Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal
Kuchnia Pełna PasjiMoi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość
Z Kuchni Do Kuchnisię czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj(...)niczego nie zepsuję. Nic nie zepsułam (poza kolorem:)). Wyszło super. My grenadiera zjedliśmy z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej . Klasycznie jednak będą pasowały do niej po prostu utłuczone ziemniaki lub ryż. I oczywiście surówka z kiszonej kapusty . To jest zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia
Kardamonovysię czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj(...)niczego nie zepsuję. Nic nie zepsułam (poza kolorem:)). Wyszło super. My grenadiera zjedliśmy z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej . Klasycznie jednak będą pasowały do niej po prostu utłuczone ziemniaki lub ryż. I oczywiście surówka z kiszonej kapusty . To jest zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia
Kardamonovystartą na tarce i odciśniętą z wody cukinię wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Następnie uformowany spód podpiekamy w piekarniku, po czym wykładamy ulubione dodatki i ponownie pieczemy. Pizza z cukinii – przepis krok po kroku Pizza na spodzie z cukinii Via Gusto Pizza z cukinii to pyszna alternatywa – pizza na warzywnym spodzie jest lekka i szybka(...)całkowicie suchy. Jeśli po 15 minutach Twój spód będzie nadal miękki i wilgotny, wydłuż czas pieczenia. Na podpieczony spód do pizzy wyłóż wybrane składniki – najpierw spód posmaruj sosem pomidorowym, następnie wyłóż ser i resztę dodatków. Całą pizzę ponownie włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez 10-15 minut – do zarumienienia. Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik . Bądź
Via GustoWiosna coraz bliżej - to oznacza, że niedługo rozpocznie się sezon grillowy. My nie mogliśmy się już powstrzymać i w ostatnią niedzielę urządziliśmy sobie ucztę grillową
Kuchnia MagdaLenyProste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie obiadowe z piekarnika. Propozycja dla tych którym przejadły się tradycyjne kotlety w panierce. Tak podany filet z kurczaka
Wanilia i Kardamondzisiaj postaram się to opisać dokładniej. Dodaję ziemniaków wtedy są bardziej puszyste i wilgotne. Sporo kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Również w środku otarta skórka z pomarańczy. Pączki są pyszne u mnie znikają błyskawicznie. Zapraszam po przepis. Składniki 1 kg mąki pszennej, bardzo dobrej jakości 300 g ugotowanych, zmielonych ziemniaków 8 jajek 150 g masła i 50 g smalcu, rozpuszczone(...)łyżkę cukru i odstawić przykryte, do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie ubić jajka z cukrem, na gładką puszystą masę, do konsystencji kremu. Kiedy drożdże wyrosną dodać jajka, ziemniaki, rozpuszczone masło, smalec, otartą skórkę, spirytus , szczypta soli i dokładnie wszystko wyrobić. Jak wyrabiamy i tutaj obalam mit, że tylko ręką i tak długo, aż odejdzie od ręki ciasto. Przyznam
gotuj ze mnąsmaku kolendra do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę. Dodaj bulion, mleko kokosowe, kalafior, ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę, dopraw solą do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie(...)cytryny. Posyp kolendrą i podawaj. Smacznego! English version Thai cauliflower soup (4 servings) Ingredients: 1 cauliflower, cut into florets 1 onion, diced 2 garlic cloves, minced 2 cm piece of ginger, peeled and grated 1 carrot, peeled and sliced 2 potatoes, peeled and diced juice from1 lime or lemon 1 generous tablespoon of Thai red curry paste
karmelowyCebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6. Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1 . Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC z prędkością 2. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony ser i powoli wlać(...)chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym A może masz ochotę na: Azjatycki bulion z wolnowaru Chińska zupa bogów Pikantna zupa krem z pieczonych buraków #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Cztery FajeryWlać bulion, dodać rozmaryn, dusić aż grzyby bedą miękkie. Wlać kwas z ogórków kiszonych, doparwić solą, pieprzem i cukrem. Dusić jeszcze chwilę, aż odparuje płyn. Odstawić do ostudzenia. Ostudzone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka, sól i szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto ziemniaczane należy szybko wyrobić, nie „pieścić” go, gdyż tego bardzo nie lubi(...)Nałożyć farsz na ciasto, zostawiając 3 cm wolne, wzdłuż jednego boku. Zwinąć przy pomocy folii roladę. Następnie przełożyć na folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem, lub na folię z papierem do pieczenia. Zwinąć rulon. Zawinąć w folię spożywczą, aby uszczelnić zawiniątko. Roladę włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić tak samo
królestwo garówCebulę wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6. Dodać olej i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1 . Dodać pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC z prędkością 2. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony ser i powoli wlać(...)chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym A może masz ochotę na: Azjatycki bulion z wolnowaru Chińska zupa bogów Pikantna zupa krem z pieczonych buraków #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszkl.wody, łyżka cukru, łyżka soli, ugotowany duży ziemniak. Zaczyn robimy z wody,drożdży, cukru, mieszamy razem i pod przykryciem odstawiamy na 15 min. Do przesianej mąki dodajemy sól, rozgniecionego ziemniaka i wyrośnięty zaczyn... Wyrabiamy ciasto, które potem odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy na części i wałkujemy na grubość(...)wałki" Tak przygotowane przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min do wyrośnięcia. Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami... (jeżeli ktoś chce, bo można upiec bez nasion i smarowania) Pieczemy w 200 st. C/ 20-30 min. góra/dół Po upieczeniu chwilę studzimy minimum 10 minut. Smacznego
chleba naszegoząbek czosnku rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą(...)masz tyle czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól
Mango PapajaOstatnio bardzo zasmakowały mi bataty czyli słodkie ziemniaki. Już od dłuższego miałam zrobić z nich właśnie frytki, ale jakoś zawsze odkładałam to na inną porę. W ostatnim tygodniu byłam z wizytą u przyjaciółki we Francji i przyrządziłyśmy sobie takie oto frytki. Wyszły pycha, a po powrocie do domu zrobiłam je jeszcze raz! Składniki 1 surowy batat oliwa z oliwek(...)rozmaryn zioła prowansalskie oregano ostra papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Batata obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, dość sporo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Po 15 minutach należy wyciągnąć blaszkę i przemieszać frytki
Delusional Trine