokrotnie po opłukaniu. Rozpędziłam się troszkę, ale gulasz był smaczny jestem zadowolona bo najedzona. Podałam mój gulasz z ziemniakami tłuczonymi z masłem oraz surówkami. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąwbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Sos: Następnie kulki przekładamy na patelnię lub do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)zgęstnieje i doprawiamy do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotowego sosu przenosimy klopsiki i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Przed podaniem posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami. Przepis bierze udział w konkursie Ambition
Kuchnia MagdaLeny